Foto: LETA

"Esam satraukušies, ka mūsu darbavietas vārds nonācis nelāgā gaismā ziņu virsrakstos," atklātā vēstulē sestdien raksta SIA "Adugs Production" darbinieki, kuru uzņēmuma vārds piektdien izskanējis saistībā ar iespējamu cilvēku tirdzniecību.

Darbinieki vēstuli adresējuši prezidentam Egilam Levitam, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), valdībai, Saeimas deputātiem, žurnālistiem un sabiedrībai. To ar savu parakstu apstiprinājuši 79 darbinieki. Kopumā uzņēmumā strādā 270 darbinieki.

Piektdien portāls "Delfi" vēstīja, ka aizdomās par cilvēku tirdzniecību Latgales konditorejas uzņēmumā Valsts policija (VP) aizturējusi un tiesa apcietinājusi uzņēmēju Jāzepu Zukulu, kurš ir konditorejas izstrādājumu ražotāja "Adugs" valdes priekšsēdētājs.

Darbinieki savā vēstulē raksta, ka "nekad savā kolektīvā neesam redzējuši neko no rakstos paustā, tieši pretēji – uzņēmuma vadība ir pretimnākoša, atbalstoša un dažādas kultūras cienoša".

Darbinieki apgalvo, ka "šobrīd mūsu darbavietu grib iznīcināt ar dažu ārvalstnieku sūdzībām, bet tie ir cilvēki, kas kādu laiku bija nevīžīgi kolēģi, bez cieņas pret savu darbu un cieņu pret kolēģiem kopmītnēs – nekārtīgi, reizēm skaļi uzdzīvojoši".

Apsūdzības par piespiedu darbu un verdzību, kas pat sāk izskanēt, ir galīgi meli un nepārbaudīti fakti, apgalvo uzņēmuma darbinieki, uzsverot, ka "ar šādu absurdu un nepārbaudītu ziņu publicēšanu avīzēs un portālos var tikt panāktas graujošas sekas uzņēmuma darbībai".

"Uz jautājuma zīmes būs 270 darbinieku darbs un iztika viņu ģimenēm", tāpēc darbinieki lūdz veikt rūpīgu izmeklēšanu.

"Ārvalstniekiem bija sakārtoti dokumenti, viņiem tāpat kā visiem darbiniekiem, ir labi darba apstākļi, bet viņi ignorēja kārtības un higiēnas noteikumus, kas šajā nozarē ir īpaši svarīgi. Vēlamies uzsvērt, ka darba apstākļi SIA "Adugs Production" ir ļoti labvēlīgi visiem darbiniekiem un mūsu darba pieredzes laikā nav tikuši novēroti likumu pārkāpumi. Tāpēc uzskatām, ka sūdzību sniedzēju paustais ir klaji nomelnojoša informācija, lai kaitētu uzņēmuma darbībai," vēstulē norāda darbinieki.

Darbinieki vēstulē uzsver, ka "likumdošanas caurumi dod iespēju iebraucējiem vai jebkuram citām nekrietnām personām nomelnot kompānijas darbību, un šāda situācija ir jānovērš", tāpat lūdzot pievērst pastiprinātu uzmanību notikumu virzībai, jo līdzīgi var tikt nomelnoti arī citi uzņēmumi, kuri nodarbina ārvalstniekus.

Tāpat darbinieki vēstulē iesaka pārbaudīt viņu pašu identitātes un rīcību, lai nākamajam darba devējam netiktu nodarīts līdzīgs postījums. "Turklāt, graujot labi strādājošu uzņēmumu, tiks arī mazināti mūsu Latvijas budžeta ienākumi," akcentē darbinieki.

"Esam gandarīti, ka joprojām varam turpināt darbu un pabarot ģimenes, ņemot vērā vīrusa izplatību. Ceram, ka darbu varēsim turpināt," vēstules noslēgumā uzsver darbinieki.

Ziņots, ka izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka šajā konditorejas uzņēmumā tikuši ilgstoši ekspluatēti vairāki trešo valstu pilsoņi, izmantojot viņu ievainojamības stāvokli, nemaksājot tiem algu par darbu pilnā apmērā un iedzenot viņus nesamērojami lielā parādu jūgā. Strādniekiem atņemtas pases, pret viņiem pielietota fiziska vardarbība un draudēts ar izraidīšanu no valsts gadījumā, ja viņi neievēros visas noziedzīgā grupējuma izvirzītās prasības. Saistībā ar šo izmeklēšanu aizturēts līvānietis Zukuls.

Vairāk par to, kas ir Zukuls, var lasīt šeit.

Tāpat lielākie pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumi paziņojuši par sadarbības pārtraukšanu ar "Adugs".

Kā pirms četriem gadiem vēstīja raidījums "Nekā personīga", Zukuls bijis iesaistīts arī balsu pirkšanas skandālā pirms 12. Saeimas vēlēšanām, atbalstot savu novadnieku Dzintaru Zaķi, kas bijis politiskās partijas "Vienotība" deputāta kandidāts, tostarp mudinot darbiniekus balsot par konkrētu politisko spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!