Foto: DELFI kolāža

Izvērtējot aktualitātes Latvijas ekonomikā un biznesa vidē, "Delfi Bizness" apkopojis šīs nedēļas nozīmīgākos notikumus un norises.

Nedēļa nesusi gan ne pārāk iepriecinošas, gan dažu labu pozitīvi vērtējamu vēsti. Gan tos, kam kredīti jau ir, gan tos, kas vēl tikai plāno aizņemties, šķiet, nepārsteidza Eiropas Centrālā bankas lēmums paaugstināt procentu likmes - par to jau iepriekš brīdināja eksperti. Šim solim ir jāpalīdz iegrožot inflācijas plosīšanās. Latvijā augustā tā sasniegusi 21,5%, šonedēļ savas aplēses publiskojusi Centrālās statistikas pārvalde. Nozīmīga artava kopējā cenu rallijā ir pārtikai, degvielai, nenoliedzami energoresursiem.

"Delfi Bizness" šonedēļ izzina, kā Latvijai enerģētiskajai neatkarībai varētu palīdzēt iecerētais Skultes sašķidrinātās gāzes terminālis, pēta, kāpēc dažādās Eiropas valstīs atšķiras degvielas cenas, noskaidro, kā pašreizējie ekonomiskie apstākļi ietekmē jaunuzņēmumus un pasākumu biznesu.

Lai atgādinātu, kas noticis šonedēļ, piedāvājam šīs nedēļas nozīmīgāko ziņu apkopojumu.

Vēl daudz neskaidrību ap Skultes LNG termināļa projekta īstenošanu


Foto: Privātais arhīvs

Lai arī valdība piešķīrusi nacionālo interešu objekta statusu Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālim, viens no projekta potenciālajiem industriālajiem partneriem varētu zaudēt interesi par to, ja valstij piederošā energokompānija “Latvenergo” noslēgs 10 gadu līgumu par sašķidrinātās gāzes piegādi ar Klaipēdas LNG termināli. Un tādā gadījumā terminālis, visticamāk, netiks uzbūvēts. (Lasīt vairāk)

'Rimi' samazinās un fiksēs pārtikas produktu cenas


Foto: Publicitātes foto

Ņemot vērā straujo inflācijas kāpumu, kas tiešā veidā ietekmē mājsaimniecību iespējas iegādāties ierastos pārtikas produktus un citas pirmās nepieciešamības ikdienas preces, "Rimi Latvia" ievieš jaunu ilgtermiņa atbalsta programmu. (Lasīt vairāk).

Naudas upes apsīkušas: jaunuzņēmumos iegulda mazāk, jāatlaiž darbinieki


Foto: Shutterstock

Jaunuzņēmumiem piesaistīt investīcijas kļūst grūtāk, to novērtējums finansējuma piesaistes procesā nereti ir vairākkārt zemāks. Tāpat ir spiediens ilgāku laiku izturēt ar "veco naudu", kā arī dzirdams par izmaksu samazināšanu. (Plašāk lasīt)

Latvijā – 1,78 eiro, bet Polijā 1,39 eiro – kā un kāpēc Eiropā atšķiras degvielas cenas?


Foto: Pexels.com, Gustavo Fring

Kāpēc atšķiras degvielas cenas, kurā Eiropas valstī degviela šobrīd maksā vislētāk un kurā – visdārgāk, kā arī, kurās valstīs un kādu atbalstu piemēro degvielas pircējiem, skaidrots “Delfi Bizness” publikācijā.

'Lāčplēša alus’ aizvien nopērkams Krievijā. Uzņēmums vaino negodprātīgu partneri


Foto: DELFI Aculiecinieks

Lai arī dzērienu ražotājs SIA "Cido grupa" marta pirmajā pusē paziņoja, ka pārtraucis produktu eksportu uz Krieviju un Baltkrieviju, "Delfi Bizness" rīcībā nokļuvušas vairākas šā gada augustā uzņemtas fotogrāfijas, kurās redzams, ka vēl aprīlī ražoti "Cido grupai" piederošā SIA "Lāčplēša alus" produkti tiek tirgoti veikalos Krievijā.
"Delfi Bizness" skaidro notikušo.

Pasākumu rīkotāji ar Covid-19 iemācījušies sadzīvot, bet tagad – jauna drauda priekšā


Foto: DELFI

Tuvojoties rudenim un ziemai, pasākumu organizatori nav tik daudz noraizējušies par iespējamiem Covid-19 ierobežojumiem, cik par milzīgo cenu kāpumu ikvienā dzīves jomā. Tieši tas, ka pasākumus organizēt vairs nevarēs atļauties, nevis to nedrīkstēs darīt Covid-19 ierobežojumu dēļ, nozarei turpmākajos mēnešos ir lielākais drauds, “Delfi Bizness” atzīst pasākumu organizatori. (Lasīt vairāk)

ECB turpina strauji paaugstināt procentu likmes


Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Centrālās bankas (ECB) padome ceturtdien nolēma paaugstināt trīs galvenās ECB procentu likmes par 75 bāzes punktiem, liecina ECB paziņojums. (Plašāk lasīt)

Cenu rallijs uzņem apgriezienus – inflācija sasniegusi 21,5%


Foto: Shutterstock

2022. gada augustā, salīdzinot ar 2021. gada augustu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 21,5 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2022. gada augustā, salīdzinot ar 2021. gada augustu, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem. (Vairāki lasīt)

Latvijā kopš pagājušās nedēļas nogales atkal ieplūst dabasgāze no Krievijas

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijā sestdien, 3. septembrī, atkal sākusi ieplūst dabasgāze no Krievijas, liecina informācija vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") mājaslapā. (Lasīt vairāk)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!