Foto: Delfi kolāža (Delfi, Unsplash, Pixabay)

Šī nedēļa bija bagāta ar ekonomikai nozīmīgām ziņām, tostarp, tika publiskots Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101, kas atklāja interesantas tendences.

Lai gan pēdējos 13 gadus Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 augšgalā gozējās valstij piederošā energokompānija "Latvenergo", 2022. gadā notikušas izmaiņas un līdera pozīcijas ieņēmis cits uzņēmums.

Jaunākie dati liecina, ka Latvijā vidējā darba samaksa turpinājusi pieaugt, taču līdz ar straujo cenu pieaugumu algu pirktspēja būtiski samazinājusies. "Delfi Bizness" apkopojis ekspertu viedokļus par esošo situāciju, kā arī piedāvā informāciju par vidējo darba samaksu 20 dažādās nozarēs, lai mūsu lasītājiem ir iespēja izvērtēt, kāds ir viņu atalgojums, salīdzinot ar vidējo nozares rādītāju.

Arī šonedēļ nerimās diskusijas par AS "Sadales tīkls" tarifiem. Nedēļas noslēgumā gan ekonomikas ministre Ilze Indriksone paziņoja, ka tarifu pieaugums nebūs tik augsts, kā sākotnēji tika domāts. Arī tarifu diskusijās iesaistītie uzņēmumi AS "Augstsprieguma tīkls" un AS "Sadales tīkls" nedēļas sākumā stāstīja, ka atrasti veidi, kā kāpumu samazināt, taču darbs aizvien turpinās. Vienlaikus AS "Sadales tīkls" vadītājs Sandis Jansons informēja, ka uzņēmums nākotnē iecerējis lietotājus sadalīt divās grupās, atkarībā no to elektrības izmantošanas paradumiem.

Nedēļas gaitā pienāca vairākas ziņas par dažādu pakalpojumu cenu pieaugumu no 1. decembra stājās spēkā paaugstinātie mobilo sakaru tarifi, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija informēja par apkures un ūdenssaimniecības tarifu pieaugumu vairākās Latvijas vietās, kā arī ziņoja par AS "Latvijas Pasts" pakalpojumu tarifu pieaugumu no nākamā gada janvāra.

Vienlaikus cenu pieaugums netraucē uzņēmumu plāniem attīstīties, un elektronikas un sadzīves tehnikas tirgotājs "Euronics", lai stiprinātu savas pozīcijas tirgū, nupat jauna veikala izveidē investējis 2 miljonus eiro. SIA "Euronics Latvia" vadītājs Dmitrijs Dzenis "Delfi Bizness" uzsver, ka "divi miljoni vietējiem mērogiem ir patiešām lielas investīcijas", tāpēc tagad tiks koncentrēta uzmanība uz to atpelnīšanu.

Tāpat Satiksmes ministrija izsniegusi gaisa pārvadājumu licenci uzņēmumam SIA "GetJet Airlines Latvia". Aviokompānijas mērķis ir uzsākt darbību Latvijas čarterlidojumu tirgū sadarbībā ar Latvijas tūroperatoriem.

Noskaidroti Latvijas vērtīgākie uzņēmumi

Foto: Shutterstock

Lai gan pēdējos 13 gadus Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 augšgalā gozējās valstij piederošā energokompānija "Latvenergo", 2022. gadā notikušas izmaiņas par vērtīgāko uzņēmumu kļuvusi holdingkompānija "Swedbank Baltics", kas reģistrēta Latvijā un apvieno "Swedbank" grupas bankas Baltijā.

Lasīt vairāk

Algu pirktspēja sliktāka nekā 2008. gadā; kurās nozarēs darba samaksa augusi visstraujāk?

Foto: Unsplash

Algu kāpums pamazām sāk pierimt, taču algu pirktspēja šajā cenu kāpuma periodā ir būtiski pasliktinājusies, atzīst eksperti. Ir nozares, kurās algas aizvien turpinājušas strauji palielināties, taču daļā nozaru pieaugums vairs nav tik straujš, kā iepriekšējos gados.

