Foto: Shutterstock

"Delfi Bizness" redakcijā šī nedēļa daļēji pagāja Latvijas Bankas un Eiropas Centrālās bankas (ECB) zīmē, jo ceturtdien centrālās bankas organizētā konference "Ilgtspēja un nauda: veidojot nākotnes ekonomiku" pulcēja Eiropas finanšu sektora līderus ECB prezidenti Kristīni Lagardu (Christine Lagarde), Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski, vairāku citu valstu centrālos baņķierus un nozares ekspertus.

Taču, protams, ziņojām arī par citiem notikumiem. Šeit apkopojam nedēļas nozīmīgākos notikumus un norises.

Ekskluzīvā intervijā "Delfi Bizness" pirms ierašanās Latvijā Lagarda uzsvēra, ka ECB turpinās celt procentu likmes, lai ierobežotu cenu kāpumu. Konferencē gan ECB prezidente, gan Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks norādīja, ka eirozona varētu piedzīvot vieglu recesiju, taču tā nemainītu inflācijas kursu, tādēļ ECB izmantos visus tās rīcībā esošos instrumentus, tai skaitā turpmāku procentu likmju palielināšanu inflācijas iegrožošanai.

Konferencē arī tās dalībnieki sprieda par naudas nākotni. Bezskaidras naudas popularitāte veicinājusi dažādu maksājumu veidu attīstību, taču, lai starp tiem būtu saikne un tiktu samazināti riski, nozīmīga būs centrālo banku iesaiste, veidojot savas digitālās valūtas.

Procentu likmju kāpums ietekmē ne tikai kredītņēmējus, bet arī valstis, jo pieaug to parādu apkalpošanas izmaksas. Pandēmijas laikā valstis audzējušas parādu līmeni, lai atbalstītu uz laiku bez ieņēmumiem palikušos uzņēmējus un iedzīvotājus. Turklāt atelpa nav gaidāma, jo nepieredzēti augstās energoresursu cenas un vispārējā inflācijas spiež valstīm turpināt tērēt - dažādu analītiķu aplēses liecina, ka enerģijas krīze Eiropai varētu izmaksāt aptuveni 700 miljardus eiro. Tas nozīmē tikai vienu - Eiropai, visticamāk, draud jauna parādu krīze.

Citās ziņās, arī ASV Federālā rezervju sistēma paziņoja par nākamo procentu likmju palielinājumu.

Šonedēļ arī rakstījām par vairākiem uzņēmumiem. Gaļas pārstrādes uzņēmums "Forevers" dalījās ar "Delfi Bizness" par to, kādu ietekmi uz tā darbību atstāj energoresursu un izejvielu izmaksu sadārdzinājums. Mūsu aptaujāto slēpošanas kompleksu pārstāvji dalījās ar saviem plāniem par gaidāmo slēpošana sezonu - kurš plāno palielināt cenas, kurš tās saglabās esošajā līmenī. Savukārt vēja tuneļu ražotāja "Aerodium" līdzīpašnieks Ingus Augstkalns pastāsīja par jauno biznesa ideju, kuru attīsta – nebijušu atrakciju, kurā jebkurš interesents var piedzīvot dažāda stipruma vētru drošos apstākļos.

'Tas nav viss'. ECB paredz turpināt celt procentu likmes inflācijas savaldīšanai

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Cenšoties iegrožot straujo cenu kāpumu eirozonā, Eiropas Centrālā banka (ECB) kopš šā gada jūlija paaugstinājusi procentu likmes jau par 200 bāzes punktiem, kas ir straujākais pieaugums eiro vēsturē.
"Galamērķis ir skaidrs, un mēs to vēl to neesam sasnieguši," intervijā ekskluzīvi portālam "Delfi Bizness" saka Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidente Kristīne Lagarda (Christine Lagarde). Viņa norāda, ka ECB ir apņēmusies darīt visu, kas nepieciešams, lai panāktu inflācijas atgriešanos 2% mērķa līmenī.

Lasīt vairāk

ECB: recesija būtiski nemainītu inflācijas kursu, tādēļ jāceļ procentu likmes

Foto: LETA


Sagaidāmā ekonomikas recesija, kuru varētu piedzīvot eirozona un tai skaitā Latvija, saskaņā ar šī brīža prognozēm būs salīdzinoši viegla un pietiekami nebremzēs patēriņa cenu kāpumu, tādēļ nepieciešama turpmāka procentu likmju celšana ar mērķi, lai izvairītos no inflācijas gaidu iesakņošanās sabiedrībā, kas ilgtermiņā ekonomikai būtu daudz kaitīgāka. Tādu viedokli ceturtdien Latvijas Bankas organizētajā konferencē "Ilgtspēja un nauda: veidojot nākotnes ekonomiku" pauda Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks un Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidente Kristīne Lagarda (Christine Lagarde).

