Foto: LETA

Lielbritānijas iedzīvotāju balsojums referendumā par izstāšanos no Eiropas Savienības nav ietekmējis savstarpējo aizdevumu platformas "Mintos" vadības lēmumu saņemt Lielbritānijas uzrauga licenci un ar biznesu saistīto darbību pārcelt uz Lielbritāniju.

Uzņēmums turpina visas nepieciešamās darbības, lai saņemtu Lielbritānijas uzraugošās iestādes "Financial Conduct Authority" izsniegtu licenci, tomēr, līdzīgi kā citiem uzņēmumiem, arī savstarpējo aizdevumu platformai "Mintos" "Brexit" radījis papildu neskaidrības un uzņēmējdarbības vides nenoteiktību, domājot par plāniem Lielbritānijā, atzina "Mintos" vadītājs un līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte.

Lielbritānija līdz šim ir bijusi priviliģētā situācijā - salīdzinoši brīvās darba spēka kustības un zemo birokrātisko prasību dēļ Lielbritānijā strādā talantīgākie cilvēki no visas Eiropas Savienības. Lielākā daļa riska kapitāla investīciju koncentrējās tieši Lielbritānijā. Tāpat tur ir ļoti progresīvs, inovatīvs un biznesam draudzīgs regulators, kurš vienlaikus ir arī pietiekami pragmatisks. Izstājoties no Eiropas Savienības, Lielbritānija pazaudēs ļoti daudzas konkurētspējas priekšrocības, kas nesīs negatīvu efektu tālākai "fintech" attīstībai šajā valstī, uzskata Šulte.

Ja līdz šim "fintech" centrs viennozīmīgi bija Londona, tad nākotnē situācija varētu mainīties. Jau tagad redzam, ka atsevišķi finanšu nozares uzņēmumi sākuši pārcelt savu darbību ārpus Lielbritānijas. Tas nozīmē, ka citām pilsētām - vai tā būtu Berlīne, Parīze, Stokholma vai Rīga -, ir iespēja veidot šai nozarei labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi un kļūt par "fintech" Eiropas centru, secina "Mintos" vadītājs.

Savstarpējo aizdevumu platforma "Mintos" ir finanšu tehnoloģiju uzņēmums, kas darbību sāka 2015. gada janvārī Rīgā. "Mintos" saved kopā investorus ar nebanku kredītdevējiem, sniedzot iespēju gan privātpersonām, gan institucionālajiem investoriem finansēt nebanku kredītdevēju izsniegtus aizdevumus.

"Mintos" platformai pievienojušies 10 nebanku kredītdevēji, tādējādi investori var diversificēt ieguldījuma portfeli gan ģeogrāfiski, gan atbilstoši kredītu veidiem un izsniedzējiem.

"Mintos" platformā investori var finansēt gan privātpersonām izsniegtus kredītus, kas nodrošināti ar hipotekāro vai auto ķīlu, gan īstermiņa nenodrošinātus kredītus, gan uzņēmumiem izsniegtus kredītus, tai skaitā aizdevumus, kas izsniegti pret uzņēmumu izrakstītiem, bet vēl neapmaksātiem rēķiniem. Vidējā neto gada atdeve investoriem ir 12,7%.

"Mintos" platformu pašlaik aktīvi izmanto vairāk nekā 8100 investoru no vairāk nekā 40 pasaules valstīm. Nedaudz vairāk nekā gada laikā caur "Mintos" platformu finansēti kredīti 40 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!