Foto: F64

Zāļu ražotājas AS "Olainfarm" mazākuma akcionāriem patlaban nav skaidrs, kas ir uzņēmuma akciju lielākās daļas īpašnieki, tāpēc jebkādi turpmākie darījumi ar "Olainfarm" akcijām būtu jāaptur, pauda "Olainfarm" mazākuma akcionārs Mārcis Judzis.

"Esošajos apstākļos "Olainfarm" mazākuma akcionāri nesaprot, kā rīkoties un kādus lēmumus pieņemt - paturēt vai tirgot akcijas. Savukārt regulējošā iestāde Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir izvēlējusies pasīvu pozīciju, pievērt acis uz vairākuma akcionāru neskaidro rīcību un nekādi neiesaistās situācijas noskaidrošanā," pauda Judzis.

Viņš norādīja, ka pēdējās dienās publiski izskanējusī informācija par situāciju ar "Olainfarm" akcijām rada tikai vēl vairāk jautājumu un neskaidrību par to, kas notiek uzņēmumā un kas to kontrolē. Vēl lielākas šaubas akcionāram rada pēdējie "Olainfarm" valdes locekles Signes Balderes-Sildedzes, kas ir Valērija Maligina nepilngadīgās mantinieces Annas Emīlijas Maliginas aizbildne, izteikumi, jo viņas paziņojumos Judzis saskata pretrunas.

Viņaprāt, "Olainfarm" kā biržas uzņēmumam un tā valdei ir jādemonstrē augstas korporatīvās pārvaldības principi, bet tas pašlaik nenotiek. Tādējādi Judzis uzskata, ka mazākuma akcionāru tiesības tiek aizskartas un nav iespējams pieņemt lēmumus.

AS "AB City" pārstāvis, advokāts Rihards Mors informēja, ka "Olainfarm" obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma apturēšanai neesot nekāda tiesiska pamata.

"AB City" ir detalizēti iepazinies ar tiesas dokumentiem administratīvajā lietā, kas ierosināta pēc Agra Auces un Mārča Judža pieteikuma, un konstatējis, ka gan pieteikumā izvirzītā prasība par FKTK lēmuma atcelšanu, gan arī prasība apturēt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, ir pilnībā juridiski nepamatota un pieteikuma motivācija pati par sevi ir absurda, pauda uzņēmumā.

"AB City" aicina kritiski vērtēt atsevišķu personu, kuras iesniegušas minēto pieteikumu tiesā, publiskos izteikumus, ņemot vērā, ka iepriekš šīs pašas personas publiski paudušas pilnīgi pretējus apgalvojumus par AS "AB City" pienākumu izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Patlaban norādot, ka šāda piedāvājuma izteikšana tomēr neesot tiesiska, minētās personas nonāk klajās pretrunās pašas ar sevi, kas radot pamatu apšaubīt šo personu patiesos nodomus un rada pamatu domāt par centieniem apzināti kavēt likumīgu, FKTK akceptētu darbību, proti, obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma, norisi, informēja Mors.

Jau ziņots, ka Administratīvā apgabaltiesa ir ierosinājusi administratīvo lietu par zāļu ražotāja AS "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligātā piedāvājuma atcelšanu, liecina Administratīvās apgabaltiesas paziņojums lietā iesaistītajām pusēm.

Administratīvās apgabaltiesas tiesnese Anita Šteinberga 26.jūlijā ir pieņēmusi "Olainfarm" mazākuma akcionāru Agra Auces un Mārča Judža pieteikumu par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) 14.jūlija lēmuma, ar kuru AS "AB City" atļauts izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, atcelšanu un ierosinājusi administratīvo lietu.

Administratīvo lietu plānots izskatīt rakstveida procesā.

Jau ziņots, ka Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka nopircis 42,56% "Olainfarm" akciju un kļuvis par lielāko "Olainfarm" akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā tika aizturētas vismaz trīs personas.

"Black Duck Invest" iepriekš paziņoja, ka farmācijas grupa "Repharm" kontroli "Olainfarm" pārņēmusi pretlikumīgi un "Black Duck Invest" turpinās aizstāvēt savas tiesības Latvijas un Čehijas tiesās, lai panāktu ar "Olmafarm" noslēgtā "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi.

Tāpat, pēc Čehijas uzņēmuma paustā, FKTK, atļaujot "Repharm" grupas uzņēmumam "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, ir pieņēmusi lēmumu, nenoskaidrojot, kas ir tiesīgs rīkoties ar daļu "Olainfarm" akciju, kas tiek izmantotas, lai virzītu uz priekšu akciju atpirkšanas obligātu piedāvājumu. Čehijā pēc "Black Duck Invest" iniciatīvas esot sākta tiesvedība par 42,56% "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi, apgalvo uzņēmuma pārstāvji.

"Black Duck Invest" norāda, ka FKTK lēmums var piešķirt šķietamu leģitimitāti cilvēku grupas darbībām, kas līdz šim esot slēpti kontrolējušas būtisku daļu "Olainfarm" akciju. Tādējādi tikšot atstāta bez sekām iespējami prettiesiska būtiskas līdzdalības iegūšana uzņēmumā vēl pirms šā gada jūnijā notikušajām "Olainfarm" akcionāru sapulcēm.

FKTK padome atļāvusi "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, jo "AB City" uz netiešas līdzdalības pamata ir ieguvusi no "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veido 30,85% no "Olainfarm" balsstiesīgo akciju kopskaita.

"Black Duck Invest" ir daļa no Čehijas starptautiskā investīciju kompānijas "BHM Group". Prāgā bāzētā "BHM Group" kopš 2017.gada iegulda dažāda veida inovatīvos uzņēmumos un projektos visā Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!