Foto: LETA

Ventspils stividorkompānijas AS "Ventbunkers" meitaskompānijā AS "Latvijas Naftas Tranzīts" (LNT) tomēr reģistrētas izmaiņas, līdz ar kurām ietekmi LNT institūcijās zaudēja Šveices advokāta Rūdolfa Meroni nometnei piederīgie cilvēki; tomēr Meroni pārstāvji norāda uz nelikumībām tā saukto "Ventspils opozicionāru" darbībās, jo jaunais LNT valdes loceklis Aleksejs Ovods vienlaikus ir arī "Ventbunkera" padomē, kas esot pretrunā ar Komerclikumu.

"Lursoft" informācija liecina, ka kopš 23.janvāra no LNT padomes atsaukts tās priekšsēdētājs Meroni, viņa vietnieks Aivars Gobiņš, kā arī padomes locekļi Gints Laiviņš-Laivenieks un Arita Linde. Savukārt LNT valdē kopš tā paša datuma vairs nedarbojas Meroni lojālie Alvis un Jānis Hāzes.

Kā liecina "Lursoft" pieejamie materiāli, 20.janvārī Rīgā, Blaumaņa ielā 5a – šajā adresē atrodas advokātu birojs "Heidelberga", kurā strādā Meroni oponentus pārstāvošais Mārtiņš Kvēps – notika gan LNT akcionāru sapulce, kurā atsaukti visi padomes locekļi un ievēlēta jauna padome, gan jaunās padomes sēde, kurā atsaukti LNT valdes locekļi un uz trīs gadiem par valdes locekli iecelts Ovods, ko Meroni nesen publiski nosaucis par marioneti Oļega Stepanova rokās.

LNT padomē no 23.janvāra darbojas Kvēps, "Ventbunkera" valdes priekšsēdētājs Dzintars Kašs un valdes loceklis Raimonds Grīniņš, advokāte un Ventspils uzņēmēja Mamerta Vaivada meita Hardija Vaivade un Ivars Bērziņš, kurš ir LNT akcionāra "Skonto naftas" valdes loceklis.

Meroni nometnes pārstāvis Aivars Gobiņš portālam "Delfi" apgalvoja, ka Ovodam neesot tiesību atrasties LNT valdes locekļa amatā, jo viņš ieņem arī padomes locekļa amatu LNT mātes uzņēmumā AS "Ventbunkers". "Šādu amatu savienošanu nepieļauj Komerclikums, bet tas acīmredzot Aleksejam Ovodam nav šķērslis," norāda Gobiņš.

Komerclikumā noteikts, ka par valdes locekli nevar būt koncerna valdošā uzņēmuma padomes loceklis. Savukārt Koncernu likumā noteikts, ka koncerns ir valdošā uzņēmuma un vienas vai vairāku atkarīgo sabiedrību kopums, savukārt valdošais uzņēmums ir tāds, kuram ir izšķirošā ietekme vienā vai vairākās sabiedrībās.

Gobiņš arī pārmet Uzņēmumu reģistram (UR), ka tas "izvēlas šo ierobežojumu neievērot, kaut gan valsts notāra pienākumos ietilpst rūpīgi izvērtēt visus iesniegtos dokumentus". Tāpat Meroni nometne pārmet valsts notārei, kas reģistrējusi izmaiņas LNT padomē un valdē, ka tas izdarīts "jau zibenīgi dokumentu iesniegšanas dienā, nevis vispārpieņemtajā kārtībā nākamajā dienā".

"Šāda rīcība nav normāla un, iespējams, liecina par LR Uzņēmuma reģistra amatpersonu ieinteresētību šī lēmuma pieņemšanā," pauž Gobiņš, kurš arī norāda, ka LNT "leģitīmā valde" lūdz UR darīt visu, lai "atceltu nelikumīgi pieņemto lēmumu par uzņēmuma valdes un padomes maiņu" un atjaunotu amatos iepriekšējo valdi un padomi.

Jau vēstīts, ka pēdējos mēnešos saasinājušies "Ventbunkera" akcionāru strīdi, rīkojot paralēlas akcionāru sapulces un sniedzot pieteikumus par izmaiņām tā padomē un valdē. Izmaiņas notiek arī "Ventbunkera" meitaskompānijās.

AS "Ventbunkers" ir dibināta 1994.gadā un savu darbību veic Ventspils brīvostas teritorijā, nodrošinot naftas produktu pieņemšanu un tālāku iekraušanu tankkuģos. Kompānija ir lielākā līdzīpašniece uzņēmumā AS "Latvijas Naftas tranzīts", kam savukārt pieder 39,11% AS "Ventspils nafta" (VN) akciju. VN koncernā ir arī AS "Latvijas Kuģniecība", SIA "Ventspils nafta termināls" un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!