Foto: DELFI

"Maxima Latvija" pēc iepazīšanās ar Valsts darba inspekcijas (VDI) akta projektu saistībā ar nelaimes gadījuma izmeklēšanu sabrukušajā "Maxima" lielveikalā Zolitūdē nolēmusi to apstrīdēt, jo uzskata, ka aktā norādītais apstākļu izklāsts un normatīvo aktu interpretācija balstīta uz faktos nepamatotiem minējumiem un pieņēmumiem.

"Maxima Latvija" komunikācijas vadītājs Jānis Beseris norāda, ka "Maxima" vērtējumā atsevišķi VDI aktā izvirzītie jautājumi par darba aizsardzību uzņēmumā būtu izskatāmi un pilnveidojami, tomēr kompānijas ieskatā, VDI savā aktā vainojot "Maxima" nespējā paredzēt ēkas sabrukšanu. Tāpat aktā esot izteikti pierādījumos nepamatoti minējumi par ēkas sabrukšanas un ugunsdrošības signalizācijas nostrādāšanas iemesliem un ignorēts fakts, ka vēl arvien nav saņemti nedz Valsts policijas, nedz neatkarīgu ekspertu slēdzieni.

" Šis apstāklis, kopā ar iepriekš paustajiem VDI amatpersonu izteikumiem presē, liek apšaubīt VDI slēdziena objektivitāti," pauž Beseris.

"Maxima" jau esot vērsusi VDI uzmanību uz to, ka sagatavotajā akta projektā nav sniegs pamatojums VDI viedoklim par to, ka lietvedības trūkumi varēja novest līdz nelaimes gadījumam.

"Maxima" ieskatā, šādu slēdzienu nav iespējams izdarīt, neesot informācijai nedz par ēkas sabrukšanas iemesliem, nedz par sabrukšanas procesu, nedz arī par to, vai signalizācijas nostrādāšana bija saistīta ar sabrukšanu.

"Visus šos apstākļus policijas izmeklēšanas gaitā skaidro eksperti, kas arī izdarīs secinājumus būvniecības vai signalizācijas funkcionēšanas jomā. Un, ja šie izmeklēšanas rezultāti norādīs un tiesa lems par "Maxima" vainu, uzņēmums no atbildības nevairīsies," norāda Beseris.

VDI savā gala atzinumā neesot ņēmusi vērā "Maxima" norādītās nepilnības, tādēļ uzņēmums sastādīto aktu gatavojas apstrīdēt likumā noteiktajā kārtībā 30 dienu laikā.

Vienlaikus "Maxima" gan piekrīt, ka atsevišķi VDI atzinumā norādītie jautājumi uzņēmumam būtu jāpilnveido un uzņēmums tos jau ir ņēmis vērā, tostarp konsultējoties arī ar Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienestu, esot pārskatīta darba drošības un ugunsdrošības dokumentācija un mainīta rīcības kārtība ugunsdrošības trauksmes gadījumā.

Beseris arīdzan norāda, ka drošībā, "Maxima" darbinieku darba apstākļu uzlabošanā un atalgojuma palielināšanā šogad tiek investēti vairāk nekā 8 miljoni eiro.

"Delfi" jau vēstīja, ka pērnā gada 21. novembrī 54 cilvēku dzīvības laupījušās Zolitūdes traģēdijas lietas izmeklētāji "Maxima" pārmet nesadarbošanos ar VDI.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!