Foto: DELFI kolāža ((Imago/Scanpix/Leta; Shutterstock; publicitātes foto)
Līdztekus hokeja, "Eirovīzijas" un Latvijas prezidenta amata kandidātu izvirzīšanas kaislībām šonedēļ ne mazāk spraigas diskusijas raisīja notikumi ekonomikā un biznesa pasaulē.

Lai gan inflācijas latiņa joprojām ir augstu, cenas vairs nepieaug tik strauji, rāda jaunākie statistikas dati. Ekonomistu komentāri tomēr neļauj pilnībā priecāties, proti, tendences liecina, ka atsevišķās pozīcijās cenu kāpums turpināsies, tostarp ir faktori, kas neļauj piedzīvot arī strauju pārtikas cenu kritumu.

Dzīves dārdzības kontekstā acīs krīt pārtikas mazumtirdzniecības milžu brangie peļņas rādītāji.

Arī daļai kredītu ņēmēju ir savi kreņķi – šonedēļ kārtējo paaugstinājumu piedzīvoja "Euribor" un Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks atzinis, ka būs nepieciešama tālāka rīcība inflācijas savaldīšanai.

"Delfi Bizness" apkopoja šīs un citas aizvadītās nedēļas ziņas un notikumus biznesā un ekonomikā.

Nevajadzētu rēķināties, ka ECB beigs paaugstināt likmes jūlijā, norāda Kazāks

Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Daudzi analītiķi šobrīd prognozē, ka Eiropas Centrālā banka (ECB), kas sāka paaugstināt likmes pērnā gada jūlijā, šogad tās palielinās vēl vismaz vienu un, iespējams, vēl divas reizes. Tomēr Latvijas Bankas (LB) prezidents Mārtiņš Kazāks atzinis, ka ar šīm prognozēm nevajadzētu rēķināties un būs nepieciešama tālāka rīcība inflācijas savaldīšanai.

Lasīt vairāk

Gada inflācija Latvijā aprīlī sarukusi līdz 15,1%

Foto: Shutterstock

2023. gada aprīlī, salīdzinot ar 2022. gada aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 15,1%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lasīt vairāk

Kas ietekmē degvielas cenas Latvijā un kādēļ tās nereti ir augstākas kā citviet?

Foto: Shutterstock

Degvielas cenas turpina svārstīties, un bieži vien autobraucēji ir neapmierināti, jo cenas degvielas uzpildes stacijās (DUS) pietiekami strauji neseko naftas cenu izmaiņām, īpaši to lejupslīdei, kā arī nereti cenas Latvijā ir augstākas nekā kaimiņvalstīs vai citās Eiropas valstīs.

Lasīt vairāk

Spēku zaudē ATD un 'Nordekas' vienošanās par pasažieru pārvadājumiem vairākos maršrutos Vidzemē

Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments 8.maijā, rīcības sēdē izskatot AS "Nordeka" kasācijas sūdzību par Administratīvās rajona tiesas 2.marta spriedumu, nolēmis atteikties ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, līdz ar ko stājies spēkā spriedums, atzīstot par spēkā neesošām starp Autotransporta direkciju (ATD) un "Nordeka" noslēgtās vienošanās par grozījumiem sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas līgumos, informēja tiesā.

Lasīt vairāk

Uzziņai: Kā mainījies kredītņēmējiem nozīmīgais Euribor

Foto: Shutterstock

Eiropas Centrālā banka (ECB) turpina paaugstināt bāzes procentu likmes, tādēļ arī palielinās Euribor likme, kas ietekmē ikviena Latvijas kredītņēmēja aizdevuma maksājumus.

Lasīt vairāk

'Stena Line' iegādājusies tiesības nodrošināt prāmju termināļa pakalpojumus Ventspilī, paplašina darbību

Foto: Publicitātes foto

Turpinot nostiprināt "Stena Line" pozīciju Baltijas jūras reģionā un paplašināt prāmju pārvadājumu pakalpojumus, uzņēmums iegādājies tiesības nodrošināt prāmju termināļa pakalpojumus Ventspils ostā. Šis ir viens no soļiem, kuros papildu prāmju modernizācijai un jaunu prāmju maršrutu veidošanai, "Stena Line" pēdējā laikā veikusi apjomīgas investīcijas, informē uzņēmumā.

