Foto: AP/Scanpix

Augustā, salīdzinot ar pērnā gada augustu, mazumtirdzniecības kopējais apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms palielinājās par 2,8%, nepārtikas preču mazumtirdzniecība, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieauga par 0,5%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība – par 0,8%.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, lielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā bija metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas (par 10,3%), farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 6,3%), kā arī mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 4,3%).

Lielākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 13,8%), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu (par 9,5%), kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 15,2%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 6,1%

Savukārt augustā, salīdzinot ar jūliju, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums samazinājās par 1,2%.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,1%, nepārtikas preču pārdošanas apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 1%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība saruka par 4,6%.

Apgrozījums krities apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu (par 4,1%), kā arī kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecībā (par 2,5%).

Apgrozījums pieaudzis mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 6,2%), kā arī mazumtirdzniecībā nespecializētajos veikalos, kuros galvenokārt pārdod nepārtikas preces (par 2,3%).

2018. gada augustā salīdzinājumā ar jūliju mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 1,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!