Foto: DELFI
Naktsmītņu interese par pašizolācijas nodrošināšanu Covid-19 kontaktpersonām un Covid-19 pacientiem ar viegliem simptomiem ir ļoti liela, trešdien, 30. decembrī, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste.

"Interese no naktsmītņu puses ir ļoti liela," teica Graikste, atzīmējot, ka šobrīd pašizolācijai ir iespējams pieteikties trijās Rīgas viesnīcās, taču tas ir tikai tāpēc, ka programma nupat ir sākusies.

Vienlaikus Graikste atzīmēja, ka šobrīd nav plānots ierobežot naktsmītņu skaitu, kas varēs piedalīties programmā, taču gadījumā, ja interese būs pārāk liela, varētu nākties domāt par skaita ierobežošanu, lai viesnīcām nebūtu vilšanās par to, ka nav sasniegts gaidītais efekts. "Nav jēgas piedāvāt ļoti garu šo sarakstu, jo tad no naktsmītņu puses būs sūdzības un vilšanās, ka programma nav devusi gaidīto efektu," viņa sacīja.

Tāpat asociācijas izpilddirektore minēja, ka attiecīgajā programmā varētu iesaistīties augstākais četru zvaigžņu viesnīcas, jo augstākā līmeņa viesnīcām dalība programmā nav izdevīga.

Graikste piebilda, ka naktsmītnēm izdevīgums no dalības šajā programmā ir ļoti atšķirīgs, proti, tas ir atkarīgs no viesnīca servisa līmeņa, jo ir samērā lieli papildu izdevumi, ka saistīti ar dažādu papildu prasību izpildi.

Tāpat viņa uzsvēra, ka vēl viens aspekts, kas programmas gaitā būs jāvērtē, ir cilvēku maksātspēja, jo valsts atbalsts ir 80% no summas, bet ne vairāk kā 35 eiro diennaktī, kamēr pašizolāciju ievērojošajiem iedzīvotājiem būs jāsedz atlikušie 20%, kā arī jāmaksā par ēdināšanu.

Jau vēstīts, ka šobrīd pašizolācijai iedzīvotāji var pieteikties trijās Rīgas viesnīcās, tostarp "Rixwell Elefant Hotel" ir pieejams 71 numurs, kurā pirmdienas, 28. decembra, vakarā tika izvietoti no Apvienotās Karalistes atgriezušies valstspiederīgie, viesnīcā "Rija VEF Hotel" pieejami 90 numuri, bet "Rixwell Terrace Design" - 18 numuri.

Atbalstu pašizolācijai šajās viesnīcās var saņemt Covid-19 kontaktpersonas, Covid-19 pacienti ar viegliem simptomiem, Covid-19 pacienti pēc ārstēšanās stacionārā, kuriem vēl saglabājušies simptomi, kā arī personas, kuras atgriezušās Latvijā ar repatriācijas reisiem.

Vienlaikus līdz šim interesi par dalību programmā izrādījušas vairāk nekā 30 viesnīcas, no kurām aptuveni puse atrodas Rīgā, bet pārējās - citos Latvijas reģionos. Līgums starp tūristu izmitināšanas vietām un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) par pakalpojuma sniegšanu tiks slēgts ar visām viesnīcām, kurām Veselības inspekcija sniegs atzinumu par atbilstību epidemioloģiskajām prasībām.

Noteikts, ka valsts segs izdevumus 80% apmērā no izmitināšanas izmaksām, bet ne vairāk kā 35 eiro diennaktī par personu. Cilvēka līdzmaksājums veidos 20%.

Izmitināšanas ilgums viesnīcā ir 14 dienas, bet atsevišķos gadījumos to būs iespējams pagarināt par vēl 14 dienām. Ēdināšanas pakalpojumi pašizolācijas laikā tiek apmaksāti tikai tiem, kas Latvijā atgriežas ar repatriācijas reisiem.

Lai pieteiktos pakalpojuma saņemšanai, Covid-19 kontaktpersonas vai pacienti var izvēlēties piemērotāko vietu pašizolācijai no LIAA mājaslapā publicētajā sarakstā minētajām tūristu mītnēm. Rezervācija tiks veikta, pamatojoties uz medicīnisko izziņu, kuru izsniegusi ārstniecības persona (ģimenes ārsts), proti, personai būs tūristu mītnei jāuzrāda medicīniskā izziņa - izdruka no e-veselības portāla.

Atbalsta programmu īsteno LIAA sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru, Veselības inspekciju, Ekonomikas ministriju un Ārlietu ministriju. Plānots, ka atbalsts būs pieejams līdz 2021. gada martam. Atbalsta finansēšanai paredzēts novirzīt valsts budžeta finansējumu līdz 2 173 500 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!