Foto: Delfi kolāža, Pixabay, Unsplash, Publicitātes foto
Ņemot vērā aktualitātes Latvijas ekonomikā un biznesa vidē, "Delfi Bizness" apkopojis informāciju par šīs nedēļas nozīmīgākajām norisēm.

Šī nedēļa aizvadīta, risinot jautājumus saistībā ar dabasgāzes pieejamību iedzīvotājiem – ministri mierināja, ka gāzes mājsaimniecībām pietiks, bet AS "Latvijas Gāze" brīdināja, ka tomēr nepietiks.

Šonedēļ elektrības cena uz brīdi Latvijā atkal pārsniedza 1000 eiro atzīmi, un "Delfi Bizness" skaidroja, kā šādas cenas svārstības var ietekmēt elektrības tirgotāju piedāvājumus iedzīvotājiem un uzņēmumiem.

Valdība pieņēma gandrīz pusmiljardu eiro lielu atbalsta pasākumu kopumu iedzīvotājiem energoresursu cenu pieauguma ietekmes mazināšanai.

Lai atgādinātu, kas noticis šonedēļ, piedāvājam šīs nedēļas nozīmīgāko ziņu apkopojumu.

Kā un kad pieteikties valsts atbalstam energoresursu cenu kāpuma samazinājumam?


Foto: DELFI

Valdība pieņēmusi atbalsta pasākumu kopumu vairāk nekā 442 miljonu eiro apmērā, lai daļēji segtu iedzīvotāju energoresursu izdevumu pieaugumu.

Daļai iedzīvotāju atbalsts tiks piemērots automātiski, bet daļai būs pašiem jāiesniedz iesniegums atbalsta saņemšanai. "Delfi Bizness" skaidro – kuros gadījumos atbalsts tiks aprēķināts automātiski, bet kuros – būs nepieciešams iesniegums, kā arī kur un kad tas jāiesniedz.

Lasi vairāk

Ministri apgalvo, ka pietiks, 'Latvijas gāze' brīdina, ka nepietiks – vai jāsatraucas par dabasgāzes trūkumu?


Foto: Pixabay

Situācija dabasgāzes piegādes jomā aizvien ir sarežģīta, un pāris dienu laikā izskanējuši vairāki pretrunīgi paziņojumi saistībā ar situāciju tās pieejamībā – valdības pārstāvji uzsver, ka gāzes mājsaimniecībām pietiks, bet AS "Latvijas gāze" (LG) izplatījusi paziņojumu, ka tomēr nespēs nodrošināt nepieciešamos dabasgāzes apjomus.

Lai saprastu, kāpēc katra puse sniedz savu informāciju un tā ir pretrunīga, portāls "Delfi Bizness" vērsās atbildīgajās ministrijās, vaicāja nozares ekspertam un iesaistītajiem uzņēmumiem, skaidrojot, vai patērētājiem tiešām jāsāk satraukties par iespējamo dabasgāzes trūkumu?

Lasi vairāk

Deficīta ēras priekšvakarā. 'Top 10' mājokļu attīstītāji un populārākie projekti


Foto: DELFI Bizness

Rudens labi parādīs jauno realitāti – patieso aktivitāti visos mājokļu tirgus segmentos. Iepriekš inflācija nekad nav tik ļoti "situsi" pa mājokli un ar to saistītajām lietām.

Lasi vairāk

Atvērts Latvijā pirmais 'Spar' tīkla veikals


Foto: Publicitātes attēli

Saldū atvērts Latvijā pirmais starptautiskā mazumtirdzniecības veikalu tīkla "Spar" veikals.

Lasi vairāk

'Ryanair' vadītājs: tuvākajos gados vairs nevarēs iegādāties lidmašīnas biļeti par vienu vai desmit eiro


Foto: AFP/Scanpix

Zemo cenu aviokompānijai "Ryanair" raksturīgās viena eiro un 10 eiro biļešu cenas visdrīzāk nebūs pieejamas vairākus gadus, ko ietekmēs augošās degvielas cenas, atzinis kompānijas vadītājs Maikls O'Līrijs.

Lasi vairāk

Četri vai 2100 EUR/MWh – kādus elektrības cenu piedāvājumus sagaidīt


Foto: AP/Scanpix/LETA

Arvien biežāk elektrības cenu svārstības pietuvojas vai pat pārsniedz 1000 EUR/MWh slieksni. Šā gada jūlija vidū Latvijā elektrības cena vienas stundas laikā sasniedza jaunu rekordu – 2100 eiro par megavatstundu.

Arī ceturtdien, 11. augustā, elektrības cena stundā no plkst. 13.00 līdz 14.00 bija 1240 EUR/MWh. Lai arī sabiedrību vairāk uztrauc šādi ekstrēmi palielinājumi, vienlaikus elektrības cena noteiktās stundās ir nokritusies arī līdz pāris eiro par megavatstundu. Portāls "Delfi Bizness" vērtē, kā šādas cenas svārstības var ietekmēt elektrības tirgotāju piedāvājumus iedzīvotājiem un uzņēmumiem.

Lasi vairāk

Eiropā enerģētikas krīze saasinās; cenas sasniedz jaunus rekordus


Foto: Unsplash

Energoresursu cenas Eiropā ceturtdien pieauga līdz rekordaugstam līmenim, jo karstuma vilnis rada enerģijas piegāžu traucējumus, turklāt Francijā plosās meža ugunsgrēki.

Lasi vairāk

'Samsung' prezentē jaunos salokāmā ekrāna telefonus 'Flip' un 'Fold'


Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Samsung" izziņojis jaunu mobilo ierīču klāstu, tostarp jaunus salokāmā ekrāna viedtālruņus. Tie ir lielākoties saglabājuši līdzšinējo izskatu, taču tiem ir uzlabotas spējas un funkcionalitāte. Tāpat ražotājs piesaka arī jaunu viedpulksteni un bezvadu austiņas.

Lasi vairāk

Šogad reģistrēti 4995 uzņēmumi, bet likvidēti – 6306


Foto: LETA

Aizvadītajā mēnesī reģistrēti 690 jauni uzņēmumi, liecina "Lursoft" apkopotie dati. Kopumā šī gada pirmajos septiņos mēnešos reģistrēti 4995 uzņēmumi, kas ir par 10,18% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, un par 4,07% mazāk nekā 2020. gada pirmajos septiņos mēnešos.

Šogad laika periodā no janvāra sākuma līdz jūlija beigām likvidēti 6306 uzņēmumi.

Lasi vairāk

Masks pārdevis 'Tesla' akcijas 6,9 miljardus dolāru vērtībā


Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Tesla Inc." vadītājs Īlons Masks (Elon Muks) pārdevis elektrisko automobiļu ražotāja "Tesla" akcijas 6,9 miljardus ASV dolāru vērtībā.

Lasi vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!