Lasīt vairāk

Digitālos maksājumus atstāt privāto dalībnieku rokās – riskanti, jāiesaistās centrālajām bankām

Foto: LETA


Bezskaidras naudas popularitāte veicinājusi dažādu maksājumu veidu attīstību, taču, lai starp tiem būtu saikne un tiktu samazināti riski, nozīmīga būs centrālo banku iesaiste, veidojot savas digitālās valūtas, Latvijas Bankas rīkotās konferences "Ilgtspēja un nauda: veidojot nākotnes ekonomiku" laikā atzina diskusijas "Naudas nākotne" dalībnieki.

Lasīt vairāk

Pār Eiropu savelkas valstu pieaugošo parādu mākoņi

Foto: Shutterstock


Eiropai draud jauna parādu krīze, jo nepieredzēti augstās energoresursu cenas un vispārējā inflācija spiež valstīm turpināt tērēt milzīgas naudas summas ekonomikas atbalstam. Parādi pieauga jau pandēmijas laikā, kad valstis centās palīdzēt ierobežojumu skartajiem uzņēmumiem un iedzīvotājiem, kuru ienākumi samazinājās vai uz laiku izzuda pavisam. Taču šī brīža enerģētikas krīze kopā ar pieaugošām procentu likmēm inflācijas iegrožošanai parādu slogu padarīs vēl lielāku.

Lasīt vairāk

Cirtiens peļņai, algu kāpums, cenas: 'Forevers' īpašnieks par situāciju pārtikas biznesā

Foto: Publicitātes foto


Gaļas pārstrādātājs SIA "Forevers" eksportā saskata lielu potenciālu nākotnes attīstībai, taču esošajā ekonomiskajā situācijā prioritāte ir vietējais tirgus, "Delfi Bizness" sacīja "Forevers" īpašnieks un vadītājs Andrejs Ždans. Uzņēmums gan sagaida, ka energoresursu sadārdzinājums, tāpat kā izejvielu izmaksu straujš pieaugums šogad atstās būtisku iespaidu uz uzņēmuma peļņas rādītājiem.

Lasīt vairāk

No kaut kā būs jāatsakās – slēpošanas trases rēķina, kā šoziem strādāt

Foto: Publicitātes foto


Tas, cik veiksmīga ir Latvija slēpošanas trašu darbība, vistiešākajā veidā ir atkarīgs no konkrētās sezonas laikapstākļiem, kuri, domājot par gaidāmo sezonu, vēl miglā tīti. Toties lielāka skaidrība ir par citu kalnu darbību ietekmējošu faktoru – elektrības cenām.

Lasīt vairāk

Piedzīvot viesuļvētru drošībā. 'Aerodium' pieredze palīdz izveidot jaunu atrakciju

Foto: Publicitātes foto


Vēja tuneļu ražotāja "Aerodium" līdzīpašnieks Ingus Augstkalns paralēli attīsta citu biznesa ideju – nebijušu atrakciju, kurā jebkurš interesents var piedzīvot dažāda stipruma vētru drošos apstākļos. Pirmais uzņēmuma "Storm Adventures" produkts "Beat The Storm" šovasar jau uzstādīts zinātnes parkā Dānijā, un ir vēlme šādu atrakciju atvērt arī Latvijā.

Lasīt vairāk

Nekustamā īpašuma attīstītāji 'pērk' optimismu

Foto: Shutterstock


Nekustamā īpašuma tirgū šobrīd iezīmējas jauna realitāte, kuru diktē svārstīgās un arvien augstās būvniecības izmaksas, "Euribor" sāktais virziens augšup, energoresursu krīze, biznesa piesardzība un vajadzība taupīt.

Lasīt vairāk

Izstrādāts būvprojekta pamatrisinājums apvienotajam tiltam pār Daugavu

Foto: Publicitātes attēli


Ir izstrādāts apvienotā jeb divlīmeņu autotransporta un dzelzceļa tilta pār Daugavu būvprojekta pamatrisinājums, tostarp ir veikti nepieciešamie ģeodēzijas darbi, kā arī specifiski ģeotehniskās izpētes darbi Daugavas upē, ekspertu diskusijā "Apvienotais tilts – "Rail Baltica" risinājums Daugavas abu pušu savienošanai" pauda AS "RB Rail" Tehniskais direktors Latvijā Ēriks Diļevs.

Lasīt vairāk

Mājokļu tirgū nosacījumus tagad diktē pircēji, norāda 'Latio'

Foto: Publicitātes foto


Pēdējā gadā mājokļu tirgus ir piedzīvojis straujas izmaiņas – vēl gada sākumā pārdevēji bijuši tie, kas tajā noteikuši toni, bet šobrīd nosacījumu diktē pircēji, ziņo nekustamā īpašuma kompānija "Latio"

Lasīt vairāk

Igaunijas valdība nolemj nekļūt par Somijas LNG termināļa līdzīpašnieci

Foto: DELFI


Igaunijas valdība ceturtdien nolēma neiegādāties Somijas Inko sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa kapitāldaļas un novirzīt šim pirkumam rezervētos 30 miljonus eiro papildu gāzes rezervju iepirkšanai.

Lasīt vairāk

Krievija atjauno dalību 'labības darījumā'

Foto: LETA


Krievija trešdien piekritusi atjaunot valsts dalību tā dēvētajā labības darījumā, paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!