Foto: LETA

Mazie tirdzniecības uzņēmumi ir nobažījušies par topošajiem grozījumiem kases aparātu lietošanas noteikumos, saskatot draudus savai pastāvēšanai, norāda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš uzskata, ka grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.95 "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskās prasības", kas var paredzēt jaunu kases aparātu ieviešanu, ir drauds Latvijas vidējo un mazo uzņēmumu pastāvēšanai, konkurētspējai, rentabilitātei un attīstībai. "Vienlaikus tas ir paraugs tam, kā administratīvais aparāts nerēķinās ar reālās dzīves īstenību - tas ir kā valsts "uzbrukums" mazajiem un mikrouzņēmējiem."

Danusēvičs skaidro, ka mazo un vidējo tirgotāju bažas ir saistītas ar iespējamām izmaksām, ar ko var nākties rēķināties, ja tiktu veiktas izmaiņas noteikumos. Viņš atgādina, ka līdz šim salīdzinoši īsā laika posmā - 2013. un 2014.gada mijā - komersantiem bija jāveic investīcijas uzņēmumos un papildizmaksām jāplāno ievērojami līdzekļi, kas saistījās gan ar pāreju uz eiro, gan prasībām par obligātās videonovērošanas ieviešanu.

Tāpat nākamajā gadā komercdarbības izmaksas būtiski pieaugs saistībā ar minimālās algas palielināšanu un elektrības tarifu paaugstināšanu. "Tam visam klāt pēdējais piliens uzņēmēju iznīcināšanai - iespējamās investīcijas 2015.gadā kases aparātu nomaiņai un pilnveidošanai. Turklāt šīs izmaksas nav vēl skaidri aprēķināmas," uzsver LTA prezidents.

Viņš skaidro, ka grozījumu pieņemšanas gadījumā jaunie kases aparāti būs jāuzstāda visās tirdzniecības vietās, pat tik mazās, kur pircēju skaits stundā svārstās no viena līdz desmit. Turklāt, pēc LTA ieskatiem, kases aparātu iegādes izmaksas ir nesamērīgi augstas. Proti, pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem tās veido līdz 600 eiro par vienu kases aparātu.

Taču patlaban mazā tirgotāja peļņa, no kuras viņš dzīvo, nesaņemot atalgojumu, svārstās ap 400-500 eiro mēnesī. "Tātad šādu aparātu iegāde ir "nāves spriedums" mazajiem uzņēmējiem," akcentē LTA prezidents.

Tāpēc LTA uzskata, ka jauno noteikumu pieņemšana ir pretvalstiska rīcība, jo valsts "ieguvums" no šādu grozījumu pieņemšanas būs masveidā slēgti mazie veikaliņi Latvijas lauku apvidos, bezdarbnieku skaita pieaugums, iedzīvotāju pirktspējas kritums, vietējo preču aizstāšana ar lētākām importa, kā arī mazāki nodokļi budžetā, plus 2,5 miljoni eiro deficīta ārējā tirdzniecībā saistībā ar kases aparātu iepirkumu ārzemēs un lauku apvidos pieaugošu nereģistrētu tirdzniecību, jo to stimulēs nenodrošinātais ikdienas patēriņa preču pieprasījums laukos.

Kā ziņots, VID informēja, ka lielāko daļu jeb 83% nodokļu maksātāju, kas patlaban lieto kases aparātus, jaunās tehniskās prasības neskars. Topošajos MK noteikumu grozījumos noteiktās kases aparātu tehniskās prasības un lietošanas kārtība neietekmēs "mazo" uzņēmumu darbu un neradīs tiem papildu izdevumus.

Saskaņā ar topošajiem MK noteikumu grozījumiem kases aparātu un kases sistēmu lietošanas prasības tiks diferencētas atkarībā no nodokļu maksātāja preču piegāžu un/vai sniegto pakalpojumu kopējās vērtības noteiktā tirdzniecības vietā (uzņēmuma struktūrvienībā).

Grozījumi tiek izstrādāti, ņemot vērā uzklausītos nevalstisko organizāciju viedokļus un iebildumus attiecībā uz pieņemtajām kases aparātu un kases sistēmu noteikumu normām, kas uzņēmēju vidū radījušas neviennozīmīgu izpratni vai neskaidrību par to piemērošanu, kā arī ņemot vērā VID identificētās problēmas tirdzniecības nozarē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!