Lasīt vairāk

'Latvijas gāzes' peļņa deviņos mēnešos – 96,578 miljoni eiro

Foto: LETA

AS "Latvijas gāze" koncerna neto apgrozījums deviņos mēnešos bija 580,268 miljoni eiro, kas ir 2,1 reizi lielāks nekā attiecīgajā periodā pērn, bet koncerna neto peļņa sasniedza 96,578 miljonus eiro pretēji zaudējumiem gadu iepriekš, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Lasīt vairāk

Foto: Āgenskalna vēsturiskajai Mindela villai joprojām nav izdevies atrast pircēju; cenu nesamazina

Foto: DELFI

Jau ilgu laiku tiek meklēts pircējs 1887. gadā celtajam iespaidīgajam namam – bijušajai Rīgas Gumijas fabrikas īpašnieka Johana Vilhelma Mindela villai – Āgenskalnā, Kobes parkā. Neskatoties uz to, ka pārdošanas darījums ir ieildzis, īpašuma pārdošanas cena saglabājas nemainīga – 6,9 miljoni eiro.

Lasīt vairāk

Ieklausīties uzņēmējos un neļaut valstij būt 'čakarētājam' – kā veicināt straujāku uzņēmumu izaugsmi

Latvijas uzņēmumi ir spēcīgi, taču, lai nākotnē turpinātu attīstīties, jāveicina kapitāla tirgus attīstība, jāatceras par korporatīvo atbildību, kā arī jāmeklē iespējas piesaistīt "gudros prātus", diskusijā, kas veltīta Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 sarakstam, atzina tās dalībnieki. Lai veicinātu straujāku uzņēmumu attīstību, politiķiem vajadzētu ieklausīties uzņēmējos, mazināt administratīvo slogu un neļaut valstij būt izspiedējam un 'čakarētājam', uzsvēra "Prudentia" partneris un padomes loceklis Ģirts Rungainis.

Lasīt vairāk

Vācija mainīs imigrācijas politiku

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācija grozīs savu imigrācijas un naturalizācijas likumu, lai pārveidotu valsti par "imigrācijas" sabiedrību un piesaistītu vairāk kvalificētu darbinieku no trešajām valstīm, paziņojusi valdība.

Lasīt vairāk

Absurds, ka Latvijas ekonomika attīstās lēnāk, nekā varētu, jo trūkst naudas, saka LDDK viceprezidents

Foto: LETA

"Lētās naudas laiks ir beidzies," portālam "Delfi Bizness" saka investors un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas valdes loceklis Edgars Pīgoznis, skaidrojot, ka tuvākajos gados jaunuzņēmumiem viegli neies, bet, viņaprāt, tieši Latvijas uzņēmumi, kas jau pieraduši strādāt ar mazām finansēm, ir labākā pozīcijā nekā Rietumu konkurenti.

Vienlaikus viņš uzsver – ir absurds, ka Latvijas ekonomika attīstās lēnāk, nekā varētu, jo trūkst naudas, bet vienlaikus šo naudu ik gadu mēs sūknējam ārā, tādēļ jāveicina Latvijas pensiju naudas investēšana Latvijā.

Lasīt vairāk

Baltija vienmēr ir kādas krīzes priekšvakarā, atgādina amerikāņu investoru pārstāvis

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

"Nekustamā īpašuma attīstītāji vienmēr ir sūdzējušies par zemo kreditēšanas līmeni Latvijā. Ir grūti atrast citu valsti, kur tas būtu tik zems," intervijā "Delfi Bizness" saka investīciju fondu grupas NCH Rīgas biroja vadītājs Kārlis Cerbulis, piebilstot, ka pašreizējā ekonomiskajā situācijā tas gan mums nākot par labu.

Lasīt vairāk

Plāni konfiscēt Krievijas valūtas rezerves 300 miljardu dolāru vērtībā lielā mērā palikuši tikai vēlmju līmenī

Foto: Pixabay

Centieni arestēt Krievijas centrālās bankas valūtas rezerves 300 miljardu dolāru vērtībā lielā mērā palikuši tikai Vašingtonas un Briseles vēlmju līmenī, raksta "Eesti Päevaleht"

Lasīt vairāk

Banka: krāpnieki sākuši viltot rēķinus

Foto: DELFI

Krāpnieki sākuši viltot rēķinus, nomainot sadarbības partnera konta numuru, tādā veidā cenšoties izkrāpt līdzekļus no Latvijas uzņēmumiem, informē "Swedbank".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!