Foto: LETA

Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" rekomendāciju ieviešana motivē stiprināt Latvijas uzņēmējdarbību un ekonomiku, lai pasargātos no "pelēkā saraksta" un ekonomikas sabremzēšanos, komentējot "Moneyval" vērtējumu Latvijas uzlabojumiem, pastāstīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Viņš uzsvēra, ka "Moneyval" vērtējums ir lieliska ziņa. "Mēs esam izgājuši jaudīgu antibiotikas tūri un tagad gaidām vizīti pie daktera," sacīja Endziņš, paužot cerību, ka Finanšu darījumu darba grupa (FATF) pēkšņi nepārsteigs ar iekļaušanu "pelēkajā sarakstā".

Endziņš skaidroja - ja FATF iekļauj Latviju "pelēkajā sarakstā", tas nozīmētu ekonomikas sabremzēšanos. Taču tajā pašā laikā viņš pauda pārliecību, ka divu gadu smagais darbs atspēkosies.

Kā norādīja Endziņš, ieviešot "Moneyval" rekomendācijas, LTRK biedri izmaiņas izjuta visvairāk. Pēc viņa teiktā, uzņēmējiem ir nācies saskarties ar tādām situācijām kā nepamatotu dokumentu pieprasīšanu vai konta vēršanas liegšana no "slikto banku" puses, līdz ar to darbs pie "Moneyval" ieteikumu ieviešanas ir palīdzējis.

Vienlaikus Endziņš uzsvēra, ka Latvijai šīs pārbaudes ir devušas iespēju defektu pārvērst par efektu. Viņš norādīja, ka Latvija būs izgājusi rūpīgas pārbaudes visā Eiropas Savienībā un kļūs par valsti Nr.1. "Beigās mēs varam nonākt pie rezultāta, ka mēs būsim visatbilstošākie "Moneyval" standartiem nekā vairums citu Eiropas Savienības valstu. Mēs esam pirmie, kas šim procesam iet cauri, un būsim atrisinājuši savas lietas," sacīja LTRK valdes priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka "Moneyval" uzlabojusi Latvijas novērtējumu 11 rekomendāciju izpildē. Tagad "Moneyval" uzskata, ka Latvija lielākoties izpildījusi "Moneyval" rekomendācijas tādās jomās kā finansiālas sankcijas saistībā ar terorismu un terorisma finansēšanu; finansiālas sankcijas saistībā ar kodolieroču izplatīšanu; bezpeļņas organizācijas; klientu padziļināta izpēte; konkrētu nefinanšu biznesu un profesiju klientu padziļināta izpēte; finanšu institūciju regulēšana, skaidras naudas kurjeri, izdošana, kā arī cita starptautiskās sadarbības formas.

Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšniece Ilze Znotiņa trešdien žurnālistiem skaidroja, ka attiecībā uz tehnisko rekomendāciju izpildi Latvijas pērn decembrī ziņotais progress novērtēts kā ļoti labs, proti, Latvija pilnībā izpildījusi visas 40 pasaules centrālās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas FATF rekomendācijas.

"Patlaban Latvijas vērtējums ir tāds, ka no šīm 40 rekomendācijām septiņas ir pilnībā atbilstošas un 33 lielākoties atbilstošas. Tas nozīmē pozitīvu vērtējumu. Latvijai līdz nākamajam novērtējumam, kuram gan patlaban nav noteikts laiks un datums, vairs nekādas darbības attiecībā uz vērtējuma paaugstināšanu nav jāveic," teica Znotiņa.

Sagaidāms, ka februārī Parīzē notiks pasaules centrālās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas FATF, kuras asociētais biedrs ir "Moneyval", plenārsesija, kurā varētu pieņemt lēmumu par Latvijas iekļaušanu valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā jeb tā saucamajā "pelēkajā sarakstā". Pašlaik FATF "pelēkajā sarakstā" ir iekļautas 12 pasaules valstis, tostarp no Eiropas - Islande.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!