Foto: LETA

Komandītsabiedība “EXPO 2015” nav saņēmusi un nesaskata pamatojumu Ekonomikas ministrijas (EM) pieprasījumam par līdzekļu atmaksu, portālam “Delfi” pavēstīja komandītsabiedrības komunikācijas konsultante Dagnija Lejiņa.

Pēc "Expo 2015" vadītāja Ģirta Majora teiktā, komandītsabiedrība nav saņēmusi ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) piesaukto rēķinu, kā arī neredz tam  tiesisku pamatojumu.

"Acīmredzot, tā ir ekonomikas ministres atbilde uz mūsu tiesā celto pirmo prasību par prettiesisku bankas garantijas pieprasīšanu un nesamaksāto atlīdzību projektēšanas līguma ietvaros. Tikmēr EM darbības vērstas uz to, lai diskreditētu valsti kā uzticamu sadarbības partneri," norāda Majors.

Majors uzsver - "Expo 2015" piemērs ir skaidrs brīdinājums ikvienam privātajam uzņēmējam par to, cik riskanta, nevienlīdzīga un neprognozējama var būt sadarbība ar valsti. EM attiecības ar uzņēmumu turpinot risināt ar masu mediju palīdzību un neesot piekritusi nevienam aicinājumam no līgumiem izrietošās saistības un savstarpējās domstarpības risināt sarunu ceļā. "

Komandītsabiedrībā norāda, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā 13.maijā tika ierosināta pirmā lieta pēc komandītsabiedrības "Expo 2015" prasības pret EM par līgumsaistību izpildi.

EM vairāk nekā piecus mēnešus nav norēķinājusies ar komandītsabiedrību "Expo 2015" par darbiem starptautiskajai izstādei "Expo Milano 2015", kas padarīti līdz 11.martam - datumam, kad EM paziņoja par līguma laušanu, un nesamaksātā summa pārsniedz 185 tūkstošus eiro.

Lielākā daļa izmaksu saistītas ar jau paveiktajiem un ministrijas apstiprinātajiem producēšanas un projektēšanas darbiem, tostarp nav samaksāts radošajai komandai - mākslinieciskajam vadītājam, tēlniekam, arhitektiem un citiem. Kopumā nav samaksāts 23 cilvēkiem.

Savukārt EM uzsver - komandītsabiedrības "Expo 2015" iesniegtie rēķini nav apmaksāti, jo tajos nav atspoguļota patiesa veikto darbu vērtība un patiesi veiktie darbi.

"EM līdz šim nav spējusi norādīt nevienu līguma punktu, ko komandītsabiedrība būtu pārkāpusi, tikmēr publiski paužot virkni apvainojumu, kuriem nav tiesiska pamata. EM, mainoties ministrijas vadībai, ir līgumu pārkāpusi vairākkārt un visas prasības, ko komandītsabiedrība "Expo 2015" ceļ un vēl grasās celt pret ministriju, ir saskaņā ar šiem pārkāpumiem," klāsta komandītsabiedrībā.

EM pieprasījusi izmaksāt "SEB bankai" garantiju 27 tūkstošu eiro apmērā, kas komandītsabiedrībai "Expo 2015" bija obligāti jāiemaksā līguma slēgšanas brīdī, pēc uzvaras konkursā. Garantija pieprasīta, pamatojoties uz to, ka nav izpildīts līguma pamatmērķis - Latvija nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "Expo 2015".

Jau vēstīts, ka valdība 27.janvārī atbalstīja EM ierosinājumu pārtraukt Latvijas dalību izstādē "Expo Milano 2015". Līdz ar to 2015.gadā valsts budžetā varētu ietaupīt aptuveni 3,3 miljonus eiro, bet 2016.gadā - 0,16 miljonus eiro.

Šāds lēmums tika pieņemts, jo līdz izstādes atklāšanai atlikušais laiks EM ieskatā nebija pietiekams kvalitatīva projekta sagatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!