Pasaules lielākā naftas eksportētāja – Saūda Arābija –, visticamāk, piekāpsies naftas eksportētājvalstu organizācijai OPEC un samazinās ieguves apjomus, tādējādi samazinot piedāvājumu pasaules tirgū - un līdz ar to palielinot cenu, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Saūda Arābijas līdzšinējā politika ir viens no iemesliem ilgstoši zemajai jēlnaftas cenai. Neraugoties uz OPEC centieniem samazināt naftas ieguvi organizācijas dalībvalstīs, Saūda Arābija turpināja ieguvi uz pilnu jaudu.

Tagad lielākā naftas eksportētāja ir gatava samazināt ieguvi, un plāna galīgās aprises varētu kļūt skaidras OPEC sanāksmē 30. novembrī.

"Bloomberg" atgādina, ka pirms diviem gadiem, kad naftas cena jau krita, Saūda Arābija atteicās samazināt ieguves apmērus. Tas bija vērtējams kā tiešs izaicinājums citām naftas lielvalstīm, jo Saūda Arābija rēķinājās, ka tā spēs izturēt rekordzemās naftas cenas ilgāk nekā tās konkurentes. Daļēji šis plāns arī izdevies – ASV bijusi spiesta samazināt naftas ieguvi, kamēr valstīs, kas nav OPEC sastāvā, naftas ieguves kritums 2016. gadā ir lielākais 30 gadu laikā.

Tomēr lētās naftas ietekme uz Saūda Arābijas ekonomiku ir bijusi ievērojama. Valsts budžeta deficīts šogad sasniedzis 10% no iekšzemes kopprodukta, kas ir augstākais starp G20 valstīm. Atsevišķi analītiķi nākamgad valstij prognozē recesiju.

Visticamāk, naftas cenas kāpums nebūs milzīgs, jo Saūda Arābijas jaunā stratēģija paļaujas, ka tā var panākt tādu pieaugumu, kas neliks ASV kāpināt ieguvi, bet tajā pašā laikā palielināt pašas ieņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!