Foto: DELFI kolāža

Šī nedēļa iezīmējās ar pamanāmiem finanšu jomas notikumiem – Eiropas Centrālā banka (ECB) nolēma paaugstināt trīs galvenās procentu likmes par 50 bāzes punktiem, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) paziņoja par finanšu pakalpojumu sniegšanas apturēšanu "Baltic International Bank".

Investori steiguši izņemt naudu no kriptobiržas “Binance”. Ekskluzīvā intervijā “Delfi Bizness” uzņēmuma Eiropas vadītājs uzsver, ka, neskatoties uz šonedēļ pieredzēto miljardu aizplūšanu, nedz uzņēmums, nedz digitālās monētas nekur nepazudīs.

Vēl šonedēļ Saeima atbalstījusi minimālās algas pacelšanu līdz 620 eiro, bet Latvijas Banka publicēja atjauninātās makroekonomikas prognozes – diemžēl neliela recesija ir tepat, aiz stūra.

Lai sniegtu ieskatu Latvijas un pasaules ekonomikas jaunumos, "Delfi Bizness" piedāvā saviem lasītājiem apkopojumu par aizvadītās nedēļas nozīmīgākajiem notikumiem.

Vairāki sodi, aizdomīga nauda un arābu investors – kā līdz šim strādāja 'Baltic International Bank'

Foto: Publicitātes foto

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) nupat paziņojusi, ka aptur finanšu pakalpojumu sniegšanu "Baltic International Bank SE". Banka pēdējo gadu laikā ne vienu reizi vien nonākusi uzrauga uzmanības lokā saistībā ar dažādiem pārkāpumiem, par kuriem piemēroti arī vairāki sodi, kā arī tās vārds figurējis ārvalstu dokumentos saistībā ar jurista Sergeja Magņitska un Ukrainas gāztā prezidenta Viktora Janukoviča vārdiem.

Lasīt vairāk

Situācija banku sektorā nepārtraukti mainās, atzīst FKTK

Foto: LETA

Pēc finanšu sektora kapitāla remonta pagājis jau labs laiks, un likās, ka banku sektors ir nostabilizējies – daļa banku apvienojušās, daļa mainījušas darbības veidu vai pārtraukušas darbību, bet daļa apgalvoja, ka atradušas jaunu, perspektīvu klientu bāzi un prognozēja tālāku izaugsmi.

Lasīt vairāk

Beidzoties kovida ierobežojumiem, atkal aktivizējušies zagļi

Foto: F64

Valsts policijas dati iezīmē tendenci, ka pēc krituma, kas bija novērojams Covid-19 pandēmijas periodā, Latvijā atkal pieaug noziedzības līmenis, tai skaitā arī neliela apmēra noziedzīgi nodarījumi, kas ietver zādzības no veikaliem un degvielas uzpildes stacijām. Arī tirgotāji apstiprina garnadžu aktivizēšanos un stāsta, ka lielākās problēmas sagādā rūdītie zagļi.

Lasīt vairāk

Rīgā nākamgad jaunu biroju ēku birums; lielais nezināmais – aizpildīšanas ātrums

Foto: DELFI kolāža

Nākamgad Rīgas nekustamo īpašumu tirgus piedzīvos situāciju, kādas nav bijis vismaz pēdējos desmit gadus, – tā piedāvājumu papildinās plašs mūsdienīgu biroju telpu klāsts.

Lasīt vairāk

Plānots pārdot 'Rīgas miesnieks' zīmola īpašnieku un pārējās 'HKScan' grupas Baltijas kompānijas

Foto: LETA

Somijas uzņēmums "HKScan" ir parakstījis līgumu par savu Baltijas meitasuzņēmumu AS "HKScan Estonia", UAB "HKScan Lietuva" un AS "HKScan Latvia", kas ražo produkciju ar zīmolu "Rīgas miesnieks", akciju pārdošanu Igaunijas uzņēmumam AS "Maag Grupp", liecina "HKScan" paziņojums biržai.

Lasīt vairāk

Krāpnieki atbirst, bet 'Binance' un kriptovalūtas dzīvos, ekskluzīvā intervijā saka uzņēmuma Eiropas vadītājs

Foto: Publicitātes attēls

Lai gan straujais vērtības kritums digitālo monētu pasaulē, kas radījis zaudējumus daudziem investoriem un piespiedis pārtraukt darbu ne vienam vien uzņēmumam, nav nekas pozitīvs, tomēr ir arī savi plusi. To ekskluzīvā intervijā "Delfi Bizness" saka pasaulē lielākās kriptovalūtu biržas "Binance" Eiropas segmenta vadītājs Martins Brunko. Viņš uzskata, ka kriptovalūtu pamatā esošās sistēmas ir "fundamentālas tehnoloģijas", kas mainīs pasauli.

Lasīt vairāk

Straujākais likmju kāpums varētu būt aiz muguras

Foto: Imago/Scanpix/LETA

Eiropas Centrālā banka ceturtdien turpināja savu likmju paaugstināšanas sēriju, tiesa gan, šoreiz ceļot likmes nedaudz mērenāk – par 50 bāzes punktiem. Kārtējais palielinājums nākotnē ietekmēs kredītņēmēju maksājumus, taču ir arī labās ziņas skatoties uz situāciju tirgū un uzklausot ekspertu prognozes, lielākā daļa no likmju kāpuma jau varētu būt aiz muguras.

Lasīt vairāk

Pirktspējas kritums un IKP sarukums – Latvijas Banka zīmē neiepriecinošu nākotni

Foto: Shutterstock

Latvijas Banka (LB) publiskojusi jaunākās, 2022. gada decembra, makroekonomiskās prognozes. Bāzes scenārijs, tāpat kā septembra prognozēs, ir īslaicīga un sekla recesija Latvijas tautsaimniecībā; inflācija saglabāsies augsta.

Lasīt vairāk

Latvija – cenu kāpuma līdere, taču tuvākajā laikā paredz samazinājumu

Foto: Pixabay

Cenu pieaugums šobrīd satrauc lielu Latvijas iedzīvotāju daļu, turklāt novembrī Latvija eirozonā nonākusi līderpozīcijās inflācijas ziņā. Apkures, elektrības, gāzes un pārtikas cenu pieaugums Latvijā bijis straujāks nekā citās Eiropas valstīs. Tomēr Latvijas Bankas ekspertu sarunas "Inflācija toreiz un tagad" eksperti iezīmē cerīgāku tuvāko nākotni – daudz kas, protams, būs atkarīgs no ārējiem apstākļiem, taču izskatās, ka straujākais cenu pieaugums ir aiz muguras un gaidāma cenu samazināšanās.

Lasīt vairāk

Attapšanās, ka vajadzēja krāt pensijai, būs sāpīga, saka finanšu pratības eksperte Aija Brikše

Latvijas iedzīvotāji dažos aspektos ir kļuvuši prātīgāki, piemēram, kredītu ņemšanas ziņā, bet kopumā "naudas prasmes" jomā vēl ir daudz darāmā, saka Latvijas Bankas Finanšu pratības daļas vadītāja Aija Brikše, norādot, ka aizvien valstī ir maz investoru. Un gados jaunie cilvēki pret naudas uzkrāšanu izturas vieglprātīgi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!