Foto: DELFI

Aizvadītajā nedēļā gūts apstiprinājums, ka Latvijas ekonomika tomēr nav ieslīdējusi "mīnusos" un braši turas. Gatavojoties gāzes tirgus pilnīgai atvēršanai, mājsaimniecības izvēlas savu piegādātāju. Ar zināmu piesardzību uzlūkots un vētīts nesenais prāvais ziedojums Latvijas Bērnu fondam.

Nule kā par Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāju izraudzīts Normunds Staņēvičs, kurš iepriekš darbojies privātajā biznesā. Savukārt turpinās konkurss uz finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieka amatu.

Aktīvi par saviem plāniem, iecerēm un jau padarīto ziņojuši veikalnieki, tirdzniecības objektu īpašnieki un pārvaldnieki, tostarp noskaidrojies jaunā kvartāla "Fabrika" veidols un tā enkurnomnieks, "Akropole Alfa" pavēstīja par jauniem zīmoliem.

Šos un citus notikumus aizvadītajā nedēļā "Delfi Bizness" apkopojis un piedāvā lasītājiem.

'Gaso' pārdošanas darījums vēl tiks vērtēts, EM gaida dokumentus no 'Latvijas gāzes'

Foto: Shutterstock

AS "Latvijas gāze" (LG) aprīļa vidū parakstījusi vienošanos par tai piederošā meitasuzņēmuma AS "Gaso" pārdošanu Igaunijas kompānijai AS "Eesti Gaas". Darījums vēl jāapstiprina valdībai, kas šobrīd gaida novērtējumu par tā atbilstību valsts drošības interesēm.

"Gaso" nodrošina dabasgāzes piegādi no pārvades sistēmas līdz gala patērētājiem, tai skaitā dabasgāzes pieslēgumu izbūvi, sistēmas ekspluatāciju un dabasgāzes uzskaiti, kā arī avārijas dienesta darbību. Līdz ar ziņām par "Gaso" nonākšanu igauņu rokās izskanējuši jautājumi, vai tik nozīmīgs kritiskas infrastruktūras spēlētājs nebija jāpatur valsts īpašumā, tādēļ "Delfi Bizness" vaicā ekspertiem, kā vērtēt potenciālo pārdošanas darījumu, tā cenu un vai dabasgāzes lietotāji izjutīs īpašnieka maiņu.

Lasīt vairāk

Uzziņa: Atvērts dabasgāzes tirgus – cik bieži un kā varēs mainīt gāzes piegādātāju

Foto: Shutterstock

Šā gada 15. aprīlis bija termiņš, līdz kuram mājsaimniecībām bija jāizvēlas, no kā tās iegādāsies dabasgāzi, sākot no 1. maija, kad tiek pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus.

Lasīt vairāk

Rīgā atver Baltijā pirmo 'HalfPrice' veikalu

Foto: Publicitātes foto

Paplašinot iepirkšanās un izklaides centra "Akropole Alfa" klāstu, durvis vēruši vairāki jauni veikali, tostarp viens no lielākajiem jaunumiem nomniekiem ir Baltijā pirmais "HalfPrice" veikals, ziņo "Akropole Alfa".

Lasīt vairāk

Labdari vai spiegi? Bērnu slimnīcas fondam ziedojusī Ķīnas kompānija VDD uzmanības lokā

Foto: LETA

Pagājušajā nedēļā Latvijas Bērnu slimnīcas fonds saņēma dāsnu ziedojumu 2,8 miljonu eiro apmērā no Ķīnas gēnu pētniecības koncernam "BGI Group" piederoša Latvijā reģistrēta uzņēmuma "Latvia MGI Tech" un tā māteskompānijas "MGI Tech Co", kas, pēc fonda pārstāvju teiktā, ļaus palīdzēt daudzu bērnu veselības uzlabošanai.

