Foto: DELFI.lt

Latvijas basketbola izlase trešdien, 6. septembrī, Filipīnu galvaspilsētā Manilā dramatiski palika ārpus Pasaules kausa labāko četrinieka, ceturtdaļfināla spēlē pēdējās sekundēs ar 79:81 (16:13, 18:23, 25:26, 20:19) piekāpjoties spēcīgajai Vācijas valstsvienībai. Mača pašās beigās Latvijai bija iespēja izraut uzvaru, taču Dāvja Bertāna tālmetiens lidoja grozam secen.

Latvija tagad spēlē par 5.-8. vietai jau ceturtdien pulksten 11:45 tiksies ar Itāliju, bet Vācija pusfinālā tiksies ar ASV. Latvija līdz ar to neieguva tiešo ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm un nākamajā vasarā cīnīsies olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā.

Bertāns šajā mačā atzīmējās ar 19 punktiem, realizējot sešus tālmetienus. Fenomenāls bija Artūrs Žagars – 24 punkti un astoņas rezultatīvas piespēles. Vācijas sastāvā rezultatīvākais bija Francs Vāgners – 16 punkti, astoņas atlēkušās bumbas un trīs rezultatīvas piespēles. Komandas nominālais līderis Deniss Šrēders aizvadīja ļoti neizteiksmīgu maču – deviņi punkti, trāpīti tikai četri no 26 metieniem.

Spēles pirmās minūtes bija mazrezultatīvas, Latvijas izlasei ļoti labi darbojoties aizsardzībai. Lieliski maču iesāka Dāvis Bertāns, kurš trāpīja divus tālmetienus pēc kārtas. Vācieši spēles pirmajās piecās minūtēs bija guvuši tikai trīs punktus, un kad Latvija bija panākusi jau desmit punktu pārsvaru, Vācija pieprasīja minūtes pārtraukumu.
Pēc šīs sapulces spēle izlīdzinājās, un Vācija atguva uzbrukuma ritmu. Pēc pirmās ceturtdaļas mūsu komandai bija tikai trīs punktu pārsvars – 16:13.

Otro ceturtdaļu labāk iesāka Vācijas komanda, izvirzoties vadībā un liekot pirmo minūtes pārtraukumu ņemt Lukam Banki.

Iestrēgušo Latvijas uzbrukumu "atdzīvināja" Andrejs Gražulis, kurš guva sešus punktus pēc kārtas. Ceturtdaļas turpinājumā abas komandas veica nelielus izrāvienus. Pēc pirmā puslaika neliels pārsvars bija Vācijai – 34:36. Vācijas līderis Deniss Šrēders pirmajās 20 minūtēs neiemeta nevienu punktu.

Otrā puslaika sākumā Latvijai padevās 8-2 izrāviens, kas ļāva atgūt vadību. Tiesa, Vācija nepalika atbildi parādā un guva piecus punktus pēc kārtas.

Trešā ceturtdaļa pagāja līdzīgā cīņā, Bertānam un Žagaram trāpot svarīgus tālmetienus, bet Vācijai saglabājot nelielu vadību.
Latvijai lielas problēmas sagādāja atlēkušo bumbu savākšana pie sava groza – vācieši regulāri tika pie atkārtotām iespējām uzbrukumā, kas arī tika realizētas. Pēc trešās ceturtdaļas Vācija bija vadībā ar rezultātu 59:62.

8-0 izrāviens Vācijai ceturtās ceturtdaļas sākumā – 70:59. Vācija sasniedza pat "+14", bet tad Latvija realizēja divus tālmetienus. Šmits iemeta vēl vienu, un Vācija ņēma minūtes pārtraukumu.

Pēc tam Latvijas uzbrukums atkal iestrēga – nespējām trāpīt labus metienus, un Vācija atguva desmit punktu pārsvaru. Latvija turpināja cīnīties, uzlabojot sniegumu aizsardzībā – vāciešu uzbrukums apstājās. Savukārt uzbrukumā ļoti svarīgu tālmetienu trāpīja Rodions Kurucs, bet pēc tam divus fenomenālus caurgājienus veica Artūrs Žagars.

Aptuveni 30 sekundes līdz spēles beigām rezultāts bija 79:81 un bumba bija Vācijai – vāciešu uzbrukums bija neveiksmīgs, un atlēkušo bumbu izcīnīja Latvija. Pēdējā uzbrukumā par tālu un sarežģītu tālmetienu izšķīrās Dāvis Bertāns – metiens nebija precīzs, un Latvija piedzīvoja dramatisku zaudējumu.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!