Lasīt vairāk

Ienesīgs bizness: tirdzniecības milži 'Rimi' un 'Maxima' publicējuši peļņas rādītājus

Foto: LETA

Pagājušā gada darbības rādītājus publicējuši divi lielākie mazumtirdzniecības tīkli Latvijā – "Rimi" un "Maxima". Lai gan peļņas rādītājiem ir lejupejoša tendence, mūsu valsts ekonomikai izaicinošajos apstākļos tirgotājiem joprojām bijis ienesīgs bizness, atklāj dati.

Lasīt vairāk

Deviņus gadus veci elektroauto un jauni 'Audi' – kādas automašīnas ir valsts uzņēmumos

Foto: DELFI

Neizpratni sabiedrībā nesen raisīja Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" lēmums iegādāties divpadsmit "Audi e-tron" automašīnas, paužot bažas, ka, iespējams, tiek dzīvots pāri saviem līdzekļiem. Lidsabiedrībā gan attaisnojās – šiem transportlīdzekļiem bijuši izdevīgi līzinga nosacījumi.

Līzingu kā finansējuma avotu automašīnu iegādei izmanto arī citi valstij piederošie uzņēmumi.

Lasīt vairāk

'McDonald's' Latvijā darbinieku algas palielinājis par 30%

Foto: Publicitātes foto

Latvijā darba tirgū vienmēr ir bijusi sīva konkurence, un to uzņēmums turpina novērot arī šobrīd, "Delfi Bizness" sacīja "McDonald's" vadītājs Baltijas valstīs Vladimirs Janevskis (Vladimir Janevski). Viņš informē, ka restorānu tīkls pēdējos gados ir palielinājis algas darbiniekiem.

Lasīt vairāk

Bankas piemēro stingrākus kredītu nosacījumus, kreditēšana sabremzējusies

Foto: Shutterstock

Eirozonas bankas, reaģējot uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumiem un citiem izaicinājumiem tirgū, būtiski pastiprinājušas aizdevumu nosacījumus kredītņēmējiem. Vienlaikus bažās par augstākām kredītu izmaksām, samazinājies gan uzņēmumu, gan mājsaimniecību pieprasījums pēc aizdevumiem.

Lasīt vairāk

Nebanku aizdevēju no jauna izsniegto kredītu apjoms sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni

Foto: Unsplash

Pērn licencētie nebanku aizdevēji ar patērētājiem noslēdza 943,69 tūkstošus jaunu darījumu, no jauna izsniedzot kredītus 664,56 miljonu eiro apmērā, kas ir par 84,37 miljoniem eiro jeb 14,54% vairāk nekā 2021. gadā, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārskats par patērētāju (nebanku) kreditēšanas tirgus darbību.

Lasīt vairāk

Ko nosaka jaunais ES kriptovalūtu regulējums MiCA?

Foto: Pexels/RODNAE Productions

Aprīļa izskaņā Eiropas Parlaments (EP) apstiprināja pirmos Eiropas Savienības (ES) noteikumus par kriptoaktīvu izsekojamību, nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanu, kā arī kopīgus uzraudzības un klientu aizsardzības noteikumus. Paredzams, ka citviet pasaulē drīzumā tiks pieņemti līdzīgi regulējumi un digitālo monētu "Mežonīgo rietumu" dienas ir skaitītas.

Lasīt vairāk

Vajadzības un iespējas. Dzīvojamo māju atjaunošanai nepieciešami miljardi

Foto: LETA

Pēdējos gados dzīvojamo ēku atjaunošanas temps, kā arī kopumā interese par māju tehniskā stāvokļa uzlabošanu ir palielinājusies, taču to pirmkārt diktē ekonomiskie apsvērumi – augstā energoresursu cena, attiecīgi – dārgais siltums, nevis rūpes par vidi vai bažas par cilvēku drošību. Par pēdējo gan šogad atkal vairāk runā pēc Rīgā notikušajiem incidentiem.

Lasīt vairāk

'Spice' investējusi 450 000 eiro saules paneļu parka izveidē

Foto: Spice

Tirdzniecības centrs "Spice" investējis 450 000 eiro saules paneļu parka izveidē, pavēstīja "Spices" pārstāvji.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!