Foto: LETA
Latvijas lielākajos mazumtirdzniecības tīklos visvairāk trūkst pārdevēju, turklāt vasarā, kad daudzi tirgotāji vēlas piesaistīt papildu darbaspēku, vērojama lielākā kadru mainība, pastāstīja aptaujātie tirgotāji.

Mazumtirgotāja "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija apliecināja, ka labus darbiniekus, kas ar pilnu atbildību un augstā līmenī spētu pildīt uzticētos pienākumus, nav viegli atrast. "Darbs veikalā nebūt nav vienkāršs ‒ tas prasa gan stipru nervu sistēmu, gan precizitāti, gan ātrumu, kā arī citas iemaņas un rakstura īpašības," viņa atzina.

Pēc "Rimi Latvia" pārstāves teiktā, būtiskākās kvalitātes, ko "Rimi" meklē darbiniekos, ir uzticamība un godīgums. Veicot darbinieku atlasi, "Rimi" prasības pret kandidātiem ir salīdzinoši augstas. "Jāteic, ka labus darbiniekus, kas ar pilnu atbildību un augstā līmenī spētu pildīt uzticētos pienākumus, atrast nav viegli," norādīja Podskočija.

"Atlasot darbiniekus, jāsaskaras ar potenciālo darbinieku, jo īpaši jauniešu, bez iepriekšējās pieredzes un atbilstošas izglītības augstajām ambīcijām un prasībām pret darbu, vēlamo atalgojumu un ieņemamo amatu," sacīja Podskočija.

Viņa uzsvēra, ka vasaras periodā "Rimi" un "Supernetto" veikalos, kuriem raksturīgs sezonāls pircēju pieplūdums, piemēram, Lielupē, Kauguros, Ādažos, kā arī lielākajos "Rimi" hipermārketos Rīgā uzņēmumam būs nepieciešams papildu darbaspēks.

Podskočija neatklāja, cik vakantu vietu patlaban kopumā ir pieejamas "Rimi" un "Supernetto" veikalos. Informācija "Rimi" mājaslapā liecina, ka patlaban "Rimi" un "Supernetto" veikalos ir nepieciešami 58 darbinieki, tostarp 34 pārdevēji, pieci preču speciālisti un pieci pavāri.

Arī "IKI" veikalu apsaimniekotāja "Palink" mārketinga vadītājs Raimonds Janševskis informēja, ka reģionos darbaspēka trūkums nav tik izteikts kā Rīgā. "Tā kā pašlaik nodarbinātības līmenis reģionos ir zemāks nekā Rīgā, reģionos darbaspēka trūkums nav tik izteikts kā galvaspilsētā," paskaidroja Janševskis.

Viņš norādīja, ka darbinieku trūkums galvaspilsētā ir saistīts ar konkurenci, jo Rīgā ir lielāks savstarpēji konkurējošu mazumtirdzniecības uzņēmumu skaits nekā reģionālajās pilsētās. Tāpat pēdējā laikā grūtības atrast darbiniekus ir tiem veikaliem, kuriem nav iespējams ērti piekļūt ar sabiedrisko transportu.

Patlaban veikalos "IKI" ir problēmas atrast piemērotus konditorejas speciālistus. "Aizvien problemātiska ir piemērotu konditorejas speciālistu atrašana. Šā aroda meistari jau ir nodarbināti, savukārt jauno speciālistu daudzums un kvalifikācija bieži neatbilst pieprasījumam darba tirgū," klāstīja "Palink" mārketinga vadītājs.

Viņš arī pastāstīja, ka izteiktāka darbinieku maiņa "IKI" veikalos norisinās vasaras sezonā. "Darbinieku apritei mūsu veikalos ir sezonāls raksturs ar tendenci darbinieku rotācijai pieaugt tieši vasaras laikā. Tas ir raksturīgs ne tikai "IKI" veikalu tīklam, bet mazumtirdzniecības nozarei kopumā. To var izskaidrot ar pieaugošo pieprasījumu sezonālajam darbam lauksaimniecības nozarē, tostarp izvēlei doties uz ārzemēm strādāt tur pieejamo sezonālo darbu," pavēstīja Janševskis.

"Palink" mārketinga vadītājs pastāstīja, ka "IKI" veikalos no aprīļa ir dubultojies vakanto vietu skaits ‒ patlaban "IKI" veikalos visā Latvijā ir pieejamas 30 brīvas vakances, no kurām puse ir pārdevēju kasieru vietas. Viņš teica, ka brīvo vietu skaits "IKI" veikalos ir dubultojies līdz ar pavasara/vasaras sezonas sākšanos.