Tomēr bažas rodas, iedziļinoties ārvalstu mediju publicētajā informācijā par grupu, kam pieder ziedotājs, jo jau labu laiku ar šo uzņēmumu pasaulē saistās ziņas par iespējamu spiegošanu un datu vākšanu. Dažās valstīs ar šo uzņēmumu saistītu kompāniju darbība pat ir liegta. Arī Latvijas Valsts drošības dienestā (VDD) "Delfi Bizness" skaidro, ka šī Ķīnas kompānija jau vairākus gadus ir tā uzmanības lokā.

Lasīt vairāk

Iepirkumi būvniecības nozarē. Kuri uzņēmumi uzvar konkursos visbiežāk?

Foto: Pixabay

Aizvadītajā gadā būvniecības nozares uzņēmumi uzvarējuši 2644 publisko iepirkumu konkursos, liecina "Lursoft" apkopotā informācija. Tos savā starpā sadalījušas 717 būvkompānijas.

Lasīt vairāk

Topošā multifunkcionālā centra 'Fabrika' enkurnomnieks būs 'Rimi Latvia'

Foto: Publicitātes attēli

Nekustamo īpašumu attīstītājs "VPH Latvia" noslēdzis nomas līgumu ar mazumtirgotāju "Rimi Latvia", kas būs enkurnomnieks kādreizējā "Rīgas piena kombināta" teritorijā Valmieras ielā, Rīgā, topošajā multifunkcionālajā centrā "Fabrika", informēja attīstītāja pārstāvji.

Lasīt vairāk

Pārziemots veiksmīgi, tomēr ekonomika īsti neaug, IKP datus vērtē ekonomisti

Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Ziemu tautsaimniecība ir pārdzīvojusi gana veiksmīgi, izriet no ekonomistu komentāriem par šā gada 1. ceturkšņa IKP datiem. Tomēr būtībā izaugsmi nodrošināja nodokļu ieņēmumu kāpums, nevis, piemēram, uzrāviens ražošanā.

Lasīt vairāk

Uz Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieka amatu pieteikušies 16 pretendenti

Foto: Pexels

Noslēgusies pieteikšanās atklātam konkursam uz Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieka amatu. Pieteikumi saņemti no 16 pretendentiem, informē Valsts kanceleja.

Lasīt vairāk

'Tokeni' un kaulēšanās par brauciena cenu. Kā 'Forus' plāno 'Bolt' atņemt daļu tirgus

Foto: Publiciātes attēls

Igaunijā radītā braucienu platforma "Forus Taxi" darbību uzsāka tikai pirms gada. Šajā laikā uzņēmums piesaistījis divus tūkstošus autovadītāju un vairāk nekā 110 000 klientu, iekarojot vairāk nekā 10% tirgus. Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka turpinās darbu, lai sasniegtu vēl labākus rezultātus, tādēļ "Delfi Bizness" viesojās Tallinā, lai uzzinātu par "Forus Taxi" plāniem Baltijas tirgū.

Lasīt vairāk

Pieļauj, ka jaunu privātmāju būvniecība ārpus Rīgas reģiona nīkuļos

Foto: Shutterstock

Sapnis par savu māju joprojām daudzos ir dzīvs. Taču tā īstenošanos attālina ne vien dārgāki kredīti un strauji augušās būvniecības izmaksas, bet arī normatīvu prasība, ka ikvienai jaunai mājai ir jābūt ar A klases energoefektivitātes rādītājiem.

Lasīt vairāk

Cik daudz naudas jāatliek, lai vecumdienās saņemtu algai līdzvērtīgu pensiju

Foto: LETA

2022. gadā vidējā darba alga Latvijā sasniedza 1006 eiro pēc nodokļu nomaksas, bet vidējā pensija – tikai 449 eiro. Lai pensijas vecumā saglabātu līdzvērtīgu dzīves līmeni kā pirmspensijas vecumā, pensijai būtu jāveido ap 70–80% no darba gaitās gūtiem vidējiem ienākumiem. "Luminor" ieguldījumu un pensiju produktu vadītāja Anželika Dobrovoļska skaidro, kādas iemaksas jāveic pensiju 3. līmenī, lai vecumdienās nodrošinātu algai līdzvērtīgus ikmēneša ienākumus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!