Foto: Delfi kolāža
Izvērtējot aktualitātes Latvijas ekonomikā un biznesa vidē, "Delfi Bizness" apkopojis šīs nedēļas nozīmīgākos notikumus un norises.

Nedēļas sākumā tika paziņots, ka starptautiskais atjaunojamās enerģijas uzņēmums "Ignitis Renewables" ir noslēdzis pirmo apbūves tiesību līgumu ar starptautisko mežsaimniecības industrijas uzņēmumu "Södra" par vēja parku izveidi Latvijā. Ar šo līgumu abi uzņēmumi sākuši kopēju sadarbību.

Šonedēļ arī tika oficiāli izvēlēts Liepājas cietuma būvnieks – to par vairāk nekā 125 miljoniem eiro darīs SIA "Citrus Solutions".

Savukārt AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste "Delfi Bizness" stāsta, kur radusies uzņēmuma rekordpeļņa šā gada pirmajā pusgadā.

'Ignitis Renewables' sadarbosies ar mežsaimnieku 'Södra' vēja parku izveidē Latvijā


Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Starptautiskais atjaunojamās enerģijas uzņēmums "Ignitis Renewables" ir noslēdzis pirmo apbūves tiesību līgumu ar starptautisko mežsaimniecības industrijas uzņēmumu "Södra" par vēja parku izveidi Latvijā. Ar šo līgumu abi uzņēmumi sākuši kopēju sadarbību.

Lasīt vairāk

'Bolt' startē auto koplietošanas biznesā Rīgā un Jūrmalā


Foto: Publicitātes foto
Transporta platforma "Bolt" ir sākusi piedāvāt automašīnu koplietošanas "Bolt Drive" pakalpojumu Rīgā un Jūrmalā.

Lasīt vairāk

Liepājas cietumu par 125,8 miljoniem eiro būvēs 'Citrus Solutions'


Foto: Publicitātes attēli
Pirmdien, 26. septembrī, iepirkuma komisija ir atzinusi SIA “Citrus Solutions” par uzvarētāju konkursa procedūrā ar sarunām “Jaunā cietuma kompleksa Alsungas ielā 29, Liepājā, projektēšana, autoruzraudzība un būvdarbi”, "Delfi Bizness" informēja Tieslietu ministrijā.

Lasīt vairāk

Būvniecības izmaksu līmenis gada laikā palielinājās par vairāk nekā piektdaļu


Foto: Pixabay
Šā gada augustā, salīdzinot ar 2021. gada augustu, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 20,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lasīt vairāk

Čipsi Eiropā sadārdzinās, Latvijā sola cenas samazināt


Foto: Pixabay
Vasarā sociālajos tīklos aktīvas diskusijas izraisīja straujais čipsu sadārdzinājums Latvijas veikalos, cenai dažviet pārsniedzot pat 5 eiro atzīmi. Kopš tā laika čipsi kļuvuši lētāki, taču Eiropas ražotāji brīdina – cenas reģionā atkal var ievērojami pieaugt. Latvijā gan tuvākajā laikā var sagaidīt vietējo čipsu cenu kritumu, taču gala cena būs atkarīga no mazumtirdzniecības veikaliem.

Lasīt vairāk

Inflācija tuvu pīķim. Ekonomists Oļegs Krasnopjorovs prognozē, kad situācija varētu uzlaboties


Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Gaidāmā ziema būs sarežģīta – inflācija ir ļoti augsta, gāzes cenas turpina palielināties, taču vēlēšanu priekšvakarā valdība pasteigusies indeksēt pensijas un izziņot, ka palīdzēs iedzīvotājiem apmaksāt augstos apkures rēķinus. Vienlaikus valsts parāds turpina pieaugt un patlaban sasniedz apmēram astoņus tūkstošus eiro uz vienu iedzīvotāju.

Ekonomikas doktors, Latvijas Bankas galvenais ekonomists un Latvijas Universitātes docents Oļegs Krasnopjorovs sarunā ar “Delfi Bizness” skaidro valsts ekonomiskās krīzes situāciju. Viņš uzsver, ka situācija nav tik slikta kā iepriekšējās krīzēs – gan Latvijas ekonomikas rādītāji ir daudz labāki, gan valdībai ir lielākas iespējas palīdzēt iedzīvotājiem un uzņēmumiem, turklāt visdrīzāk tūlīt būsim sasnieguši cenu pieauguma augstāko punktu, bet nākamgad inflācija sāks samazināties.

Lasīt vairāk

'Latvenergo': Latvijai esot ārpus 'Nord Pool', elektrība nebūtu daudzreiz lētāka


Foto: DELFI
Augusta beigās līdz ar ziņām par augstākiem rēķiniem publiskajā telpā parādījās arī energokompāniju paziņojumi par to, ka tās pirmajā pusgadā strādājušas ar rekordpeļņu. Tas raisīja neizpratni un jautājumus – vai ir taisnīgi, ka iedzīvotājiem, kuriem nereti jau tā ir grūti savilkt galus kopā, pieaug rēķini, kamēr energokompānijas pašas peldas naudā? To "Delfi Bizness" devās noskaidrot intervijā ar Latvijas valstij piederošās energokompānijas "Latvenergo" valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Čaksti.

Lasīt vairāk

Lielā atšķirība starp vietējām un eksporta cenām. Kāpēc?


Foto: Viesturs Radovics, DELFI
2022. gada augustā, salīdzinot ar 2021. gada augustu, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājies par 35,0%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 61,6%, eksportētajai produkcijai – par 13,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Eksperti skaidro lielo atšķirību starp vietējām un eksporta cenām.

Lasīt vairāk

Spēcīgais dolārs dara pāri pasaulei un neizdevīgs pat amerikāņu investoriem


Foto: AFP/Scanpix/LETA
Eiropas Savienības (ES) valūta eiro šovasar līdz ar gāzes trūkumu un enerģētikas problēmām pirmo reizi ilgu gadu laikā kļuva lētāka par amerikāņu dolāru. Arī vairākas citas valūtas ir zaudējušas savu vērtību pret dolāru. Globālajā ekonomikā tas rada problēmu – patērētāji ārpus ASV var iegādāties mazāk. Kamēr turīgās valstis tērē vairāk naudas, nabadzīgās valstis zaudē pirktspēju. "Delfi Bizness" skaidro, kāpēc dolārs kļuva tik stiprs un ko tas nozīmē pasaulei.

Lasīt vairāk

'Krievijas preces netirgosim,' pavasarī solīja veikali Latvijā. Kāda ir situācija šobrīd?


Foto: DELFI Aculiecinieks
Krievijai šā gada februārī sākot militāru iebrukumu Ukrainā un Baltkrievijai to atbalstot, pārtikas mazumtirdzniecības tīkli Latvijā steidza paziņot, ka vairs neiepirks un netirgos preces no Krievijas un Baltkrievijas, tādējādi nosodot abu valstu rīcību. Neskatoties uz to, atsevišķos veikalos šo valstu preces manītas arī tagad – vairāk nekā septiņus mēnešus pēc kara sākuma. “Delfi Bizness” jautāja tirgotājiem – kādēļ tā?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!