Foto: F64
Valdība otrdien akceptēja Finanšu ministrijas izstrādāto vērienīgo "ēnu ekonomikas" apkarošanas plānu, kura galvenais princips ir padarīt legālu ekonomisku darbību izdevīgāku, tai skaitā nākamā gada vidū ieviešot sākumdeklarēšanu un vienreizēju nelegāli iegūto līdzekļu legalizāciju.

Kopumā plānā iekļauti 62 dažādi pasākumi, taču plāna ieviešanas ietekme uz budžetu nav prognozēta. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) otrdien žurnālistiem atzina, ka "ēnu ekonomikas" apkarošanas plāna ietekme uz budžetu neesot zināma. "Šādu skaitļu mums nav, fiskālā ietekme no Finanšu ministrija netika iedota," atzina premjers. Taču viņš uzsvēra, ka plāns noteikti ir jāīsteno, jo neapšaubāmi tas uzlabos valsts budžeta ieņēmumus.

Plānā rosināts veidot uzņēmēju "balto sarakstu", pēc noteiktiem kritērijiem iekļaujot tajā godīgus uzņēmējus, kuriem būs vienkāršāka pieeja ES fondiem un valsts iepirkumiem, mazāka kontrole no valsts puses, bet atzītajiem komersantiem muitas jomā piedāvāts noteikt muitas procedūru atvieglojumus.

Plānā arī piedāvāti atbalsta pasākumi īslaicīgās grūtībās nonākušiem uzņēmumiem, kas sadarbojas ar valsti savu saistību izpildē, tai skaitā paredzot vienreizēju pasākumu nokavējuma un soda naudas dzēšanai, ja tiek nomaksāta nodokļu pamatparāda summa.

Tāpat plāns piedāvā padarīt efektīvāku sodu sistēmu, tos ne tikai vienkārši matemātiski palielinot, bet padarot sodu piemērošanu atkarīgu no pārkāpuma smaguma, biežuma un sistemātiskuma, lai par vienreizēju kļūdīšanos nepiemērotu smagu sodu, savukārt par sistemātisku un ļaunprātīgu likumu neievērošanu būtu iespējama licenču atņemšana, kā arī pat saimnieciskās darbības apturēšana.

Plāns paredz vienlaicīgi ar sākumdeklarēšanas ieviešanu paredzēt iespēju deklarēt nelegāli iegūtu līdzekļu uzkrājumus, nomaksājot noteiktu nodokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!