Foto: DELFI

Mežsaimniecības un kokapstrādes nozares pārstāvji un nevalstiskās organizācijas premjeru Krišjāni Kariņu (JV) aicinājušas nepieļaut valsts stratēģisko uzņēmumu privatizāciju.

Organizācijas aicina pašreizējā formā nevirzīt tālāk valdībā konceptuālo ziņojumu "Par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldības politiku, valsts kapitālsabiedrību iedalījumu un valsts kapitālsabiedrību pārvaldības funkciju pakāpenisku centralizāciju".

Nozares pārstāvji portālam "Delfi" uzsvēra, ka ziņojumā piedāvātie risinājumi ne vien nerisina labas pārvaldības jautājumus, bet būtībā rada jaunus riskus un apdraud Latvijas tautsaimniecības tālāko attīstību.

Pieļaujot tādu jaunu normatīvo aktu pieņemšanu, kas ļauj privatizēt AS "Latvenergo", AS "Augstsprieguma tīkls", AS "Starptautiskā lidosta "Rīga"", AS "Latvijas dzelzceļš" un AS "Latvijas valsts meži", atklāti tiek ignorēti gan valsts drošības un ilgtermiņa attīstības, gan ekonomiskie un vides riski, par ko jau vairākkārt iepriekš ir runājuši vietējie un starptautiskie eksperti, norāda organizācijas.

Konceptuālais ziņojums ietver praksē jau daudzkārt izgāzušos prasību – nodalīt cieši savstarpēji saistītus kapitālsabiedrību finanšu un nefinanšu mērķus un to noteicējus. Ziņojumā paredzēts, ka komerciālo kapitālsabiedrību finanšu mērķus turpmāk varētu noteikt jauns aktīvu pārvaldītājs, bet specifiskos valsts nefinanšu mērķus izvirzītu ministrija.

Finanšu un nefinanšu mērķu noteikšana atrauti vienam no otra efektīvā viedā nav īstenojama un visai paredzami būs savstarpēji pretrunīga. Piemēram, atrauti no kopējās valsts politikas, izceļot atsevišķus finanšu rādītājus (piemēram, īstermiņa peļņu), var tikt nodarīts būtisks kaitējums videi vai arī sagrautas papildu pievienotās vērtības ķēdes citās saistītās tautsaimniecības nozarēs, bažījas organizācijas.

"Tas ir tikpat muļķīgi, ja ķirurga darbu operācijas laikā sāktu vadīt grāmatvedis, kurš atbild par finanšu plūsmu un cilvēka dzīvības glābšana kļūtu atkarīga tikai un vienīgi no pacienta finansiālās rocības. Tāpēc šāda neveiksmei nolemta eksperimenta īstenošana valsts stratēģiskās nozīmes kapitālsabiedrībās ar lielu nozīmi enerģētikas, zemes izmantošanas, transporta un citās valsts attīstībai vitāli svarīgās jomās ir bezatbildīga," teikts vēstulē premjeram.

Valstij ir jābūt spējīgai noteikt un efektīvi īstenot vienotus un nepretrunīgus stratēģiskus mērķus. Savukārt nododot valsts kapitālsabiedrību pārvaldību jaunizveidota birokrātiska starpposma – aktīvu pārvaldītāja rīcībā, kam nav ne nozarēm atbilstošas kapacitātes, ne arī pieredzes un zināšanu specifisku nozaru kapitālsabiedrību efektīvā pārvaldīšanā, tiek pakļauta riskam ne vien pašas kapitālsabiedrības, bet arī saistīto nozaru un līdz ar to visas Latvijas tautsaimniecības ilgtspējīga attīstība, turpina uzņēmējus pārstāvošās organizācijas.

Vēstuli premjeram parakstījušas septiņas Latvijas mežsaimniecības un kokapstrādes nozares nevalstiskās organizācijas: Latvijas Kokrūpniecības federācija, Latvijas Kokmateriālu ražotāju un tirgotāju asociācija, Latvijas Neatkarīgo mežizstrādātāju asociācija, Latvijas Mežizstrādātāju savienība, asociācija "Latvijas Mēbeles", Latvijas Kokapstrādes uzņēmēju un eksportētāju asociācija, Latvijas biomasas asociācija "LatBio".

Kā ziņots, Pārresoru koordinācijas centrs (PKC) atbalsta virzību uz valsts kapitālsabiedrību pārvaldes funkciju pakāpenisku centralizāciju, kur kapitāla daļu turētāja funkcijas nodrošinātu PKC, teikts Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātajā konceptuālajā ziņojumā "Par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldības politiku, valsts kapitālsabiedrību iedalījumu un valsts kapitālsabiedrību pārvaldības funkciju pakāpenisku centralizāciju".

PKC atbilstoši valdības deklarācijai ir izstrādājis konceptuālo ziņojumu par iespējamiem risinājumiem, lai turpinātu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) vadlīnijās iekļauto labas korporatīvās pārvaldības principu ieviešanu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, kā arī nodrošinātu virzību uz brīvā tirgus apstākļos darbojošos vai tādu valsts kapitālsabiedrību pārvaldības funkciju pakāpenisku centralizāciju, kuras neīsteno valsts politiku attiecīgajā nozarē, sākot valsts kapitāla daļu turētāja funkciju pakāpenisku nodošanu vienam profesionālam valsts kapitāldaļu turētājam.

PKC secinājis, ka vajag noteikt pienākumu pārvērtēt līdzdalību valsts kapitālsabiedrībām, kuru akcijas/kapitāla daļas ar likumu noteiktas par neatsavināmam, kā arī pārvērtēt lēmumu par valsts kapitāla daļu nodošanu privatizācijai reizi piecos gados. Tāpat jānosaka pienākumu publiskas personas kapitālsabiedrībām reizi piecos gados pārvērtēt to līdzdalību citās kapitālsabiedrības un izvērtējumu iekļaut valsts līdzdalības izvērtējumā.

Kā komerciālas valsts kapitālsabiedrības atzītas AS "Latvijas valsts meži", AS "Latvenergo", VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga", VAS "Latvijas Loto", AS "Augstsprieguma tīkls", VAS "Latvijas dzelzceļš", VAS "Latvijas pasts", AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" un VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs". PKC rosina ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc centralizēta valsts kapitāla daļu pārvaldītāja reģistrēšanas, nodot komerciālas valsts kapitālsabiedrības turējumā tam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!