Foto: DELFI
Konkurences uzraugi nolēmuši ar 3237 eiro sodīt uzņēmumu "Transporta telemātikas sistēmas", kas, uzturot valsts uzņēmuma "Autotransporta direkcijas" datu bāzi, šos datus izmantojusi monopolstāvokļa veidošanai.

Tagad gan dominējošais stāvoklis tirgū ir novērsts.

"Transporta telemātikas sistēmu" (TTS) vārds izskanējis gan kādā citā skaļā lietā. Proti, pērnā gada nogalē norēķinu sistēmas "Mobilly" izmantotāji saņēma vēstules, kurās tika vēstīs, ka stāvvietu apsaimniekotājs "Rīgas satiksme" grasās pārtraukt sadarbību ar "Mobilly" un aicina izmantot jaunu pakalpojumu "SMS Rīga." Kā vēstīja raidījums "De facto", interneta domēna "SMS Rīga" lietotājs gan ir privātais uzņēmums TTS.

Konkurences padome skaidro, ka uzņēmumam piemērots sods 1,6% apmērā no tā 2012.gada apgrozījuma - 3237 eiro. Izmantojot pieeju IT informācijai par valstij piederošo datu bāzi, ko TTS uztur, uzņēmums kavēja konkurenci starp uzņēmumiem, kas izstrādā, tirgo un apkalpo sabiedriskā transporta biļešu kases aparātus un telemātikas iekārtas, radot sev konkurences priekšrocības tirgū.

Pārkāpuma rezultātā pārvadātājiem pieauga izdevumi, kas ietekmēja arī valsts tēriņus, ko tā kompensē pārvadātāju zaudējumus.

TTS ir izstrādājusi un uztur "Autotransporta direkcijas" datu bāzi, kurā tiek apkopota informācija par autobusu pārvadātāju darbību vietējās un starppilsētas nozīmes maršrutos. Visiem pārvadātājiem ir jāizmanto kases aparāti un telemātikas iekārtas, no kuriem ir iespējams nosūtīt datus uz šo datu bāzi.

Izmantojot savas zināšanas par datu bāzes uzbūvi, kā arī to, ka pašai "Autotransporta direkcijai" nav IT speciālistu, kas spētu strādāt ar datu bāzi, TTS nesniedza tehnisko informāciju citiem uzņēmumiem – programmnodrošinājuma izstrādātājiem. Tādējādi citi uzņēmumi nevarēja pārvadātājiem piedāvāt un pārdot tiem nepieciešamās iekārtas. Tādējādi telemātikas iekārtu tirgū TTS nodrošināja sev monopolstāvokli.

Lietas izpēti KP uzsāka pēc SIA "Nordeka serviss" iesnieguma par to, ka TTS rīcības rezultātā tika ievērojami vājinātas šī uzņēmuma iespējas veiksmīgi darboties jaunākās paaudzes kases aparātu tirdzniecības un apkalpošanas jomā.

Konkurences padome gan norāda, ka tagad "Autotransporta direkcijas" datu bāzei ir izstrādāts vienots datu apmaiņas standarts, kas pieejams visiem kases aparātu un telemātikas sistēmu izstrādātājiem.

TTS dibinātāja ir kādreizējā "Autotransporta direkcijas" valdes locekļa Andriana Ļubļina sievasmāsa. Tagad TTS īpašnieks SIA "BMS tehnoloģija", kas savukārt pieder Andrejam Blažko, liecina "Lursoft" dati.

Mediju arhīvos pieejamā informācija vēsta, ka "BMS tehnoloģija" piedalījās fotoradaru konkursā, kā arī pretendēja uz virknes valsts īpašumu privatizāciju, tostarp "Rīgas Centrāltirgu". Tāpat šis uzņēmums uzvarējis Rīgas domes konkursos par ūdensvadu rekonstrukciju, dzīvokļu renovāciju tualešu būvniecību. Tas ir arī starpnieks e-talonu realizācijai un veic terminālu piegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!