Foto: F64

Šodien finanšu grūtībās nonākušās AS "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) administrators Haralds Velmers ir nosūtījis aicinājumu uzņēmuma valdei nodrošināt akcionāru ārkārtas sapulces sasaukšanu mēneša laikā, lai lemtu par "Liepājas metalurga" pamatkapitāla palielināšanu.

Tas nepieciešams, lai nodrošinātu TAP plāna izpildi par investoru piesaisti un ieguldījumu kapitalizāciju, kā arī lai izpildītu likuma normas par nenodrošināto kreditoru prasību tiesību kapitalizāciju, norāda Velmers.

"TAP plānā paredzētā sākotnējā aizdevuma kapitalizācija palīdzēs novērst situāciju, ka aizdotā nauda tiks ieskaitīta un ātri aizskatīta atpakaļ. Labticīgiem investoriem šis būtu pozitīvs signāls, ka tie ir gaidīti, savukārt uzņēmums varētu būt pārliecināts par investoru nopietnību. Patlaban pēc akcionāru publiskajiem paziņojumiem par investoru gatavību ieguldījumiem ir iestājies gaidīšanas process, tāpēc vārdus būtu nepieciešams apstiprināt ar darbiem. Ar šādu rīcību uzņēmums nodrošinātu potenciālajiem ieguldītājiem skaidrus un nepārprotamus spēles noteikumus," skaidro Velmers.

Viņš piebilst, ka ir bijis daudz paziņojumu par investoru it kā gatavību ieguldīt. "Tāpēc aicinu durvis pavērt plašāk un pārliecināties, vai tiešām šāda investoru interese pastāv realitātē. Par pozitīvu signālu uzskatīšu sludinājumu likumā noteiktā kārtībā par akcionāru sapulces sasaukšanu," piebilst Velmers.

Jau ziņots, ka finanšu grūtībās nonākušās AS "Liepājas metalurgs" akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals esot panākuši vienošanos par 70% uzņēmuma akciju nodošanu Krievijas uzņēmumam "Daļpolimetall", lai investors varētu ieguldīt nepieciešamos līdzekļus rūpnīcā un pēc iespējas ātrāk atjaunotu tehnoloģisko procesu.

Savukārt TAP laikā AS "Liepājas metalurgs" (LM) plānojusi veikt pasākumus, kas vērsti uz ražošanas un pārdošanas apjoma pieaugumu, fokusējoties uz tirgiem, kas ir ģeogrāfiski tuvāki un ar augstākām peļņas iespējām. Tāpat TAP laikā ir plānots ieviest profesionālāku tirgus analīzi, lai uzņēmums spētu elastīgi plānot pārdošanas iespējas ar augstāku peļņas potenciālu. Savukārt, lai nodrošinātu papildu ieņēmumus TAP plāna īstenošanas laikā, LM plāno nodalīt ar tā pamatdarbību nesaistītus aktīvus un pārdot tos citām komercsabiedrībām vai fiziskām personām - šo pasākumu rezultātā LM plāno iegūt papildu naudas līdzekļus vismaz 3 765 000 latu apmērā.

LM piederošie 50% AS "Sātiņi Energo LM" akciju jau ir pārdoti līdz TAP plāna apstiprināšanai. Papildus plānots pārdot LM piederošās kapitāla daļas SIA "Rūķis LM", SIA "Liepājas naglas", SIA "Sporta klubs Liepājas metalurgs", SIA "Ledus halle "Liepājas metalurgs"", kā arī plānots uzņēmuma struktūrvienību "Slimnīca" atdalīt uz atsevišķu, LM piederošu juridisku personu un pārdot šīs juridiskās personas kapitāla daļas.

Tāpat esot plānots pārdot ar saimniecisko darbību saistītos LM piederošos 52 nekustamos īpašumus, tajā skaitā ēkas, būves, zemes gabalus un nepabeigtos celtniecības objektus. Tomēr nav plānots pārdot tos nekustamos īpašumos, kuros atrodas metalurģijas uzņēmuma ražotnes un kas ir nepieciešami sabiedrības pamatdarbības nodrošināšanai.

TAP plāna izpildes laikā arīdzan plānots veikt dažādus pasākumus LM izmaksu optimizēšanai. Tāpat vairākos posmos ir paredzēts samazināt darbinieku skaitu, veicot attiecīgu plānošanu, tomēr veicot izvērtējumu, nevis vienkārši skaitlisku darbinieku samazināšanu bez nepieciešamā izvērtējuma. Vēl ir paredzēts samazināt administrācijas izmaksas saistībā ar ražošanu un izejmateriālu iepirkšanu un optimizēt algu, transporta, komandējumu un citas izmaksas.

"Saskaņā ar TAP plānu nepieciešamā aizdevuma summa TAP plāna izpildei ir 37 000 000 latu, kura jāsaņem ne vēlāk kā 2013.gada 31.decembrim," iepriekš norādīja Velmers, paskaidrojot, ka līdz 30.septembrim ir jāsaņem pirmā daļa no aizdevuma summas desmit miljonu latu apmērā, līdz 31.oktobrim otrā daļa no aizdevuma summas 15 miljonu latu apmērā, bet līdz 31.decembrim trešā daļa - 12 miljoni latu aizdevuma summas.

LM nonācis finanšu grūtībās un pārtraucis ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja LM vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica LM valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Liepājas tiesa ir pieņēmusi uzņēmuma TAP pasākumu plānu, ko ir izstrādājuši uzņēmuma speciālisti un kas ir saskaņots ar visiem nodrošinātajiem un vairāk nekā 55% nenodrošināto kreditoru, kā arī ar kreditoru kluba pieaicināto finanšu konsultantu "Prudentia Advisers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!