Foto: LETA
AS "Ventbunkers" padomes priekšsēdētājs, Šveices advokāts Rūdolfs Meroni noraida pārmetumus, ka no uzņēmuma meitasfirmas "Latvijas naftas tranzīts" (LNT) debitora – Lihtenšteinas trasta kompānijas "Miselva Establishment" ("Miselva") būtu prasījis LNT piederošos 29 miljonus ASV dolāru pārskaitīt uz savu kontu, apgalvodams, ka tas esot īpašs advokāta konts, kas paredzēts klientu naudai.

Meroni ar "Ventbunkera" pārstāvja Aivara Gobiņa starpniecību portālam "Delfi" par "klajiem meliem" nosauca apgalvojumus, ka viņš būtu mēģinājis nozagt 29 miljonus ASV dolāru no LNT. "Tā ir nepatiesas neslavas celšanas kampaņa, kuru ir uzsācis Mārtiņa Kvēpa kriminālais grupējums. 2011. gada decembra beigās šis grupējums noturēja viltus AS "Ventbunkers" akcionāru sapulci," apgalvo Meroni, kurš uz trim dienām gadumijā bija zaudējis "Ventbunkera" padomes priekšsēdētāja amatu.

"Viņi cēla šīs viltus apsūdzības pret mani, cenšoties novērst citā virzienā sabiedrības uzmanību no savām noziedzīgājām darbībām, un tam nav nekāda sakara ar realitātē notiekošo. Tas tā, protams, nevar turpināties," klāsta Meroni.

Viņš uzsver, ka ir LNT padomes priekšsēdētājs un LNT ir iecēlusi Meroni advokātu biroju pārstāvēt kompānijas intereses attiecībās ar "Miselva". "Jau vairākus gadus kompānijas "Miselva" turējumā ir aptuveni 29 miljoni ASV dolāru, un "Miselva" atsakās nodot šo summu LNT. Starp kompānijām ir bijusi korespondences apmaiņa, kā arī notikušas vairākas sanāksmes, un vēl joprojām "Miselva" atsakās pārskaitīt šo summu uzņēmumam, kam šie naudas līdzekļi pieder," klāsta Meroni.

Advokāts apgalvo, ka minētā naudas summa tiek glabāta Lihtenšteinas bankā "Valartis Bank", tāpēc, "lai atvieglotu šīs naudas pārskaitīšanas procesu, mūsu advokātu birojs atvēra īpašu kontu bankā, kur nauda jau ir".

"Šis nav mans privātais konts, kur tiek glabāti mani personīgie naudas līdzekļi. Bankai tika īpaši noteikts, ka šis ir advokāta konts, kas paredzēts klientu naudai (vācu valodā: "Rechtsanwalts-Anderkonto")," uzsver advokāts Meroni.

Viņš apgalvo, ka banka tika informēta par strīdu, kas pastāv starp LNT un "Miselva", un atzīst, ka naudas pārskaitījums no "Miselva" uz šo advokāta kontu jau ir ticis pieprasīts. ""Miselva" nelikumīgi turpina atteikties nodot šo summu pat pēc manām kā likumīgā LNT un LNT valdes pārstāvja rakstveida instrukcijām. Tam, protams, var būt krimināltiesiskas sekas," uzsver Meroni.

Kā vēstīts, pagājušā gada beigās Meroni oponenti "Ventbunkerā", ar kuriem saistīts advokāts Kvēps, bija izplatījuši ziņu, ka "skandalozais Šveices advokāts Rudolfs Meroni mēģina pārskaitīt 29 miljonus ASV dolāru AS "Ventbunkers" meitas uzņēmuma LNT debitoru līdzekļus personīgajā kontā Lihtenšteinas bankā". "Saistībā ar notikušo tuvākajā laikā tiks iesniegts pieteikums kriminālprocesa uzsākšanai," vēstīja advokāta oponenti.

Jau ziņots, ka Meroni LNT piederošos līdzekļus apmēram 29 miljonu ASV dolāru vērtībā novembra nogalē pieprasījis pārskaitīt Lihtenšteinas trasta kompānijai "Miselva", kas iepriekš saistīta ar LNT piederējušo "Ventspils Naftas" akciju pārdošanas darījumu, liecina portāla "Delfi" rīcībā nonākusī "Miselvas" vadītājam Endrū Beikeram nosūtītās un Meroni parakstītās vēstules kopija.

"Miselva" plašāk pazīstama kā kompānija, kas savulaik kopš 2003.gada turēja trastā 6,9% LNT piederošo "Ventspils Naftas" publiskās emisijas akciju. 2006.gada martā LNT ar "Miselva" noslēdza brokera pakalpojuma līgumu, kas paredzēja, ka "Miselva" jāpārdod šīs akcijas par cenu ne zemāku kā 1,85 lati par akciju. Jau pēc dažām dienām kompānijai akcijas izdevās pārdot par 2,09 latiem par akciju jeb kopumā par 15 040 221 latu. Toreizējais LNT valdes loceklis Vladimirs Solomatins aģentūrai LETA apstiprināja, ka šāds darījums ir noticis.

