Foto: LETA, Pixabay, Delfi

Aizvadītajā nedēļā ekonomikā bija vērojamas ikvienam aktuālas un svarīgas norises, par ko ziņoja arī portāls "Delfi Bizness".

Šajā nedēļā turpinājās diskusijas par autobusu kavējumiem pēc 1. jūlija, kad vairākos maršrutos mainījās pārvadātājs. Daudziem svarīgs jautājums ir saules paneļu uzstādīšana un norēķini saistībā ar šo elektrību, ko šonedēļ plašāk skaidroja "Delfi Bizness". Tāpat turpinām aprakstīt situāciju saistībā ar cenu pieaugumu gan pārtikai, gan enerģētikai.

Lai atgādinātu, kas noticis šonedēļ, piedāvājam šīs nedēļas nozīmīgāko ziņu apkopojumu.

Neko tādu nozare nav piedzīvojusi! Autobusu satiksme reģionos aizgājusi pašplūsmā


Foto: LETA

Pienākot 1. jūlijam, daudzi sabiedriskā transporta pasažieri Ogres un Aizkraukles pusē palika stāvot pieturās – gaidītie autobusi neatbrauca, jo AS "Liepājas autobusu parks" šoferu trūkuma dēļ nespēja izpildīt virkni reisu. Tomēr problēmas uzņemties saistības nav bijušas tikai "Liepājas autobusu parkam".

Lasīt vairāk

Saules paneļu īpašniekiem gaidāma jauna norēķinu kārtība


Foto: Pixabay

Šobrīd tiek plānots iestrādāt normatīvajos aktos būtiskas izmaiņas, kas ietekmēs tos iedzīvotājus un uzņēmumus, kuri jau ir uzstādījuši saules paneļus vai plāno to darīt.

"Delfi Bizness" vērtē, cik taisnīga pret visu sabiedrību kopumā, arī tiem, kuriem nav iespējas uzstādīt savus saules paneļus, ir pastāvošā sistēma un kādi jauninājumi plānoti līdz šā gada beigām.

Lasīt vairāk

Desmit lidostas Eiropā, kurās šobrīd ir visvairāk kavēti vai atcelti reisi


Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas lidostās turpinās haoss – bezgalīgas rindas uz reģistrāciju, dusmīgi pasažieri, lidojumu kavējumi un atcelšana, pārāk mazais bagāžas apkalpotāju skaits, un citas problēmas, un daļa lidostu jau ieviesušas drastiskus pasākumus, ierobežojot aviobiļešu pārdošanu. Balstoties uz aktuālo informāciju, izveidots saraksts ar desmit lidostām, kurās patlaban ir visvairāk kavēti vai atcelti reisi.

Lasīt vairāk

'airBaltic' pārpildītu reisu dēļ jūnijā atteicis iekāpšanu apmēram 100 pasažieriem


Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" šogad jūnijā atteica iekāpšanu lidmašīnās vidēji vienam no 3500 pasažieriem, jo uz lidojumu bija pārdotas vairāk biļetes nekā sēdvietu, "Delfi Bizness" atzina lidsabiedrībā. Aviokompānijā šādas situācijas dēvē par "lidmašīnas sēdvietu konfigurācijas izmaiņām".

Lasīt vairāk

Eiro vērtība samazinās līdz dolāra vērtībai


Foto: Pixabay

Eiro vērtība otrdien pirmo reizi kopš 2002. gada samazinājusies līdz ASV dolāra vērtībai. ASV Federālās rezervju sistēmas politika, strauji paaugstinot bāzes procentlikmes, paaugstinājusi dolāra vērtību un radījusi spiedienu uz eiro, jo Eiropas Centrālā banka virzās uz stingrāku monetāro politiku lēnākā tempā.

Lasīt vairāk

Latvijā pārtikas produkti lielākoties ir dārgāki nekā kaimiņvalstīs


Foto: Shutterstock

Šī gada otrajā ceturksnī visās trijās Baltijas valstīs bijis būtisks pārtikas produktu cenu pieaugums, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

Salīdzinot pārtikas produktu cenas Baltijas valstu galvaspilsētu lielveikalu ķēdēs, Latvijā lielākoties produkti ir dārgāki kā kaimiņiem.

Lasīt vairāk

Izdevīgāk būvēt no jauna: Rīgas centra nolaistie nami sola galvassāpes, ne peļņu


Foto: DELFI

Ikvienam, kurš mēdz būt Rīgas centrā, ir nācies pamanīt daudz skaistu, noplukušu un, jo īpaši bēdīgi, tukšu māju. Ir taču tāds potenciāls mājokļu attīstītājiem, varētu šķist, taču uzņēmēji ir pretējās domās – trūkst attiecīga namīpašumu piedāvājuma.

Citiem vārdiem – namīpašnieku vēlamā ēkas pārdošanas cena nesakrīt ar attīstītāju sagaidāmo cenu, lai varētu nopelnīt, skaidro kompānijas "One Development" īpašnieks, vadītājs Mihails Guščins. Tas gan nav vienīgais iemesls kūtrajai māju atjaunošanai galvaspilsētas centrā.

Lasīt vairāk

'Twitter' sūdz tiesā Īlonu Masku par pirkuma līguma laušanu


Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Twitter" iesūdzējis tiesā elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" vadītājs Īlonu Masku, apsūdzot viņu "Twitter" iegādes līguma laušanā un nosaucot viņa stratēģiju par "liekulības paraugu".

"Twitter" aicina tiesu likt Maskam pabeigt "Twitter" iegādi par 44 miljardiem ASV dolāru.

Lasīt vairāk

TOP 25 vērtīgākie nekustamo īpašumu nozares uzņēmumi nopelnījuši 10,25 miljonus eiro


Foto: Pixabay

"Lursoft", balstoties uz "Capitalia" veikto uzņēmumu novērtējumu, aprēķinājis, ka 2021. gadā uzņēmumu, kuru pamatdarbība saistīta ar nekustamo īpašumu operācijām, vērtība ir pieaugusi līdz 246,4 miljoniem eiro. 2020. gadā šo uzņēmumu vērtība sasniedza 199,15 miljonus eiro.

2021. gadā audzis arī nozares samaksāto nodokļu apjoms un kopējais darbinieku skaits. "Lursoft" aprēķinājis, ka pērn nekustamo īpašumu nozare nodokļos valsts kopbudžetā samaksāja 314,89 miljonus eiro.

Lasīt vairāk

Cenu rekordi, netipiski augsts krātuves aizpildījums – SPRK iezīmē būtiskākās norises dabasgāzes tirgū


Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kopējais dabasgāzes patēriņš Latvijā samazinājies, dabasgāzes cenas biržās sasniedz jaunus rekordus, Latvijas mazumtirgū dabasgāzes cena turpina pieaugt, Inčukalna pazemes gāzes krātuves aizpildījums sezonai netipiski augsts, bet no 1. jūlija AS "Latvijas Gāze" saistītajiem lietotājiem (mājsaimniecībām) pieauga dabasgāzes cena.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apkopojusi informāciju par nozīmīgākajām norisēm dabasgāzes tirgū.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!