Foto: DELFI

Inženieris Andris Dambis, kas pasaules slavu ieguva ar savām sporta automašīnām eO, kuras veiksmīgi startējušas virknē sacīkšu, tostarp "Pikes Peak" Amerikā, pēc trim gadiem plāno gadā saražot 100 elektriskos mikroautobusus, par bāzi ņemot "Mercedes-Benz" modeli "Sprinter", intervijā žurnālam "Kapitāls" nākotnes plānus ieskicēja Dambis.

"Mums ir vīzija, ka pēc trim gadiem mēs taisīsim 100 autobusus gadā. Pārsvarā eksportam, bet nedaudz arī Latvijai. Gandrīz tikai sabiedriskajam transportam. Pašvaldībām vajag šādu transporta līdzekli, un mēs tos varēsim uztaisīt elastīgi, arī vienā, divos vai desmit eksemplāros un ļoti īsā laikā," sacīja Dambis.

Atbildot uz žurnālista komentāru, ka 100 busi gadā – tas pēc apgrozījuma, domājams, ir apmēram 24 miljonu liels bizness, Dambis sacīja: "Es par to nedomāju, bet apmēram tā ir, jā. Mēs lieliski zinām konkrētus gribētājus, kuri gaida šī tipa apstiprinājumu, pārsvarā Skandināvijā un vēl kādi Itālijā un Spānijā."

"Viņi izstādē pirms trim mēnešiem braukāja mūsu autobusā un teica: ja jums viss ir okei, tad, kad būs tehniskais apstiprinājums un sertifikāts, – braucam pie jums ciemos runāt. Visi mūsu kolēģi Eiropā ir līdzīgā situācijā, visi gaida rindā uz sertifikāciju. Mēs tāpat kā visi esam zaļā sākumā, un man šis posms patīk. Šobrīd mēs varam taisīt šo pilsētas autobusu tāpēc, ka pirms septiņiem gadiem mēs ar savu auto aizbraucām uz Dakāru. Mums ir šī pieredze. Fantāzijas ir labākā lieta, kas var būt, bet jābūt arī segumam," stāstīja.

"Manā kabinetā ir bijuši fantazētāji – es tos saucu par lidotājiem, labākajā nozīmē – ar dažādām idejām. Tādu gadā ir desmit, un es brīnos un priecājos, ka viņi nāk pie manis. Jā, bieži es saprotu, kas tas ir perpetuum mobile, tas nav reāli. Bet ir prieks, ka tik daudz tādu sapņotāju ir, jo desmitais nāk ar kādu baigi foršu ideju," piebilda inženieris.

Viņš arī intervijā sacīja, ka kā inženieris Latvijā jūtās labi: "Omulīgi, labi, man patīk. Latvija ir ideāla vieta tāda tipa inženieriem kā es. Tāpēc, ka šeit viss ir mazs, mazā mērogā un pieejams. Ja man vajadzētu aprunāties ar ekonomikas ministru – varētu to noorganizēt. Turklāt resursi, kas Latvijā ir, – es domāju zināšanu resursus, tehnoloģijas, augstskolu resursus – par tiem es varu labi iegūt informāciju. Arī uzzināt to, kā Latvijā nav. Piemēram, man jāpārbauda un jātestē akumulatori, un es labi zinu, ka šeit tādu iespēju nav. Kopumā Latvija ir laba vieta kaut kam jaunam un radošam, arī mums."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!