Foto: Unsplash, Shutterstock, Oskars Jūra
Šonedēļ turpinājās diskusijas par iespējamo ASV banku krīzes ietekmi uz citiem reģioniem, tomēr izskatās, ka domino efekts sektorā nebūs vērojams. "Delfi Bizness" aptaujāja bankas par to, cik lieliem ienākumiem šobrīd jābūt, lai viena persona vai ģimene ar bērniem varētu saņemt aizdevumu mājokļa iegādei.

Ceturtdien sociālajos tīklos tika izplatīta informācija, ka Krievijas saldumu rūpnīcas "Pobeda" izpilddirektore Olga Muravjova saņēmusi Krievijas pilsētas Jegorjevskas biedrības "Kaujas brālība" apbalvojumu par to, ka uzņēmums kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā sākuma ir ziedojis vairāk nekā 15 tonnas savas produkcijas krievu armijai. Valsts drošības dienests (VDD) patlaban veic šīs informācijas pārbaudi.

Izrādās, ka daļai cilvēku, kuri marta sākumā iesniedza gada ienākumu deklarāciju, sākotnēji uzrādītā nodokļu pārmaksas vai parāda summa mainījusies.

"Delfi Bizness" lasītājiem piedāvā nedēļas notikumu izlasi biznesā un ekonomikā.

Cik jāpelna, lai šobrīd varētu sākt domāt par kredītu?

Foto: Shutterstock

Inflācija un cenu pieaugums ietekmējis cilvēku rīcībā palikušos līdzekļus un paliek pāri daudz mazāk brīvās naudas nekā vēl pirms pāris gadiem. Tas ietekmējis arī iespējas saņemt aizdevumu, ņemot vērā, ka banka izvērtē gan potenciālā aizņēmēja ienākumus, gan izdevumus, gan to, cik daudz naudas pēc obligāto izdevumu nomaksas paliek aizņēmējam.

Tādēļ "Delfi Bizness" vērsās bankās, lai uzzinātu, cik šobrīd minimāli jāpelna vienam cilvēkam un kādiem jābūt ģimenes kopējiem minimālajiem ienākumiem, lai varētu pretendēt uz aizdevuma sērijveida dzīvoklim un cik jāsaņem, lai varētu pieteikties mājokļa kredītam jaunajā projektā.

Lasīt vairāk

'Krievijas armiju atbalstījuši neesam', taisnojas Ventspilī strādājošā 'Pobeda Confectionery'

Foto: Publicitātes foto

Latvijas uzņēmums SIA "Pobeda Confectionery", kas Ventspils ražotnē nodarbojas ar šokolādes un citu saldumu ražošanu, nav atbalstījis Krievijas armiju, "Delfi Bizness" uzsvēra uzņēmuma komunikācijas nodaļā.

Lasīt vairāk

Gada deklarācijā aprēķinātā summa daļai cilvēku mainījusies – kā rīkoties

Foto: DELFI

Daļai iedzīvotāju, kuri pagājušā gada deklarācijas šogad iesniedza jau pirmajās marta dienās, sākotnēji uzrādītā pārmaksāto nodokļu summa vai parāds varētu būt mainījies. Tas bija saistīts ar sākotnēji neprecīzi piemēroto gada diferencēto neapliekamo minimumu. Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gan uzsver – visiem tikušas vai vēl tiks izmaksātas pareizas summas.

"Delfi Bizness" skaidro, kādēļ šādas situācijas izveidojušās un, kā būtu jārīkojas iedzīvotājiem, ja ir aizdomas par nepareizi aprēķinātiem nodokļiem.

Lasīt vairāk

'Zītari LZ' sākotnēji nav zinājis par armijas iepirkuma līguma plānoto summu – līdz 220 miljoniem eiro

Foto: DELFI

Gatavojot piedāvājumu publiskajam iepirkumam par loģistikas pakalpojumu sniegšanu pārtikas piegādei armijas vajadzībām, uzņēmumam "Zītari LZ" nebija zināms, ka līguma plānotā summa ir līdz 220 miljoniem eiro, apgalvo "Zītari LZ" valdes priekšsēdētāja Laura Zeltiņa.

Lasīt vairāk

Tukšs un vēl tukšāks? Kas sagaida biroju ēkas

Foto: Shutterstock

Šā gada otrajā pusē ceturtā daļa biroju telpu Rīgā būs tukša un neaizpildīta, rēķina nekustamā īpašuma konsultāciju kompānija "Colliers", jo tieši šogad gandrīz vienlaikus tiks pabeigti un nodoti ekspluatācijā vairāki vērienīgi darījumu kompleksi.

Lasīt vairāk

Rīgas tilti – kādi būvdarbi plānoti un cik tas maksās

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Rīgas domes Satiksmes departaments informē, ka šogad plānots pabeigt darbus jau iesāktos Rīgas tiltu būvprojektos par kopējo summu vairāk nekā 120 miljoni eiro.

Lasīt vairāk

Foto: Kā izskatās izsolē nonākusī Mālmuižas pils?

Foto: Valsts nekustamie īpašumi

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsolē ar 80 800 eiro sākumcenu piedāvās iegādāties Mālmuižas pili Gulbenes novada Lejasciema pagastā, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Lasīt vairāk

'Būsim stingrāki,' sola uzņēmums. Sākusies 'Bolt' skrejriteņu sezona

Foto: DELFI

Uzņēmums "Bolt" šonedēļ Rīgā, Liepājā, Daugavpilī un Jelgavā uzsācis skrejriteņu sezonu.

Lasīt vairāk

Banku nedienām diez vai būs domino efekts, bet sekas netieši varētu izjust ikviens

Foto: Shutterstock

Pēdējā laikā piedzīvotajiem banku sektora satricinājumiem visdrīzāk nebūs domino efekta banku sektorā, tomēr nav izslēgts, ka vēl kādai kredītiestādei ASV vai Eiropā varētu rasties problēmas. Tomēr visvairāk esošā situācija varētu ietekmēt ekonomisko situāciju un finansējuma pieejamību, norāda analītiķi.

Lasīt vairāk

Pašreizējā inflācijas dinamikā ir saredzama zināma negausība, uzskata Kazāks

Foto: LETA

Šobrīd cenu kāpums ir straujāks, nekā to varētu pamatot ar kara Ukrainā ietekmi, otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, piebilstot, ka pašreizējā inflācijas dinamikā ir saredzama zināma negausība.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!