Savukārt 2007.gada martā "Miselva" sniedza tā saukto "aizdomu ziņojumu", ko paredz sniegt Lihtenšteinas likumi par cīņu ar naudas atmazgāšanu. Par to vēlāk rakstījusi Latvijas prese. Ziņojumā, uz kura pamata Lihtenšteinas apgabaltiesa tolaik sāka krimināllietu pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu un viņa dēlu Anriju, minēts, ka "Miselva" pārvaldījusi dažādas korporatīvas struktūras, kurās labuma guvējs bijis arī Aivars Lembergs.

Meroni vēstulē vairākkārt pārmet "Miselva" vadītājam Beikeram, ka tas pusotra gada laikā nav atsūtījis vairākās LNT vēstulēs pieprasītos dokumentus un nav sniedzis atbildi paziņojumam, ka LNT pārtrauc savas līgumsaistības ar "Miselva", kā arī to, ka Beikers nav pamatojis savu atteikšanos ievērot LNT sniegtās instrukcijas.

"Jūs neesat sniedzis jelkādus dibinātus iemeslus, kas varētu pamatot jūsu pozīciju. Līdz ar to es secinu, ka nav nekādu likumīgu argumentu, uz kuriem jūs varētu balstīt atteikumu pārskaitīt jūsu turējumā esošos līdzekļus," teikts Meroni vēstulē.

Tāpēc Meroni "LNT vārdā un ar tās pilnvarojumu" vēstulē sniedz "Miselva" "saistošu instrukciju" – triju darbadienu laikā pārskaitīt visus LNT līdzekļus, ko "Miselva" pārvalda (apmēram 29 miljonus ASV dolāru), uz advokāta kontu Lihtenšteinas "Valartis Bank", kurš atvērts uz "Dr. Rūdolfa Meroni" vārda.

Vēstulē Meroni piedraud Beikeram – ja noteiktajā laikā "Miselva" līdzekļus nepārskaitīs, "LNT būs jāpieņem, ka esat nelikumīgi piesavinājušies atlikušos līdzekļus". "Šādā gadījumā LNT spers nepieciešamos likumā paredzētos soļus pret jums personīgi un pret "Miselva"."

Laikraksts "Dienas bizness" 2007.gadā vēstīja, ka Lihtenšteinā notiekošā kriminālprocesa materiālos atklāts: 2003.gadā toreizējā LNT vadība nolēmusi, ka caur ofšorkompāniju "Miselva" ir jāpārdod daļa no LNT piederošajām VN akcijām.

Lai ietaupītu izmaksas saistībā ar LNT līdzdalības VN kapitālā samazināšanas darījumu un lai nebūtu jāmeklē jauni ārvalstu sadarbības partneri, tika izdomāts, ka LNT noslēdz brokera pakalpojumu līgumu ar Lihtenšteinā reģistrētu visus tradicionālos ofšora trasta pakalpojumus sniedzošu kompāniju "Miselva ".

Lai gan "Miselva" ir ofšoru dibinātājs, pārvaldītājs, kam nav pieredzes brokeru darījumos, ar to tika noslēgts brokera pakalpojumu līgums par to, ka "Miselva" it kā meklēs akciju pircēju tirgū. Patiesībā, kā redzams no LNT rīcībā esošajiem LNT juridisko konsultantu dokumentiem, nekāds pircējs meklēts netika, bet akcijas bija paredzētas pārdošanai Britu Virdžīnu salās reģistrētam ofšoram "Avenue Emerging Markets Fund", vēstīja laikraksts.

Par LNT piederošo 7% VN akciju pārdošanu bija paredzēts samaksāt 25 miljonus ASV dolāru, kuri patiesībā netika nodoti LNT rīcībā. Šīs naudas avots, kā redzams no dokumentiem, ir ar "Miselva" saistītas struktūras, un šī nauda tiek pārskaitīta caur pircēju kontu un atkal nonāk atpakaļ pie "Miselva", nekad neparādoties LNT bankas rēķinā, vēstīja laikraksts.

"Miselva" šo naudas summu it kā glabāja Lihtenšteinas bankā LNT labā, bet patiesībā šo naudas summu bijis plānots izmantot vēl tālākiem iespējami nelikumīgiem darījumiem ar VN akcijām. LNT šķietamie juridiskie konsultanti savos dokumentos norādījuši, ka nauda tiek "glabāta tālā un drošā jurisdikcijā, kur revolucionāriem (proti, "Ventbunkers" pārstāvjiem) ir īsas rokas", vēstīja laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!