Foto: Privātais arhīvs
Viens no Latvijas lielākajiem cūkaudzētājiem SIA "Miķelāni bekons" nodevis ekspluatācijā savas dzirnavas un barības ražotni Jēkabpils cūkkopības kompleksā "Miķelāni", tādējādi samazinot ražošanas izmaksas un sākot barības ražošanu uz vietas, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš.

Investīcijas barības ražotnē uzņēmējs gan neatklāj, vien norāda, ka tā bijusi daļa no piecu gadu investīciju plāna uzņēmuma attīstībā. Uzņēmuma "Miķelāni bekons" mērķis tuvāko piecu gadu laikā esot rekonstruēt 30 kūtis cūkkopības kompleksā, investējot vairākus miljonus eiro.

"Cūkkopībā barība vienmēr rada lielākās izmaksas – aptuveni 50% apmērā no kopējiem izdevumiem. Mēnesī patērējam ap 1500 tonnām graudu. Kamēr barību neražojām uz vietas, bet pirkām gatavu, mēs krietni pārmaksājām. Savu dzirnavu izveide bija viens no lielākajiem projektiem, ko uzsākām pērn," stāsta Strazdiņš.

"Ražotni uzbūvējām par saviem līdzekļiem. Jaunās dzirnavas nodrošina darbu trim cilvēkiem. Šobrīd, kad dzirnavas nodotas ekspluatācijā, barības ražošanu Miķelānu cūkām veicam jaunajā barības ražotnē pašu spēkiem no vietējiem graudiem un zirņiem – ne tikai ietaupām, bet arī uzraugām un kontrolējam procesu," viņš turpina.

Līdz ar dzirnavu izveidi Jēkabpils kompleksā Zemgales cūkkopības uzņēmumu grupā, kuras dalībniece ir SIA "Miķelāni bekons", ir jau trīs savas dzirnavas, kurās no pašu graudiem atbilstoši Eiropas Savienības normatīviem tiek ražota barība cūkām, papildinot to ar minerālvielu maisījumu, lai barība būtu sabalansēta.

"Atšķirībā no citiem Latvijas cūkkopības uzņēmumiem, kas cūku barošanā lielāko daļu izejvielu iepērk, gandrīz visas barības pamatsastāvdaļas audzējam paši. Jaunbērzē mums ir sava moderna laboratorija, kas tapusi par Eiropas Savienības atbalsta līdzekļiem. Laboratorijā katru dienu tiek pārbaudīta saražotā barība, lai cūkas saņemtu pašu labāko," uzsver Strazdiņš.

2016. gadā "Miķelāni bekons" strādāja ar 3,958 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1% vairāk nekā gadu iepriekš, un 330 778 eiro zaudējumiem, pretēji peļņai gadu iepriekš. Uzņēmums "Miķelāni bekons" ir dibināts 2009.gadā, tā pamatkapitāls ir 650 000 eiro. Uzņēmums pieder Dānijas kompānijai "Torpgard Holding". "Miķelāni bekons" ir "Latvi Dan Agro" grupas uzņēmums, liecina LETA arhīvs.

Jaunie kompleksa saimnieki cūkkopības kompleksu "Miķelāni" no bankrota paglāba 2015. gadā, iegādājoties to izsolē par 1,2 miljoniem eiro. Tobrīd kādreiz Latvijā lielākais cūku komplekss atradās uz bankrota sliekšņa un bija atklāts jautājums par tā pastāvēšanu.

"Miķelāni bekons" ir Zemgales cūkkopības uzņēmumu grupas dalībniece. Uzņēmumu grupa Latvijā darbību sāka īsi pēc gadsimtu mijas, un pašlaik ir viens no lielākajiem Latvijas cūkaudzētājiem. Uzņēmumi vēl nodarbojas ar graudkopību, kā arī ir lielākie zirņu audzētāji Latvijā, no graudiem un zirņiem ražojot barību saviem sivēniem un cūkām. Jau kopš pirmā uzņēmuma dibināšanas kompānijas vadība pilnībā uzticēta latviešiem, bizness Latvijā uzsākts ar dāņu ģimenes investīcijām.

Uzņēmumu grupa darbojas Jaunbērzē, Džūkstē, Zaļeniekos, Īlē un Salas pagastā. 90-95% saražotās produkcijas tiek realizēti Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!