Foto: AFP/Scanpix
Naftas cenas pasaules tirgos aizvadītajā nedēļā ir piedzīvojušas kārtējo krituma nedēļu, galvenokārt reaģējot uz rūpnīcu aktivitātes samazinājumu Ķīnā.

Ņujorkas biržā kotētās WTI markas jēlnaftai šī jau ir astotā krituma nedēļa pēc kārtas un tas ir ilgākais samazinājuma periods kopš 1986.gada. Turklāt aizvadītās nedēļas laikā WTI cena pat pirmo reizi pēdējo sešu ar pusi gadu laikā noslīdēja zem 40 ASV dolāru atzīmes - līdz 39,86 ASV dolāriem par barelu naftas. Pēc tam gan cena pakāpās virs 40 ASV dolāriem.

Savukārt Londonā kotētās "Brent" jēlnaftas cena, kura iepriekšējā nedēļā pārtrauca krituma sēriju, tagad ir piedzīvojosi pat daudz straujāku samazinājumu nekā WTI, pietuvojoties 45 ASV dolāriem par barelu.

Naftas cenas negatīvi ietekmēja Ķīnas ražošanas dati, kuri liecina, ka rūpnīcu aktivitāte Ķīnā augustā ir zemākā pēdējo sešu ar pusi gadu laikā. Tas rada bažas, ka pasaules otrajā lielākajā ekonomikā un pašlaik lielākajā pasaules energotirgū var sākties strauja izaugsmes tempu bremzēšanās. To visu papildina jau tā lielais naftas piedāvājums, kurš pārsniedz pieprasījumu, kā arī ziņas, ka Naftas ieguvējvalstu organizācijas OPEC naftas ieguves apmēri joprojām ir rekordaugstā līmenī.

"Tirgi ir iestrēguši nerimstošā lejupslīdē," aģentūrai "Reuters" atzina "PVM Oil Associates" direktors Robins Bībers.

Nedēļa sākās ar to, ka naftas cenas pasaulē turpināja kritumu. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī pirmdien saruka par 0,63 ASV dolāriem - līdz 41,87 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā kritās par 0,45 ASV dolāriem - līdz 48,74 dolāriem par barelu.

Savukārt otrdien naftas cenas pieauga. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī otrdien pieauga par 0,75 ASV dolāriem - līdz 42,62 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā kāpa par 0,07 ASV dolāriem - līdz 48,81 dolāram par barelu.

Trešdien naftas cenas pasaulē kritās pēc tam, kad tika publicēti jaunākie dati par degvielas rezervēm ASV, kas liecina, ka pagājušajā nedēļā naftas krājumi ASV palielinājās par 2,62 miljoniem barelu, lai gan analītiķi bija gaidījuši krājumu samazinājumu. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī trešdien samazinājās par 1,82 ASV dolāriem - līdz 40,80 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā kritās par 1,65 ASV dolāriem - līdz 47,16 dolāriem par barelu.

Ceturtdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī pieauga par 0,34 ASV dolāriem - līdz 41,14 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā samazinājās par 0,54 ASV dolāriem - līdz 46,62 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī bija 40,45 ASV dolāri par barelu, kas ir par 4,8% mazāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī bija 45,46 dolāri par barelu, kas ir par 7,3% mazāk nekā pirms nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!