Foto: Shutterstock

Mežistrādes tehnikas tirgū ražotāji nespēj nodrošināt lielo pieprasījumu - pasūtījumu izpildes laiks teju divkāršojies sasniedzot pat 12 mēnešus, savukārt pieprasījums būtiski pieaudzis un mežistrādes tehnikas līzinga tirgus gada laikā pieaudzis par 40 – 45 %, liecina "Citadele Leasing" no jauna izsniegto aizdevumu statistika.

Lielākas izmaksas un ilgāka gaidīšana – ar to šobrīd jārēķinās, iegādājoties mežizstrādes tehniku. Cenas tehnikai ražotāji šogad palielinājuši vidēji par 5 - 7 % un nākamgad atkal tiek prognozēts iespējamais pieaugums, savukārt piegādes laiks vairs nav tradicionālie 4 līdz 6 mēneši, bet gan jau 10 un pat 12 mēneši. Tomēr, neskatoties uz ilgajām piegādēm, mežistrādes tehnikas līzinga tirgus šogad audzis par trešdaļu, un "Citadele Leasing" izsniegusi finansējumu vairāk nekā 3,3 miljonu eiro vērtībā.

"Šobrīd esam situācijā, ka tehnikas tirgotājiem ir ierobežotas tehnikas apjoms. Covid-19 pandēmijas sākumā faktiski divus trīs mēnešus rūpnīcas visā pasaulē neražoja jaunu tehniku. Pakāpeniski atsākot ražošanu, piedāvājums netika līdzi, un krājumi bija iztukšoti, savukārt pircēji joprojām ir gatavi maksāt lielākus avansus, lai iegūtu tehniku jau šodien. Iespējams, aktivitāte finansējuma pieprasījumā būtu vēl lielāka, taču ilgais piegādes laiks liek nogaidīt arī uzņēmējiem," saka "Citadele Leasing" valdes priekšsēdētājs Ģirts Glāzers.

Latvijas uzņēmumu pieprasījuma pieaugumu pēc mežizstrādes sekmējuši notikumi vietējā tirgū. Lai arī pasaulē pieprasījums pēc kokmateriāliem ir liels un cenas ir augstas, Latvijas uzņēmumu investīcijas jaunā tehniskā vairāk saistāmas ar AS "Latvijas valsts meži" (LVM), kas ir lielākais mežu īpašnieks un mežizstrādes darbu pasūtītājs iekšējā tirgū, šogad izsludināto izstrādes iepirkumu nākamajiem pieciem gadiem.

"LVM kokmateriālu ražošanas un piegāžu procesa nodrošināšanai slēdz līgumus ar mežizstrādes un pārvadājumu pakalpojumu sniedzējiem, turklāt ap 70 % no kopējā nepieciešamā pakalpojuma apjoma nodrošināšanai tiek slēgti ilgāka termiņa 4 un 5 gadu līgumi, kas dod stabilu pamatu pakalpojumu sniedzējiem investīciju veikšanai un sava pakalpojuma attīstībai. LVM no saviem pakalpojumu sniedzējiem - sadarbības partneriem - sagaida pakalpojumu, kas nodrošina augstu darbu izpildes kvalitāti, darba ražīgumu un stabilus prognozējamus ražošanas apjomus noteiktā laika periodā. Tas, savukārt, dod iespēju LVM uzņemties un izpildīt nolīgtās saistības saviem klientiem koksnes produktu pircējiem. LVM uzkrātā pieredze un dati rāda, ka vislabāk iepriekšminēto var nodrošināt pakalpojumu sniegšanai izmantojot jaunu (līdz 5 gadi) tehniku. Jauna tehnika nodrošina augstu tehnisko gatavību, kas nozīmē minimālas dīkstāves un salīdzinoši mazas tehnikas apkalpošanas izmaksas. Ar jaunu tehniku var sasniegt augstu darba ražīgumu un nodrošināt nepieciešamo darbu izpildes kvalitāti, turklāt jauna tehnika veicina augstas kvalifikācijas meža mašīnu operatoru piesaisti pakalpojuma sniedzēja uzņēmumam. Uzskatu, ka LVM tirgū piedāvātie ilgāka termiņa pakalpojumu līgumi ir arī stingrs garants, lai uzņēmumi varētu droši saņemt investīcijām nepieciešamo finansējumu, savukārt finansētāji var drošāk izsniegt aizdevumus," saka Andris Balodis, LVM mežsaimniecība direktora vietnieks koksnes piegāžu jautājumos.

"LVM pasūtījumi un darbaspēka nepieejamība veicina investīcijas mežistrādes tehnikā. Lai nodrošinātu pilnu mežistrādes ciklu, uzņēmēji pērk tehniku. Šobrīd mazs, liels vai vidējs uzņēmums ir spiests investēt un ir nepieciešams finansējums, lai pakalpojumus, kurus kādreiz ar apakšuzņēmēju palīdzību tika veikti manuāli, spētu nodrošināt nu jau ar tehnikas palīdzību automatizēti. Tāpat lielie un vidējie uzņēmumi investē jaunajā tehnikā, kas ir viens no priekšnosacījumiem, lai veiksmīgi pretendētu uz LVM pasūtījumiem. Uzņēmumam tas nozīmē, ka ir fiksēta naudas plūsma nākamajiem pieciem gadiem. Savukārt mazie un daļa vidējā lieluma mežistrādes uzņēmumu iegādājas mazlietotu un lietotu tehniku, kas arī nav lēta. Lielais pieprasījums un cenu pieaugums globālajā kokmateriālu tirgū Latvijas uzņēmumu investīciju plānus nav būtiski ietekmējis, jo uzņēmumi nav gatavi riskēt - nav garantijas, ka tik augstas cenas būs visu laiku, savukārt tehnika ir dārga," papildina Glāzers.

Lai noformētu līzingu mežistrādes tehnikai, klasiskā klienta līdzdalība ir sākot no 10 %. Maziem un vidējiem uzņēmumiem pirmā iemaksa jeb sava līdzdalība parasti ir 20 – 25% apmērā, savukārt lielie uzņēmumi, lai arī varētu saņemt līzingu ar nelielu pašu finansējumu, nereti ir gatavi līdzfinansēt 20, 30 un pat 40%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!