Foto: F64

Bijušais "Parex bankas" un "Lattelecom" vadītājs Nils Melngailis jau gadu strādā galvenokārt ar krīzē nonākušām bankām un citiem finanšu nozares uzņēmumiem Dienvideiropā.

"Krīze ir vairāk redzama Dienvideiropā, netieši arī Francijā un Vācijā, kuras ir Dienvideiropas kreditori. Patlaban pavadu daudz laika Dienvideiropā, Grieķijā. Tur bieži braukāju pēdējos sešos mēnešus, arī uz Spāniju un Portugāli," stāstīja Melngailis.

Viņš pārcēlies uz Londonu un kopš 2011.gada 1.februāra strādā biznesa konsultāciju firmā "Alvarez & Marsal". Kopš agrākās priekšnieces aiziešanas citā darbā Melngailis ir viens no diviem "Alvarez & Marsal" banku un finanšu grupas vadošiem partneriem ar izpilddirektora titulu.

"Strādāju firmā, kas pārsvarā nodarbojas ar uzņēmumu restrukturizāciju. "Alvarez & Marsal" ir pazīstami ar to, ka tad, kad auditorkompānija "Arthur Andersen" bankrotēja, uzņēmums pārņēma šīs firmas vadību un arī investīciju banku "Lehman Brothers", kad tā bankrotēja, kas ir lielākais gadījums. Viens kolēģis no "Alvarez & Marsal" patlaban ir "Lehman Brothers" izpildirektors," Melngailis teica.

"Pats strādāju "Alvarez & Marsal" banku grupā. Pārvaldām visus "Lehman Brothers" aktīvus, kas palika pāri pēc bankas sabrukuma. Darbojamies ar Īrijas bankām un bankām, kuras jāsadala un kurām jāpārvalda aktīvus. Īrijā atšķirībā no Latvijas izveidoja nacionālo aktīvu pārvaldības aģentūru "National Asset Management Agency", kur savāca visu banku sliktos aktīvus," viņš sacīja.

Melngailis uzskata, ka tieši darbs ar "Parex bankas" sanāciju un sadalīšanu, veidojot "labo banku" "Citadele", viņam devis pieredzi, kas noder darbos, kas patlaban veicami ar bankām citās Eiropas valstīs.

"Domāju, ka pieredze no Latvijas noderēs Grieķijā, jo tur vēl stāv priekšā viss sāpīgais, ko Latvija piedzīvoja pēdējos trīs gados, taču daudz lielākā mērogā. Latvijas valsts parāds Starptautiskajam Valūtas fondam bija daži miljardi, bet Grieķijas parāds, kuras ekonomika nav īpaši lielāka par Baltijas valstīm kopumā, ir simtiem miljardu," viņš teica.

Melngailis nenoliedza, ka, salīdzinot ar to, kas notiek un var notikt Grieķijas un citu Dienvideiropas valstu bankām un finanšu sistēmām kopumā, Latvijas krīze ir bijusi samērā viegla un izaicinājums izpestīt klientus, ar kuriem patlaban jāstrādā, ir nesalīdzināmi lielāks.

"Grieķijā ir trakāk. Tur nav tik liels ārzemju investoru īpatsvars kā Latvijā. Latvijā finanšu sistēmas stabilitāti nodrošināja Zviedrijas bankas, tās tika galā ar savu meitasbanku problēmām, palielināja kapitālu. Latvijā bija tikai viena - "Parex banka", kura bija neatkarīga un kurai nebija kur vērsties. Grieķijā tas īpatsvars ir tieši pretējs. Latvija "Parex bankai" bija 20% no banku tirgus, Grieķijā ir otrādi - tikai 20% banku tirgus ir ārzemju bankas, pārējās ir tādas, kuras nevarētu iztikt bez valsts atbalsta. Un ir runa par desmitiem miljardu eiro," Melngailis stāstīja.

"Alvarez & Marsal" ir 1983.gadā Ņujorkā dibināta biznesa konsultāciju firma ar specializāciju uzņēmumu sanācijā.

Patlaban firmā strādā 1700 speciālistu ar birojiem 38 pilsētās 16 valstīs. Kompānijas banku un finanšu nozares konsultāciju departamenta pazīstamākie projekti ir "Lehman Brothers" bankrota administrēšana un ar to saistīto lietu kārtošana, Islandes "Kaupthing" bankas bankrota lieta un padomdošana Īrijas banku aktīvu administrēšanas aģentūrai "National Asset Management Agency".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!