Foto: AFP/Scanpix

Mazajās alus darītavās pagājušajā gadā saražots 21 miljons litru alus, kas ir 28% no valstī kopumā saražotā alus daudzuma, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

Patstāvīgo mazo alus darītavu darbība ir jau ilggadēja un ar salīdzinoši nozīmīgu ietekmi uz alus ražošanas apmēriem Latvijā, norāda VID. 2018. gadā mazajās alus darītavās saražoja 20 miljonus litru alus.

Pēc VID informācijas, 2019. gada beigās 59 komersantiem bija patstāvīgās mazās alus darītavas statuss.

Lai saņemtu patstāvīgās mazās alus darītavas statusu, uzņēmumam jāiesniedz iesniegums VID. VID var nepiešķirt komersantam pastāvīgās mazās alus darītavas statusu, ja alus darītavā saražotā alus apjoms iepriekšējā kalendāra gadā būs bijis lielāks par pieciem miljoniem litru. Gadījumā, ja mazās alus darītavas saražotā alus apjoms gadā pārsniedz 50 000 eiro, VID var anulēt mazās alus darītavas statusu.

Patstāvīgo mazo alus darītavu saražotajam alum (par 100 litriem) akcīzes nodokli aprēķina par katru absolūtā spirta tilpumprocentu, kas izteikts ar precizitāti līdz vienai desmitdaļai, pēc šādām likmēm: par vienā kalendāra gadā saražoto pirmo miljonu litru alus - 50% no noteiktās likmes, bet ne mazāk kā 14,9 eiro par 100 litriem alus; par pārējo vienā kalendāra gadā saražoto alu - pēc valstī noteiktās likmes, bet ne mazāk kā 14,9 eiro par 100 litriem alus.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pagājušajā gadā Latvijā kopumā saražots 74,661 miljons litru alus, kas ir par 4,4% mazāk nekā 2018. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!