Foto: Shutterstock

AS "Latvenergo" vērsusies pie dažiem klientiem ar lūgumu izprast situāciju un maksāt par elektroenerģiju vairāk, nekā noteikts savstarpēji noslēgtajā līgumā, vēsta "lsm.lv".

Rekordlielā cenu kāpuma dēļ elektrības tirgotāji, kuri agrāk noslēguši ilgtermiņa līgumus ar klientiem, bieži vien ir spiesti pārdot elektroenerģiju, ciešot zaudējumus. Tuvākajos mēnešos redzēsim bankrotus, prognozē "Latvenergo".

Elektroenerģijas rekordlielā sadārdzināšanās biržas "Nordpool" Latvijas segmentā – jau vairāk nekā trīskārt gada laikā (un pieaugums turpinās) – skārusi ne tikai gala lietotājus. Pirmais no tirgus pagājušajā nedēļā aizgāja uzņēmums "Senergo". Daudzi tirgus spēlētāji apsolījuši saviem klientiem noteiktu cenu līmeni, taču tagad nevar to nodrošināt, jo elektroenerģija tiem jāiepērk vairumtirgū par augstāku cenu. Latvijas lielākajā enerģētikas uzņēmumā "Latvenergo" (ar zīmolu "Elektrum" pārdod elektrību mazumtirgū) norāda, ka tā var dzīvot mēnesi, varbūt pusgadu. Bet ja gadu? Tad daudziem elektroenerģijas tirgotājiem draud bankrots.

"Latvenergo" komunikācijas direktors Andris Siksnis atzīst, ka mainīt līgumu vienpusējā kārtā uzņēmums nevar: "Mēs nevaram vienkārši pateikt, ka pretēji līgumam cena tagad būs cita. Un līgumus vienpusējā kārtā mēs, protams, nelaužam. Neatsakāmies ne no viena klienta. Kad varēsim, vienosimies, kad nespēsim, viss paliks, kā bijis."

Cits "Latvenergo" rīcības variants – ja līguma tekstā tomēr bijis norādīts, cik reižu gadā tirgotājs drīkst mainīt cenu, ja tam ir objektīvs iemesls, tad izmantot šo punktu: "Vairumcena tirgū ir objektīvs iemesls. Par megavatstundu tagad jāmaksā vairāk nekā 100 eiro, bet agrāk bija jāmaksā, teiksim, 20. Tie ir nepārvarami apstākļi tādā ziņā, ka mēs nevaram šo cenu ietekmēt. Bet cenas mainīšana esošajā līgumā pagaidām nav vispārēja prakse. Un mēs tā nedarām masveidīgi."

Par to, ka tirgotāji mēģina mainīt cenas jau noslēgtajos līgumos, kuru termiņš vēl nav beidzies, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā neko nav dzirdējuši. Taču citiem ar enerģētiku saistītajiem tas nav jaunums, noskaidroja "Rus.lsm.lv". "Jā, esmu dzirdējis, ka tirgotāji tagad mēģina mainīt līgumu nosacījumus un izvirza tādu diezgan interesantu argumentu, ka iestājušies nepārvarami apstākļi. Tomēr tas, protams, ir pilnīgs absurds," teica eksperts un bijušais enerģētikas valsts ministrs Juris Ozoliņš.

"Es to negribētu saukt par nepārvaramiem apstākļiem," komentēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas enerģētikas departamenta tirgus uzraudzības nodaļas vadītājs Jānis Negribs. Viņš iesaka ielūkoties konkrētajā līgumā ar piegādātāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!