Arī "Pārtikas tirdzniecības apvienības", kas ir pārtikas veikalu "Elvi " franšīzes turētāja, komercdirektore Laila Vārtukapteine  atzina, ka veikalos "Elvi" trūkst pārdevēju, konditoru un pavāru.

"Situācija Latvijas darba tirgū darba devējiem pašlaik nav īpaši labvēlīga. Vairs nerunājam par to, ka trūkst kvalificētu speciālistu, bet par to, ka cilvēku trūkst vispār. Viens no galvenajiem iemesliem ir lielais aizbraucēju skaits, kā arī jauniešu nevēlēšanās strādāt tirdzniecībā," sacīja Vārtukapteine.

Viņa arī piebilda, ka ne katrs cilvēks ir gatavs ieguldīt darbā tik daudz spēka un enerģijas, cik prasa mūsdienu steidzīgais dzīves ritms un arī darba ritms, kas kļuvis steidzīgāks. "Uzņēmums pieņem praksē cilvēkus, kuri apgūst konditora un pavāra amatu, bet pēc prakses beigām reti kurš turpina darbu šajā amatā," norādīja Vārtukapteine un piebilda, ka darbinieku atrašana ir problēma.

Pēc Vārtukapteines teiktā, tāpat kā jebkurā nozarē, arī mazumtirdzniecības nozarē pastāv kadru mainība, taču tās intensitāte reģionos atšķiras. "Ir vairāki "Elvi" veikali, kuros tā [kadru mainība] tikpat kā neeksistē ‒ Valmierā, Saulkrastos, Līgatnē, Limbažos un Gulbenē," viņa sacīja un minēja, ka stabils darbinieku kodols, kur kadru mainība nepārsniedz normas robežas, ir Siguldas un Cēsu "Elvi" veikalos.

Viņa uzsvēra, ka lielākā kadru mainība veikalos "Elvi" ir sastopama lielajās pilsētās, kur dzīves temps ir straujāks, piemēram, Rīgā, Ādažos un Jelgavā.

Vārtukapteine pastāstīja, ka visvairāk patlaban darbinieki ir nepieciešami Rīgā, Siguldā, Ķekavā un Ādažos. "Veikali, kuros ļoti gaidām darba pieteikumus gan no jauniešiem, gan vecāka gadagājuma cilvēkiem, atrodas blīvi apdzīvotajās vietās Rīgā, Siguldā, Ķekavā un Ādažos," klāstīja "Pārtikas tirdzniecības apvienības" komercdirektore.

Viņa teica, ka patlaban veikalos "Elvi" ir pieejamas aptuveni deviņas brīvas pārdevēja vakances.

Pusē no "Elvi" veikaliem, kas pieder "Pārtikas tirdzniecības apvienības" franšīzes partnerim uzņēmumam "VITA mārkets", patlaban katrā ir pieejama viena brīva pārdevēja vakance.

Kosmētikas un sadzīves preču mazumtirgotāja "Drogas" personāla direktore Olga Šuniņa pastāstīja, ka "Drogās" strādā gandrīz 800 darbinieku, taču, ņemot vērā lielo darbinieku skaitu, darbinieku rotācija uzņēmumā ir neliela. Viņa norādīja, ka "Drogu" veikalos ir liels sieviešu darbinieču īpatsvars.

"Protams, analizējam darba attiecību pārtraukšanas iemeslus, kas pārsvarā notiek pārbaudes laikā. Kā galvenie iemesli pašlaik tiek minēti darbs ārzemēs vai tas, ka darbinieki ne vienmēr var savienot studijas ar darbu," paskaidroja Šuniņa.

"Drogu" personāla direktore sacīja, ka vidēji mēnesī "Drogu" veikalos ir brīvas 20 vakances.

"Regulāri saņemam lielu skaitu CV, bet ar nožēlu jāteic, ka tikai daļa no tiem ir kvalitatīvi un izmantojami. Personāla atlases laikā pievēršam uzmanību cilvēka orientācijai uz kvalitatīvu servisu, tomēr kandidāta pieredzes trūkums nav šķērslis, galvenais, lai būtu gribasspēks un patiesa interese veidot savu karjeru," sacīja Šuniņa, runājot par galvenajiem kritērijiem jaunu darbinieku izvēlē.

"Drogu" personāla daļa bieži arī novērojusi, ka jaunatne nav gatava ieguldīt darbu savā attīstībā un zaudē entuziasmu, sastopoties ar pirmajām grūtībām. Problēma ir arī nepietiekamas valodu prasmes.

"Mācību iestādes nav spējīgas radīt gana plašu priekšstatu par darba tirgu un to atdevi, kāda nepieciešama jauniešiem, lai veiksmīgi augtu un sasniegtu savas plānotās karjeras virsotnes. Esam atvērti veidot dialogu ar mācību iestādēm, lai risinātu šo situāciju un veiksmīgi iepazīstinātu jauniešus ar darba tirgus specifiku," norādīja Šuniņa.

