Foto: Saeimas administrācija
Nacionālās apvienības (NA) frakcija piektdien, 12.janvārī, iesniegusi grozījumus Publisko iepirkumu likumā, kas liegtu ofšoriem jeb zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs un teritorijās reģistrētiem uzņēmumiem piedalīties publiskajos iepirkumos, portālu "Delfi" informēja frakcijas konsultante Dace Kalniņa.

Grozījumi iesniegti, lai palīdzētu novērst iespēju izvairīties no nodokļu nomaksas un vienlaikus lai nodrošinātu vienlīdzīgas pozīcijas publiskajos iepirkumos konkurējošiem uzņēmumiem.

Kā likumprojekta grozījumu anotācijā norādījusi NA, uzņēmumu dibināšana ārzonās – zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs un teritorijās – visbiežāk ir saistāma ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

"Starptautiskie eksperti apliecina nepārprotamu saistību starp ārzonās reģistrētiem uzņēmumiem, mazākiem nodokļu ieņēmumiem, starpvalstu sankciju apiešanu un pelēko ekonomiku," uzsver Kalniņa.

"Arī Latvijas tiesību akti nodokļu jomā paredz speciālas normas, kas vērstas uz izvairīšanos no nodokļu nomaksas novēršanu, kā piemēram, likums "Par uzņēmumu ienākuma nodokli", kas paredz vairākas tiesību normas, atbilstoši kurām ir jāietur nodoklis vai ar nodokli apliekamais ienākums, ja maksājumi saistīti ar personām ofšoros," skaidroja Kalniņa.

Tāpat likumprojekta grozījumu anotācijā autori atsaucas uz 2017.gada 5. decembrī pieņemto un publicēto ārpus Eiropas Savienības esošu valstu un atkarīgo teritoriju melno sarakstu, kuras Eiropas Savienība atzīst par nodokļu paradīzēm, kas negodīgi piedāvā shēmas, kā izvairīties no nodokļiem.

Iesniegtie grozījumi pamatoti arī ar pēdējo desmit gadu laikā vairākkārt novērotajām stingrām apņemšanām gan normatīvajos aktos definēt terminu "ārzona", gan arī ierobežot zemu nodokļu un beznodokļu valstu teritoriju dalību publiskajos iepirkumos, kas gan nav īstenojušās praksē un izmaiņās likumdošanā.

Kā norāda Nacionālā apvienība, ja zemu nodokļu vai beznodokļu valstu un teritoriju personas veic saimniecisko darbību, izmantojot pastāvīgo pārstāvniecību Latvijā, pastāv grūtības iekasēt nodokļus par Latvijā gūtajiem ienākumiem, jo bieži vien ar zemu nodokļu vai beznodokļu valstīm un teritorijām nepastāv informācijas apmaiņa un administratīvās sadarbības mehānisma, kā arī uzņēmumu faktiskie īpašnieki, likumiskie pārstāvji vai patiesā labuma guvēji bieži nav zināmi.

"Šādos gadījumos pastāv iespēja izvairīties no nodokļu nomaksas un šīs personas, salīdzinot ar Latvijas un citu valstu, ar kurām Latvijai ir noslēgtas nodokļu konvencijas un nodrošināta savstarpējā administratīvā palīdzība, rezidentiem, ir izdevīgākā stāvoklī. Liegums šādiem uzņēmumiem piedalīties valsts un pašvaldību iepirkumos palīdzēs novērst iespēju izvairīties no nodokļu nomaksas un nodrošinās vienlīdzīgas pozīcijas publiskajos iepirkumos konkurējošiem uzņēmumiem," paziņojumā medijiem skaidro Kalniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!