Foto: LETA/stock.xchng/DELFI
Samazināt siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijas un attīstīt ekonomiku – tie ir mērķi, kurus Latvija ir apņēmusies panākt. Portāls "Delfi" pēta, vai abus šos mērķus ir iespējams panākt vienlaikus un ar kādām metodēm tas būtu izdarāms.

No vienas puses, Latvija ir apņēmusies samazināt SEG izmešus, no otras puses, mēs prognozējam turpmāku ekonomikas attīstību, piesaistot investīcijas gan ražošanai, gan pakalpojumiem. 

Bijušais "Enefit" valdes priekšsēdētājs un enerģētikas eksperts Jānis Bethers atzīst, ka zināms konflikts starp šīm iniciatīvām pastāv. Vienlaikus jāmin, ka Latvijā visi SEG emitanti tiek iedalīti divos sektoros. Pirmajā sektorā ir uzņēmumi jeb lielie emisiju radītāji, kuri ir Emisiju kvotu tirdzniecības sistēmas (ETS) dalībnieki, piemēram, "Latvenergo", "Rīgas siltums", "airBaltic" u. c. Tie patstāvīgi nodrošina emisiju samazināšanu un dzēš nepieciešamo kvotu daudzumu par radītajām emisijām. Savukārt otrs ir ne-ETS sektors, visi pārējie emisiju avoti, kas nepiedalās emisiju kvotu tirdzniecībā, – mājsaimniecības, transporta nozare, lauksaimniecība u. tml.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!