Foto: DELFI
Mežizstrādes apmēri kubikmetru ziņā šogad saglabāsies iepriekšējā gada līmenī vai pieaugs, bet apgrozījuma ziņā nozarē varētu būt kritums, prognozēja mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "L.V.Mežs" valdes priekšsēdētājs Modris Kalvāns.

"Šogad cirtīsim vismaz tikpat, cik pagājušajā gadā un noteikti vairāk, jo mežizstrāde kubikmetru ziņā nesamazināsies, bet apgrozījuma ziņā varētu būt kritums," sacīja Kalvāns.

Viņš piebilda, lai arī "L.V.Mežs" attīstās un kooperatīvam mēnesī nāk klāt apmēram četri jauni biedri, kopumā nozarē koksnes tirgus patlaban ir ļoti smagnējs.

"Pirmkārt, ir samazinājušās cenas papīrmalkai. Otrkārt, pastāv prasība, ka privātajiem mežiem ir jābūt sertificētiem, jo lielie malku un granulu uzņēmumi šobrīd neņem izejvielu no nesertificētiem mežiem. Līdz ar to ir diezgan sarežģīta tirgus situācija, bet tā ir sarežģīta ne tikai Latvijā, bet kopumā visā pasaulē," sacīja Kalvāns, piebilstot, ka papīrmalkas cenas sāka sarukt pagājušā gada jūlijā.

Viņš sacīja, ka mežizstrādi Latvijā apgrūtina arī salīdzinoši siltā ziema, jo šī iemesla dēļ koksnes ivedums no meža nav tik liels, kā gribētos.

2014. gadā "L.V.Mežs" apgrozījums bija 413,4 tūkstoši eiro un zaudējumi 5,9 tūkstoši eiro.

"L.V.Mežs" ir reģistrēts 2013. gada 26. martā un pagājušā gada 1.septembri kooperatīvā ietilpa 43 biedri. "L.V.Mežs" apsaimnieko 1150 hektārus meža zemes un sniedz mežizstrādes pakalpojumus 12 meža kooperatīva biedru, gan citu meža īpašnieku īpašumos, "L.V.Mežs" ir Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas biedrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!