Foto: LETA

Saeima ceturtdien trešajā galīgajā lasījumā pieņēma Kooperatīvo sabiedrību likuma grozījumus, kas dod iespēju meža īpašnieku dibinātai kooperatīvai sabiedrībai izmantot īpašu nodokļu režīmu, informēja Saeimas Preses dienests.

Ievērojot nodokļu likumos noteikto kārtību, kooperatīvā sabiedrība uzņēmumu ienākuma nodokli nemaksā patstāvīgi, bet katrs mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības biedrs maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli vai uzņēmumu ienākuma nodokli no pārpalikuma daļas, kas tam pienākas.

Grozījumi paredz, ka meža īpašnieku kooperatīvā sabiedrība sniedz mežsaimniecības produkcijas realizācijas pakalpojumus, bet nenodarbojas ar mežsaimnieciskās produkcijas ražošanu.

Likumprojekta autori uzskata, ka grozījumi veicinās meža īpašnieku darbības efektivitāti.

Kooperatīvā sabiedrība ir brīvprātīga fizisko un juridisko personu apvienība, kuras mērķis ir sniegt pakalpojumus tās biedru saimnieciskās darbības efektivitātes paaugstināšanai.

Jau iepriekš mežu īpašnieki aicinājuši Saeimu pasteigties ar grozījumiem Kooperatīvo sabiedrību likumā, kas paredzētu iespēju veidot mežu īpašnieku kooperatīvus. "Kooperācijas attīstība nozarēs ne tikai stiprinās pašas nozares konkurētspēju, bet tieši un konkrēti ietekmēs valsts budžetu nodokļu nomaksas veidā. Mētājoties ar apgalvojumiem, ka meža nozare nemaksā nodokļus, deputāti neatbalsta priekšlikumu, kas izslēdz izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Nedomāju, ka bizness ir gatavs ar to samierināties," iepriekš norādīja biedrības "Zemnieku saeima" vadītājs Juris Lazdiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!