Palielinoties jaunu komercīpašumu attīstīšanas projektu apjomam, Rīga turpmākajos gados investoriem varētu kļūt interesantāka, uzskata Baltijas nekustamo īpašumu investīciju holdings "Summus Capital OÜ" valdes loceklis Hannes Pīls (Hannes Pihl).

Līdz šim jaunu īpašumu attīstīšanas jomā Rīga krietni atpalika no kaimiņvalstīm, tāpēc Latvijas projekti nav plaši pārstāvēti "Summus Capital" īpašumu portfelī. Piemēram, Lietuvā līdz šim ir bijis plašāks komercēku piedāvājums ar lielu biznesa potenciālu. "Kauņa un Viļņa šobrīd ir soli priekšā tādu jaunu ēku projektu attīstībā, kas atbilst mūsu investīciju stratēģijai," skaidro Pīls.

Šis Baltijas nekustamo īpašumu investīciju holdings pagājušajā gadā būtiski palielinājis (par 77%) grupas aktīvus no 190 līdz 345 miljoniem eiro. Viens no galvenajiem iemesliem aktīvu pieaugumam ir tirdzniecības centra "Rīga Plaza" iegāde pagājušā gada gada beigās. 2020. gadu uzņēmums noslēdza ar 15% neto apgrozījuma pieaugumu, sasniedzot 17,7 milj. eiro.

"Ieguldām objektos, kuriem redzam iespēju laika gaitā palielināt tā vērtību un "Riga Plaza" ir viens no šādiem projektiem. Mums ir skaidri tā attīstības plāni, kuros ietilpst gan telpu paplašināšana, gan jaunu nomas līgumu slēgšana.

Šobrīd esam parakstījuši vēl vienu investīciju darījumu, kas tiks pabeigts un izziņots līdz šā gada beigām. Kopumā – Latvija ir interesants tirgus, un nākamajos gados mēs noteikti redzēsim vēl daudz jaunu projektu," vērtē Pīls.

Arī "Summus Capital" padomes priekšsēdētājs Boriss Skvortsovs apliecina, ka Baltijas tirgū ir ieguldījumu iespējas, piemēram, šobrīd tiek izskatīti vairāki nekustamā īpašuma objekti Latvijā. Jau tuvākajā laikā papildu finansējumu ieguldījumiem plānots piesaistīt izmantojot tādus finansējuma avotus kā banku kredīti un obligācijas.

Vaicāts, kuri nekustamā īpašuma segmenti investoriem šķiet pievilcīgi Latvijā, kā arī pārējās Baltijas valstīs, Pīls akcentē, ka konkrēti "Summus Capital" stratēģijas pamatā ir plašs un daudzveidīgs īpašumu portfelis, kur ieguldījumi kādā no segmentiem nepārsniedz 50%. Pašlaik visplašāk pārstāvēta ir tirdzniecība, bet nākotnē tas var pamainīties. Tas ir atkarīgs no tā, ko konkrētais tirgus var piedāvāt.

"Loģistika un noliktavas tagad piedzīvo stabilu attīstību un pieprasījuma pieaugumu, taču mūsu uzmanības centrā šobrīd ir mazumtirdzniecība, jo redzam, ka šis segments ļauj sniegt projektu vērtības pieaugumu.

Arī biroju sektors ir vērā ņemams, taču, ievērojot stratēģiju, biroju kontekstā galvneokārt meklējam ēkas, kurās nomnieki pārstāv medicīnas jomu. Mums ir vairāki veiksmīgi piemēri Igaunijā šajā segmenta, un potenciāli būtu atvērti ieguldīt līdzīgos objektos Lietuvā un Latvijā," atklāj "Summus Capital" pārstāvis.

Primāri tiek uzlūkoti naudas plūsmas objekti, bet var tikt apsvērta arī iespēja ieguldīti kopuzņēmuma projektos.

2021. gada 1. ceturkšņa beigās "Summus Capital" portfelī bija 11 objekti visās trīs Baltijas valstīs – Latvijā ("Rīga Plaza"), Igaunijā (tirdzniecības centri "De La Gardie" un "Auriga", veselības centri Veerenni 1, Veerenni 2, multifunkcionāls biznesa komplekss Punane 56 un loģistikas centru portfelis) un Lietuvā (biroju kompleksi "Park Town East Hill", "Park Town West Hill", "BOD Group" Augsto tehnoloģiju centrs un tirdzniecības centrs "Nordika"). Kopējā īpašumu iznomājamā platība sasniedza 182, 7 tūkst. m2, bet nomnieku skaits – ap 350. Grupas kopējā bilances aktīvu vērtība sasniedza 345 milj. eiro, bet tīrā konsolidētā peļņa sasniedza 22.7 milj. eiro.

"Summus Capital OÜ" ir 2013. gadā dibināts nekustamo īpašumu investīciju holdings. Minimālais ieguldījumu apjoms vienā objektā ir 10 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!