Foto: Shutterstock

2020. gada oktobrī, salīdzinot ar 2019. gada oktobri, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 6,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri izlīdzinātie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 7,2%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 2,2%, autodegvielas – palielinājās par 16,4%.

Salīdzinot ar 2019. gada oktobri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija mājsaimniecības elektroierīču (par 18,8%), farmaceitisko un medicīnisko preču (par 13,1%) un metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas (par 7,3%) mazumtirdzniecībā. Ievērojams apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 33,3%), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 7,9%) un apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 7,2%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 4,1%.

2020. gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 0,9%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 1,6%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 0,2%, autodegvielas mazumtirdzniecība palielinājās par 1,1%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 9,6%). Vislielākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 6,8%), nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 5,6%) un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 5,4%).

2020. gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 1,8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!