Foto: LETA
Pirmdien Ekonomikas ministrija (EM) nāca klajā ar priekšlikumiem par ātro kredītu jomas regulējumu, starp kuriem ir arī iniciatīva aizliegt kredītu izsniegt no pulksten 20 līdz 8 no rīta. Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) vadītāja Baiba Fromane kritizē ne tikai ministrijas sagatavotos priekšlikumus, bet arī veidu kā darba grupa strādājusi. Ministrijas priekšlikumi ļoti sakrītot ar banku interešu aizstāvību, telefonsarunā ar portālu „Delfi” uzsvēra Fromane.

Fromane apstiprināja, ka arī nebanku kredītdevēji piedalījušies darba grupā, taču valsts institūcijas vēlme ieklausīties nozares pārstāvju argumentos pēc būtības neesot bijusi jūtama. „Kopā bija trīs sēdes, no kurām pirmā bija tikai problēmjautājumu apzināšana. Šķiet, ka šī darba grupa tika izveidota formāli, lai iegūtu kaut kādu leģitīmu pamatu, lai pēc tam šos ministrijas priekšlikumus virzītu,” analizē asociācijas vadītāja.

„Par aizliegumu izdot kredītus nakts laikā vispār darba grupā netika spriests, bet pats priekšlikumus pats par sevi ir absurds, jo liela daļa no kompānijām jau šobrīd nakts laikā aizdevumus neizsniedz. Fromane arī komentē, ka fiksēta gada procentu likme, ko vēlas ministrija, nozīmētu to, ka vairāki tirgus dalībnieki vairs nespētu funkcionēt un tie varēt pāriet uz nelegālo biznesu, jo pieprasījums tirgū paliktu, neskatoties uz to, ka ministrija ierobežojumus un regulējumus uzliktu,” norāda Fromane.

„Cenu Latvijā valsts nosaka tika monopoluzņēmumiem, tagad pēkšņi vēlas regulēt liberāla tirgus dalībnieku. Tas kropļo tirgu un liek atcerēties padomju laikus, kad valsts noteica par cik, ko un kas drīkst pārdot,” secina Fromane.

Šobrīd konkrēto tirgus pakalpojumu izmantojot ap 175 000 iedzīvotāju, kas esot ievērojama tirgus daļa, ko vēlētos arī bankas.
„Ir ļoti dīvaini, ka bankas nosūta priekšlikumus savai asociācijai, tā savukārt nosūta valsts iestādēm, bet valsts iestāde tās aizstāv ministrijas darba grupā,” rezumē Fromane.

Jau ziņots, ka pirmdien EM piedāvāja konkrētus priekšlikumus, kā ieviest daudz stingrāku ātro kredītu jomas regulējumu - aizliedzot bezatbildīgu aizņemšanos veicinošas reklāmas, ierobežojot gada procentu likmi (GPL) līdz 100% un nosakot nokavējuma procentu apmēra robežu, kā arī ieviešot stigrākas prasības pārbaudīt kredītņēmēja maksātspēju, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Priekšlikumi paredz arī patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanas aizliegumu laika posmā no plkst.20:00 līdz plkst.8:00. Tādējādi kreditēšanas pakalpojumi nebūšot pieejami patērētājiem, kas kredītu plānojuši izmanot kā iespēju iegūt naudas līdzekļus spontāni un nepārdomāti, sniedzot iespēju pieņemt pārdomātu lēmumu par jaunu saistību uzņemšanos.

Ministrija šonedēļ sasauks vēl vienu atbildīgās darba grupas sēdi, lai atkārtoti diskutētu par priekšlikumiem, bet pēc tam aicinās priekšlikumus skatīt Koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdē, lai lemtu par normatīvo aktu grozījumu iespējami ātrāko virzību un pieņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!