Foto: morgueFile

Biškopju biedrība atbalsta Eiropas Komisijas priekšlikumu aizliegt atsevišķus specifisku neonikotinoīdu grupas ķīmiskos preparātus, ko izmanto rapšu lauku miglošanā, tā kaitējot bitēm. Tikmēr Valsts augu aizsardzības dienests neatbalsta lēmumu, norādot, ka tas var vecināt nelegālu miglošanas līdzekļu izplatību.

Kā norādīja Latvijas biškopības biedrībā, janvāra vidū Eiropas pārtikas drošības pārvalde (EFSA), kas ir nozīmīgākā pārtikas drošības organizācija Eiropā, nāca klaja ar pētījumu, kas atklāj nikotinoīdu grupas negatīvo ietekmi uz bitēm un apkārtējo vidi. Pēc šī pētījuma publiskošanas Eiropas Komisija (EK) izteikusi priekšlikumu dalībvalstīm uz diviem gadiem aizliegt šos ķīmiskos preparātus. Latvijas biškopji atbalsta EK priekšlikumu, norādot, ka šajā jautājumā iespējami operatīvi nostāja jāpauž Zemkopības ministrijai, pārstāvot Latvijas viedokli.

Kamēr ZM diskutē ar nozares speciālistiem par Latvijas nostāju šajā jautājumā, Biškopības biedrība jau ir izteikusi atbalstu Eiropas Komisijas priekšlikumam.

Kā norāda biškopju biedrības veterinārārste Ineta Eglīte, minētie preparāti ir "solis uz priekšu lauksaimniecības attīstībā, bet vienlaikus - solis atpakaļ bišu aizsardzībā".

"Šie pesticīdi ir un paliek kukaiņu indes, un jādara viss, lai to nevēlamo iedarbību uz bitēm, uz dabu un galu galā arī uz cilvēku samazinātu līdz maksimāli mazākai iespējamai robežai," norādīja Eglīte.

Savukārt Biškopības biedrības vadītājs Armands Krauze sacīja, ka neonikotinoīdi nodara kaitējumu ne tikai bitēm, bet ietekmē arī visu apkārtējo vidi.

"Tāpēc biedrība pilnībā atbalsta EK priekšlikumu aizliegt šīs grupas ķīmiskos insekticīdus. Domājot gan par dabu, gan cilvēka veselību, ceram, ka ministrijas nostāja šajā jautājumā sakritīs ar Latvijas iedzīvotāju vairākuma viedokli."

Tikmēr Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) pārstāve Dace Ūdre norādīja, ka EK, aicinot aizliegt minēto pesticīdu lietošanu, vienlaikus nepiedāvā alternatīvus risinājumus kultūraugu aizsardzībai.

"VAAD eksperti neatbalsta EK priekšlikumu par konkrētu vielu pilnīgu lietošanas aizliegumu Latvijā. EK pētījums par neonikotinoīdu grupas augu aizsardzības līdzekļu ietekmi uz bitēm vairāk attiecas uz ES dienvidu reģioniem. Latvijā tas nav aktuāli, turklāt pie mums rapša sēklas tiek ļoti kvalitatīvi kodinātas. VAAD uzskata, ka jāstrādā pie citiem pasākumiem, kas ierobežotu bišu iznīcības riskus," norādīja VAAD pārstāve.

Viņa arī norādīja, ka VAAD eksperti secinājuši - minēto pesticīdu lietošana pasargā rapsi no kaitīgo organisma - spradža - ietekmes. Ja šo līdzekli aizliegs, audzētājiem nāksies izmantot citus līdzekļus, kuru ietekme uz vidi būs daudz graujošāka.

"Tā kā tiks lietoti vienas grupas augu aizsardzības līdzekļi, pastiprināsies rezistence, kas ilgtermiņā radīs vēl lielākas problēmas. Turklāt palielināsies nelegālo augu aizsardzības līdzekļu lietošanas risks, kuru sastāvs un izcelsme ir apšaubāma, līdz ar to ietekme uz apkārtējo vidi ir neprognozējama. Konkrēto preparātu lietošanas aizliegums augļkopībā un dārzeņkopībā radīs problēmas ar kaitīgo organismu apkarošanu, jo vienkārši trūkst citu preparātu," rezumēja VAAD pārstāve.

Tāpat viņa atzina, ka līdz šim VAAD nav saņēmis sūdzības par bišu bojāejas gadījumiem, kas saistīti ar minēto augu aizsardzības līdzekļu lietošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!