Foto: Pixabay

Zemkopības ministrija ar ražotājiem un tirgotājiem vienojusies par trīs nepieciešamajiem soļiem pārtikas cenu straujā pieauguma mazināšanai, liecina tās sniegtā informācija.

Piektdien, 29. aprīlī, zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts ticies ar pārtikas ražotāju un mazumtirgotāju organizācijām, lai pārrunātu situāciju pārtikas ražošanā un mazumtirdzniecībā un nekavējoties veicamos darbus, lai apturētu pārtikas cenu straujo kāpumu un nepieļautu turpmāku pārtikas cenu palielināšanos.

Krievijas kara Ukrainā ietekmē ir samazinājusies pārtikas ražošanas izejvielu un energoresursu pieejamība un palielinājušās to cenas. Tas savukārt ir atstājis tiešu, ļoti negatīvu ietekmi uz pārtikas ražošanas pašizmaksu – tā jau pieaugusi un sagaidāms, ka vēl turpinās palielināties, ja netiks sniegts atbalsts pārtikas ražotājiem un mazumtirgotājiem, skaidro ministrijā.

Lai novērstu straujo pārtikas cenu pieaugumu, Eglīts ar pārtikas ražotāju un mazumtirgotāju organizācijām vienojies turpināt darbu pie trīs pasākumu īstenošanas. Pirmkārt, tas būtu valsts atbalsts pārtikas ražotājiem energoresursu, izejvielu un iepakojuma cenu straujā pieauguma dēļ. Otrkārt, tiks turpināts darbs priekšlikumu sagatavošanai par PVN samazināšanu pārtikai, kas ļautu iedzīvotājiem par adekvātākām cenām iegādāties pārtiku. Treškārt, tas būtu atbalsts energoefektivitātes paaugstināšanai mazumtirgotājiem, jo energoresursu augstās izmaksas ievērojami skar arī mazumtirgotājus. Šobrīd Ekonomikas ministrijas izstrādātajos noteikumos par atbalstu energoefektivitātes paaugstināšanu uzņēmumiem nav iekļauti mazumtirgotāji.

Jānis Eglīts komentē: "Gandrīz vai katru dienu veikalu plauktos ir redzams pārtikas cenu pieaugums. To vairs nevaram atļauties pieļaut, pretējā gadījumā drīz daļai iedzīvotāju noteiktas pārtikas preču grupas varētu kļūt nepieejamas to dārdzības dēļ. Visiem Latvijas iedzīvotājiem ir jābūt iespējai nopirkt ikdienā nepieciešamo pārtiku. Mēs vairs nedrīkstam domāt tikai par savām ambīcijām un par savu politisko pārliecību – pirmajā vietā neapšaubāmi ir mūsu valsts iedzīvotāju labklājība šajos grūtajos apstākļos, kad cenu dramatiskais kāpums var ietekmēt cilvēku iespējas nopirkt ēdienu."

Zemkopības ministrija, Latvijas pārtikas ražotāji un mazumtirgotāji, 14. aprīlī parakstot sadarbības memorandu, vienojās par sadarbību pirmās nepieciešamības pārtikas preču pieejamībai patērētājiem mazumtirdzniecības veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!