Foto: Unsplash
Šajā nedēļā turpinājās diskusijas par gaidāmo AS "Sadales tīkls" tarifu paaugstinājumu, visām iesaistītajām pusēm skaidrojot savu nostāju un aprēķinus.

Tā kā piektdien aizvadīta tā saucamā Melnā piektdiena, kad visā pasaulē tirgotāji piedāvā atlaides savām precēm, portāls "Delfi Bizness" sagatavojis publikāciju par to, kā šobrīd mazumtirgotājiem visā pasaulē veicas. Izrādās, ka neiet diez ko spīdoši, jo straujais cenu kāpums nobremzējis pircēju entuziasmu, savukārt tirgotāju prognozes bijušas pārāk optimistiskas. Tādēļ šobrīd milzīgs preču daudzums uzkrājas noliktavās, un gaidāms, ka vismaz daļa no tām tiks pārdotas ar atlaidi. Tāpat piektdien atspoguļojām Melnās piektdienas norisi visā pasaulē.

AS "Sadales tīkls" portālam "Delfi Bizness" skaidroja, kuras elektrības lietotāju grupas būtiski neizjutīs gaidāmo tarifu kāpumu, bet kuras tas skars visvairāk. Pagaidām vēl turpinās diskusijas par prognozēto tarifu pieaugumu un tā apmēriem.

Uzņēmēja Sabīne vasaras beigās bija Nepālā, taču, atgriežoties Latvijā, viņu sagaidīja nepatīkams pārsteigums, jo viņa atklāja, ka uzņēmuma bankas kontā esošie līdzekļi šajā laikā tērēti Turcijā. Krāpnieku rīcības rezultātā pazuduši gandrīz 20 tūkstoši eiro. Skaidrojam, kā varēja gadīties šāda situācija, kā rīkojas banka un uzraugs, un vai pastāv cerības naudu atgūt.

Turpinājām rakstīt par daudziem aktuālo kredīta procentu likmju pieaugumu un mājokļu cenu izmaiņām, kā arī skaidrojām, kad degvielu iegādāties ir visizdevīgāk.

Gaidāmas atlaides un izpārdošanas, noliktavas pasaulē pārpildītas ar neizpirktajām precēm

Foto: Shutterstock

Nepareizi veikti aprēķini par pārdošanas apjomiem, pandēmijas sekas un strauji pieaugušais atpakaļ nosūtīto apģērbu un citu preču skaits novedis pie situācijas, ka pasaulē noliktavas ir pārpildītas ar neizpirktajām precēm. Augošo cenu apstākļos daudzi tirgotāji nezina, ko ar šīm precēm darīt, bet tirdzniecības nozares analītiķi prognozē, ka kādā brīdī šīs preces tomēr nāksies pārdot ar lielām atlaidēm, un jau šobrīd vērojams, ka savas preces īpašās akcijās piedāvā tādi zīmoli, kādi līdz šim atlaides vispār īsti nav piemērojuši. Vai tas nozīmē, ka apģērbus, mājsaimniecības un citas preces varēs iegādāties ar milzīgām atlaidēm, skaidro "Delfi Bizness".

Lasīt vairāk

Bažas par saules paneļu neizdevīgumu – 'Sadales tīkls' skaidro, kā lietotājus ietekmēs tarifa celšana

Foto: Publicitātes attēli

Pagājušajā nedēļā asas diskusijas publiskajā telpā izraisīja AS "Sadales tīkla" paziņojums, ka uzņēmums no nākamā gada vasaras plāno celt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%. Pats "Sadales tīkls" to skaidro galvenokārt ar izmaksu pieaugumu 183 miljonu eiro apmērā. "Delfi Bizness" skaidro, vai bažām par turpmāku saules paneļu uzstādīšanas neizdevīgumu ir pamats.

Lasīt vairāk

Pirmajā vietā – 'airBaltic'. Kompānijas, kuras pērn cietušas lielākos zaudējumus

Foto: Pixabay

Ja 2020. gadā ar zaudējumiem strādāja 47% no visiem uzņēmumiem, šo komersantu kopējam zaudējumu apmēram aizpērn pieaugot līdz 1,8 miljardiem eiro, tad aizvadītajā gadā ar zaudējumiem strādājošo uzņēmumu skaits nedaudz samazinājies, tāpat arī sarucis to kopējo zaudējumu apmērs, liecina "Lursoft" pētījuma dati.