Viņa prognozēja, ka nākotnē varētu būt vairākas tirgus tendences. Viens no iespējamajiem scenārijiem, ka cilvēki turpinātu pamest valsti un no Latvijas arvien vairāk izbrauktu tieši jaunie cilvēki. Tādējādi varētu samazināties ekonomiski aktīvā darbaspēka īpatsvars Latvijas sabiedrībā, kas, protams, ietekmētu arī mazumtirdzniecības nozari.

"Drogas" cer, ka potenciālie darbinieki ar laiku gūs interesi ne tikai palikt valstī, bet arī saskatīs perspektīvu savai karjerai un profesionālajai attīstībai.

Šuniņa atzina, ka pēdējos gados līdz ar klientu servisa nozīmības aktualizēšanu sabiedrība daudz vairāk izprot apkalpojošās sfēras amatu būtību un ieguldījumu. "Tomēr mums trūkst cilvēku, kuri šajā nozarē strādātu ar prieku un entuziasmu. Tieši tādēļ atrast cilvēkus, kuriem "deg acis" par kvalitatīvu un augsta līmeņa klientu servisu, pašlaik ir gana grūti," informēja Šuniņa.

Preses un sīkpreču ražotāja "Narvesen Baltija" komunikāciju vadītājs Andis Aleksandrovs pavēstīja, ka "Narvesen" Latvijā darbojas pēc franšīzes biznesa modeļa, līdz ar to katrs franšīzes ņēmējs ir sava biznesa noteicējs, tostarp atbildīgs par personāla atlasi savā tirdzniecības vietā un jaunu darbinieku piesaisti.

Viņš gan norādīja, ka pašlaik visas "Narvesen" franšīzes ietvaros kopumā tiek nodarbināti aptuveni 600 darbinieku. ""Narvesen" tirdzniecības vietās strādā dažādu vecumu cilvēki, daudzi no viņiem uzcītīgi savu darbu dara jau vairākus gadus. Savukārt tirdzniecības vietās Rīgā lielākoties strādā vidēja vecuma un gados jauni cilvēki, kuriem bieži vien šī ir viena no pirmajām darba pieredzēm un darba vietām," pastāstīja Aleksandrovs.

Uzņēmuma komunikāciju vadītājs atzina, ka darbam "Narvesen" tirdzniecības vietās obligāta prasība ir nevis iegūtie maģistra grādi vai daudzu gadu profesionālā pieredze, bet gan tādas īpašības un profesionālās kvalitātes kā uzņēmība, aizrautība, mērķtiecība, precizitāte un enerģiskums. "Balstoties uz šiem nosacījumiem, kā arī ņemot vērā visai ierobežotās darba iespējas, "Narvesen" nav bijuši nopietni sarežģījumi jaunu darbinieku piesaistē," sacīja Aleksandrovs.

Viņš piebilda, ka vien atsevišķos laika periodos uzņēmums saskāries ar īslaicīgām grūtībām, lai izveidotu darbinieku komandu tirdzniecības vietās Rīgā. Aleksandrovs nevēlējās atklāt, cik brīvu vakanču patlaban ir "Narvesen" veikalos.

Karjeras un darba portāla "Irdarbs.lv" vadītāja Evija Šalte aģentūrai BNS apstiprināja, ka līdz ar siltā laika iestāšanos mazumtirdzniecībā sākusies darba karstākā sezona un daudzviet ir nepieciešams papildu darbaspēks. "Aizvadītajās nedēļās ar mums sazinājušies vairāki mazumtirdzniecības uzņēmumi ar lūgumu ne tikai izvietot portālā "Irdarbs.lv" viņu piedāvātās vakances, bet līdzēt steidzami atrast jaunus darbiniekus," sacīja Šalte.

Pēc "Irdarbs.lv" novērojumiem, mazumtirdzniecībā ir pieprasīti ne tikai pastāvīga darba meklētāji, bet arī jaunieši, kuri varētu līdzēt siltajā vasaras sezonā. "Darbinieki ir nepieciešami dažādos mazumtirdzniecības uzņēmumos, sākot no būvniecības un mājas preču veikalu tīkliem, beidzot ar āra kafejnīcām. Turklāt darbiniekus meklē ne tikai Rīgā, bet arī pilsētās ar lielāku tūristu plūsmu, piemēram, Siguldā," uzsvēra Šalte.

"Irdarbs.lv" vadītāja pastāstīja, ka visvairāk darbiniekus mazumtirdzniecības tīkli meklē pārdošanas un klientu apkalpošanas sfērās. "Maijā portālā pieejami 774 brīvi šāda tipa darba piedāvājumi," minēja Šalte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!