Foto: Shutterstock
Pagājušajā nedēļā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi veica unikālu un ļoti sarežģītu operāciju. Kādam vīrietim bija izveidojies aortas paplašinājums krūšu kurvī, sasniedzot kritisku lielumu un draudot plīst. Asinīm pildītā veidojuma diametrs bija 11 centimetri un tilpums sasniedza nepilnu litru. Ja tas būtu plīsis, pacients ietu bojā burtiski dažu sekunžu laikā, informē slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa.

43 gadus vecais vīrietis pirms vairākiem gadiem bija cietis ceļu satiksmes negadījumā un guvis nopietnas traumas, kā iespaidā aortas sieniņas iekšējā slānī bija radies plīsums un pakāpeniski izveidojies maisveida izspīlējums, kurā ieplūda asinis. Vīrietis gadiem nenojauta, ka ar viņa veselību kaut kas nav kārtībā. Tikai pirms mēneša viņš sāka just sāpes krūtīs, bet dienu pirms operācijas sāpes kļuva nepanesamas un viņš vērsās pie mediķiem.

Šis gadījums Austrumu slimnīcā bija unikāls ne vien ar aneirismas izmēru, bet arī to, ka operācija bija jāveic steidzami un veidojums kuru katru mirkli varēja plīst.
Sanita Ponomarjova
"Šo veidojumu varētu salīdzināt ar litra burku krūškurvī, kas spiež uz visiem apkārtējiem orgāniem. Krūškurvis atšķirībā no vēdera nevar ievērojami izplesties, tādēļ šāds lieks veidojums tajā ir jo īpaši bīstams. Asinīm pildītais bumbulis bija saspiedis barības vadu, tādēļ pacients spēja norīt vien šķidru barību. Tiklīdz apēda ko cietāku, uzreiz izvēma, jo barība negāja uz leju. Aortas aneirisma nospieda arī elpceļus un plaušas, kā iespaidā bija elpošanas traucējumi. Arī sirds bija saspiesta," skaidro Austrumu slimnīcas Asinsvadu ķirurģijas nodaļas ārste Veneta Liepa.

"Aortas paplašinājuma gadījumā vienīgā ārstēšanas metode ir pārklātā stenta jeb, vienkāršoti runājot, speciālas caurulītes ievietošana asinsvadā, tādējādi noslēdzot ieeju maisveida izspīlējumā," skaidro asinsvadu ķirurģe Patrīcija Ivanova. "Kad tas tiek izdarīts, asinis veidojumā vairs neieplūst un nav spiediena, līdz ar to zūd plīšanas risks un veidojums pakāpeniski saplok. Tas, protams, nenotiek uzreiz – tam vajadzīgs laiks."

"Operācija tika veikta, veicot griezumu pacienta cirksnī un caur artēriju ievadot stenta sistēmu. Pateicoties šai tehnoloģijai, nebija nepieciešams vērt vaļā krūškurvi, kas šajā gadījumā būtu ar ļoti augstu mirstības risku," stāsta Austrumu slimnīcas Invazīvās radioloģijas nodaļas vadītāja Sanita Ponomarjova. Neraugoties uz sarežģīto un smago gadījumu, operāciju izdevās paveikt stundā un 15 minūtēs.

"Šis gadījums Austrumu slimnīcā bija unikāls ne vien ar aneirismas izmēru, bet arī to, ka operācija bija jāveic steidzami un veidojums kuru katru mirkli varēja plīst," stāsta Ponomarjova, neslēpjot, ka par paveikto ir liels gandarījums.

Pacienta stāvoklis pakāpeniski uzlabojas, sūdzības ir mazinājušās, un viņš jūtas apmierinoši. Operācija tika veikta 20. decembrī, bet jau 23. decembrī vīrietis no Intensīvās terapijas nodaļas tika pārvests uz parastu palātu. Iespējams, jauno gadu viņš jau varēs sagaidīt mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!