Foto: DELFI kolāža (Reuters/Scanpix/LETA/Shutterstock)

Aizvadītā nedēļa pagājusi, viļņojoties un šūpojoties finanšu jomai. ASV piedzīvoja lielāko banku krīzi kopš 2008.gada, kuras atbalsis ir dzirdamas daudzviet pasaulē. Savukārt Eiropas Centrālā banka neatkāpās no iepriekš iemītās taciņas un kārtējo reizi paaugstināja bāzes likmes.

Tikmēr Ziemeļvalstīs "Swedbank" iedzīvojās krietnā sodā, Latvijā pieteikta "Baltic International Bank" likvidācija.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens nāca klajā ar ideju atcelt iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus pašnodarbinātajiem; politiķi pieļāvuši iespēju sākt diskusiju par iespēju ar nodokli aplikt banku peļņu, kā to iecerējusi Lietuva. Savukārt tiesībsargs Juris Jansons secināja, ka VID prettiesiski aprēķinājis nodokļus iedzīvotāju vietā.

"Delfi Bizness" lasītājiem piedāvā nedēļas notikumu izlasi biznesā un ekonomikā.

Spītīgi ievēro noteikto kursu: ECB paaugstina likmes

Foto: Shutterstock

Eiropas Centrālā banka ceturtdienas sanāksmē, kā gaidīts, paaugstināja galvenās likmes par 50 bāzes punktiem. Likmes stāsies spēkā no 22. marta.

Lasīt vairāk

Nepamanīja ne pati, ne pārtvēra banka: uzņēmēja zaudējusi cerību atgūt izkrāptos tūkstošus

Foto: Shutterstock

Mēģinājumi izkrāpt banku klientu finanšu datus ir bieži un visai veiksmīgi. Kopš pērnā gada sākuma banku klientiem izkrāpti gandrīz 14 miljoni eiro, liecina Finanšu nozares asociācijas dati. Par šādu krāpnieku upuri pagājušajā gadā kļuva arī uzņēmēja Sabīne, kad no viņai piederošas kompānijas bankas konta vasaras beigās 139 darījumos krāpnieki pārskaitīja nepilnus 19 tūkstošus eiro.

Lasīt vairāk

Lielākā ASV banku krīze kopš 2008. gada sabiedē regulatorus un baņķierus

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pagājušajā nedēļā sākusies "Silicon Valley Bank" (SVB) krīze ir negaidīts trieciens ASV banku sektoram, kas kopš 2008. gada globālās finanšu krīzes bija dzīvojis salīdzinoši mierīgi. Amerikāņu regulatori nu meklē veidus, kā mazināt satraukumu un ierobežot naudas aizplūšanu no citām bankām.

Šoka viļņi atbalsojas arī Eiropā, it sevišķi Lielbritānijas tehnoloģiju sektorā, kas arī bija starp bankas klientiem.

Lasīt vairāk

Vai Latvijas banku sistēmu var ietekmēt 'Silicon Valley Bank' sabrukums?

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV bankas "Silicon Valley Bank" sabrukums izraisījis diskusijas par riskiem banku sektorā ne tikai ASV, bet arī Eiropā un citos pasaules reģionos. Ņemot vērā, ka šis ir lielākās ASV bankas sabrukums kopš 2008. gada finanšu krīzes, daļa starptautisko ekspertu jau norādījuši uz iespējamu turpinājumu, bet daļa uzskata, ka tas ir atsevišķs gadījums, kas tālāk neizplatīsies.

Starptautiskās reitingu aģentūras "Moody's" un "S&P Global" jau paziņojušas, ka satricinājums ASV banku sektorā uz Eiropas bankām radīs vien ierobežotu ietekmi, un līdzīgi izteikušās arī Eiropas Komisijas amatpersonas.

Kāda varētu būt SVB sabrukuma ietekme uz Latvijas banku sektoru un vai mūsu valstī to kaut kādā veidā vispār izjutīsim, "Delfi Bizness" skaidroja Latvijas Bankā.

Lasīt vairāk

Latvija nav izmantojusi iespēju iegādāties lētāku ASV sašķidrināto dabasgāzi, norāda LB eksperts

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvija pagājušajā gadā neizmantoja iespēju iegādāties ASV piedāvāto sašķidrināto dabasgāzi, kas bija būtiski lētāka nekā Eiropas tirgū pieejama, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ilgtspējas virziena vadītājs Edvards Kušners.

Lasīt vairāk

Ašeradens rosinās atcelt IIN avansa maksājumus pašnodarbinātajiem

Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens ir uzdevis Finanšu ministrijai, Valsts ieņēmumu dienestam (VID) mainīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksāšanas kārtību pašnodarbinātajiem, proti, atteikties no avansa maksājuma.

Lasīt vairāk

Īres tirgū bumba ar laika degli – demogrāfiskā situācija, vērtē namīpašnieks

Foto: Publicitātes foto

Kopš šā gada janvāra pieprasījums pēc īres mājokļiem ir stabilizējies. Maksājumu disciplīna nav sliktāka kā iepriekšējos gados, secina nekustamo īpašumu uzņēmumu grupas "KA Invest Group" līdzīpašnieks Aleksejs Kaškarovs.

Lasīt vairāk

VID prettiesiski aprēķinājis nodokļus iedzīvotāju vietā, secina tiesībsargs

Foto: LETA

Tiesībsargs pārbaudes lietā par Valsts ieņēmuma dienesta (VID) rīcību konstatējis, ka iestāde prettiesiski (novēloti) aizpildījusi iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un aprēķinājusi nodokļus to maksātāju vietā. Šāda VID rīcība negatīvi ietekmē daudzu iedzīvotāju intereses, ziņo Tiesībsarga birojs.

Lasīt vairāk

Dzīvokļu cena mikrorajonos turpina pazemināties; no piedāvājuma pazuduši lētie varianti

Foto: LETA

2023. gada februārī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu vidējā cena pazeminājās par 0,3%, bet pirmajos divos tās saruka par 0,5%, rēķina nekustamā īpašuma kompānija "Arco Real Estate" Vidējā cena ir noslīdējusi līdz 911 eiro/m².

Lasīt vairāk

Superpārtika un jauns tūrisma objekts: ģimenes bizness Latgalē vēršas plašumā


Bioloģiskā lauksaimniecība, inovatīvi pārtikas produkti un tūrisms – šādu saimniekošanas modeli
Rēzeknes
novadā izvēlējusies Danilinu ģimene. Drosmīgo soli aiziet no algota darba, lai sāktu savu biznesu, pirmais spēra Aleksejs. Redzot, kā viņam izdodas viss iecerētais un cik patīkama ir brīvība, kad esi pats sev saimnieks, sekoja arī sieva Jūlija.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!