Foto: DELFI

Mazumtirdzniecības apgrozījums jūnijā, salīdzinot ar maiju, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, palielinājās par 2,1% - tāpat kā pirms mēneša. Savukārt, salīdzinot ar 2011. gada jūniju, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums bija nedaudz straujāks nekā pirms mēneša - tas palielinājās par 8,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, šā gada jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, palielinājās par 3,1%.

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, pārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumos apgrozījums pieauga par 1,6%, bet nepārtikas preču - par 2,3%.

Mazumtirdzniecības apgrozījuma indeksi
(% pret 2005. gada vidējo mēneša apgrozījumu,
salīdzināmās cenās)


Šā gada jūnijā, salīdzinot ar 2011. gada jūniju, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 8,4%. Pārtikas preču grupā pieaugums bija 5,9%, bet nepārtikas preču tirdzniecības apjomi palielinājās par 9,7%, tajā skaitā auto degvielas mazumtirdzniecība - par 5,6%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi pieauga par 8,9%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījuma pārmaiņas
(% pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, salīdzināmās cenās,
kalendāri izlīdzināti dati)


Latvijas Banka jau iepriekš prognozēja, ka  mazumtirdzniecības apgrozījums, visticamāk, turpinās svārstīties visu 2012. gadu, taču ar nelielu augšupvērstu tendenci, ko noteiks pakāpenisks reālā darba algu fonda pieaugums tautsaimniecībā.

Jau ziņots, ka pēc aprīlī piedzīvotā krituma šogad maijā, salīdzinot ar aprīli, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums palielinājās par 2,1%. Bet gada laikā pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 7,4%.

Šogad aprīlī, salīdzinot ar martu, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums samazinājās par 2,1%, un arī apgrozījuma kāpums, salīdzinot ar situāciju pirms gada, kļuva lēnāks - salīdzinot ar 2011.gada aprīli pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 7,8%.

Martā, salīdzinot ar iepriekšējā gada martu, kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 10%. Pārtikas preču grupā pieaugums bija 3,2%, bet nepārtikas - 13,7% apmērā, neieskaitot auto degvielas mazumtirdzniecību

Pēc ievērojama krituma 2009. un 2010.gados, pērn visa gada laikā mazumtirdzniecības apgrozījums salīdzināmās cenās, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 4,6%, tajā skaitā, pārtikas preču tirdzniecības uzņēmumos gada laikā tas pieaudzis par 1,3%, bet nepārtikas - par 6,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!