Lasīt vairāk

Bankai nepamanot, no uzņēmuma konta veikti 139 aizdomīgi pārskaitījumi; nozagti 20 tūkstoši

Foto: Reuters/Scanpix

Uzņēmēja Sabīne vasaras beigās bija Nepālā. Atgriežoties Latvijā, viņa atklāja, ka uzņēmuma bankas kontā esošie līdzekļi šajā laikā tērēti Turcijā. Krāpnieku rīcības rezultātā pazuduši gandrīz 20 tūkstoši eiro.

Lasīt vairāk

Kur un kad 'noķert' vislētāko degvielu? Tirgotāji sīvi cīnās par katra autobraucēja izvēli

Foto: Evija Trifanova/LETA

Sarūkot mazumtirdzniecības apjomiem, degvielas tirgotāji Latvijā sīvā konkurencē cīnās par katru klientu, viens par otru skaļāk sludinot dažādas atlaides un citus ieguvumus. Lai gan no patērētāju viedokļa ir izaicinājums neapjukt šajā piedāvājumu gūzmā, novērojams, ka autobraucēji pielāgojas zemāko cenu "ķeršanai", piemēram, sava spēkrata bākas uzpildīšanu atliekot uz brīvdienām.

Lasīt vairāk

Pagaidām elektrības cenu kritiens līdz pirmskara līmenim nav sagaidāms, paredz 'Latvenergo'

Foto: Shutterstock

Energoresursu pieprasījuma pieaugums, pasaules ekonomikai atveseļojoties pēc Covid-19 pandēmijas, kā arī Krievijas Federācijas uzsāktais karš Ukrainā 2022. gadā veicinājis energoresursu cenu eskalāciju. Salīdzinot 2021. gada sešu mēnešu cenas ar 2022. gada sešiem mēnešiem, redzam, ka tās Eiropā ir pieaugušas vēl vairāk nekā Latvijā, un to ietekmējis vairāku faktoru kopums, norāda AS "Latvenergo" Tirdzniecības daļas vadītājs Ingus Štūlbergs.

Lasīt vairāk

Mājokļu cenas nonākušas krustcelēs; Euribor iedunkā tirgu

Foto: LETA

Atšķirībā no Vācijas, kur kopējais dzīves dārdzības pieaugums un aizņemšanās izmaksu kāpums nekustamā īpašuma tirgus ekspertiem, pēc "Reuters" aptaujas, liek prognozēt mājokļu cenu samazinājumu vidēji par 3,5% nākamgad, Latvijas tirgus dalībnieki un analītiķi ar tik konkrētiem skaitļiem neaizraujas.

Lasīt vairāk

Euribor kāpums vēl nerimsies, kredītņēmējiem jārēķinās ar tālāku maksājumu pieaugumu

Foto: DELFI

Līdz trešajam ceturksnim mājokļu kreditēšanas apjomi ir saglabājušies stabili. Pašreizējās prognozes tirgū liecina, ka Euribor kāpums varētu apstāties ap 3% līmeni, taču situācija var mainīties un likmes uz īsu brīdi var uzkāpt pat vēl augstāk, Finanšu nozares asociācijas rīkotajā diskusijā atzina banku eksperti. Patlaban nav daudz kredītņēmēju, kuri bankās vēršas saistībā ar problēmām veikt savus kredītu maksājumus, un kredītiestāžu eksperti neparedz, ka nākotnē šis skaits varētu izteikti pieaugt. Problēmgadījumi, pēc viņu teiktā, varētu būt cilvēki, kuri ir aizņēmušies pēdējo divu gadu laikā, aizņēmušies maksimumu un kuriem ienākumu pieaugums nav sedzis inflācijas pieaugumu.

Lasīt vairāk

Kopējie nodokļu parādi Latvijā novembra sākumā sarukuši līdz 1,077 miljardiem eiro

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijā šogad novembra sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 1,077 miljardu eiro apmērā, kas ir par 0,8% mazāk nekā mēnesi iepriekš, bet par 3,1% vairāk nekā gada sākumā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati.

Lasīt vairāk

Šonedēļ darbu plāno sākt 'Ozolkalna' slēpošanas trase

Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 24. novembrī, darbu sāks Amatas novada slēpošanas un atpūtas parka "Ozolkalns" pirmā trase, "Delfi Bizness" informēja "Ozolkalna" valdes locekle Līga Rokpelne.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!