Foto: Scanpix/AFP/LETA/Pixabay
Šonedēļ Latvijas lielākā banka izraisīja klientu prieku un sašutumu vienlaikus, paziņojot, ka sāks maksāt procentus par uzkrājumu krājrīkā. Lai gan šī ziņa guva plašu popularitāti, daudziem, spriežot pēc komentāriem internetā, šķiet, ka kredītiestāde varētu būt dāsnāka.

Tāpat "Delfi Bizness" lasītājiem uzmanības vērta šķita vēsts par to, ka uz Rīgas apvedceļa Salaspils – Babīte (A5) sāk ierīkot pirmo vidējā ātruma kontroles posmu. Visos 16 posmos, kurus speciālisti izvērtējot noteica kā prioritārus, vidējā ātruma kontroles sistēmai jābūt uzstādītai deviņu mēnešu laikā.

Interesanta ir arī dažu analītiķu prognoze, ka šogad zelta cena sasniegs jaunus augstumus.

Šīs un citas ekonomikas un biznesa aktualitātes, par kurām šonedēļ vēstīja "Delfi Bizness":

'Swedbank' sāks maksāt procentus par uzkrājumu krājrīkā

Foto: Pixabay

No 26. janvāra “Swedbank” sāks maksāt klientiem procentlikmi 0,3% gadā par uzkrājumiem krājrīkā, liecina kredītiestādes sniegtā informācija.

Lasīt vairāk

Tev 'džekpots'! Cik IT uzņēmumi maksā par jaunu darbinieku ieteikšanu?

Foto: Shutterstock

Informācijas tehnoloģiju (IT) nozare starp citām izceļas ar izteiktu darbaroku trūkumu, tāpēc cīņa par darbiniekiem tajā ir ikdiena. Viens no veidiem, kā nozarē piesaista gudros prātus, ir tā sauktās darbinieku ieteikšanas programmas.

Lasīt vairāk

Lidostas vizuālā identitāte nav mainīta kopš pagājušā gadsimta 90. gadiem. Kad būs jaunas vēsmas?

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" izsludinājusi iepirkumu jauna zīmola un vizuālās identitātes izstrādei. Jaunais zīmols aptvers visas lidostas darbības jomas, tai skaitā darbinieku formastērpus, jauno, videi draudzīgo tehniku un jaunā termināļa vizuālos risinājumus un iekārtojumu.

Lasīt vairāk

Mājokļu tirgu dancina augstāki 'komunālie' un aizdevuma procenti

Foto: LETA

Līdz ar "Euribor" kāpumu un tam sekojošo hipotekāro aizdevumu sadārdzināšanos mājokļu pieejamība ir sarukusi, potenciāli uzmanību pārvirzot uz īres tirgu. Aptaujātie eksperti pieļauj, ka šogad īpašumu pirkšanas un pārdošanas aktivitāte varētu būt zemāka nekā aizvadītajā gadā, taču tādēļ negaida būtiskas mājokļu cenu izmaiņas.

Lasīt vairāk

Uz Rīgas apvedceļa sāk ierīkot pirmo vidējā ātruma kontroles posmu

Foto: LETA

Uz Rīgas apvedceļa Salaspils – Babīte (A5) sāk ierīkot pirmo vidējā ātruma kontroles posmu. Plānots, ka tas sāks darboties marta sākumā, informē VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Lasīt vairāk

Enerģētikas jomā sazēluši 'papīra projekti'; depozīts līdzēs atsijāt graudus no pelavām

Foto: Pixabay

Enerģētikas sektors šobrīd ir "karsts", tostarp notiek daudz darījumu ar – kā tos dēvē zvērinātu advokātu birojs "Sorainen" – papīra projektiem, kas ietver saules vai vēja parku attīstību.

Lasīt vairāk

Noķert labāko brīdi. Ceļojumu cenām paredz straujas svārstības

Foto: Shutterstock

Aviobiļešu un viesnīcu cenas Eiropā pēc mēnešiem ilgā cenu kāpuma uz brīdi sākušas atslābt, uzrāda dati, taču Latvijā strādājošo tūrisma kompāniju pārstāvji iesaka uz šādu tendenci nepaļauties. Starptautiskie eksperti paredz – sagaidāms, ka vairākus gadus gan viesnīcu, gan lidojumu cenas saglabāsies ļoti svārstīgas, un, ja vienu dienu cenas krīt, tad nākamajā dienā tās atkal var pieaugt. Tādēļ, lai atrastu izdevīgāko piedāvājumu, regulāri jāseko līdzi tirgus tendencēm un jāķer labākais brīdis.

Lasīt vairāk

Tiesa ierosinājusi lietu saistībā ar FKTK lēmumiem apturēt 'Baltic International Bank' darbību

Foto: LETA

Administratīvā apgabaltiesa ir pieņēmusi "Baltic International Bank" pieteikumu un ir ierosinājusi lietu saistībā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK), kas no šā gada pievienota Latvijas Bankai, lēmumiem apturēt bankas darbību, informēja tiesā.

Lasīt vairāk

Foto: Latvijas uzņēmuma roboti remontē vēja turbīnas tāltālās zemēs

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Latvijas jaunuzņēmums "Aerones" specializējies vēja turbīnu tehniskās apkopes jomā, un tā jaunākais veikums ir robotizēta sistēma sauszemes vēja turbīnu lāpstiņu remontam. To uzņēmums otrdien demonstrēja mediju pārstāvjiem.

Lasīt vairāk

Gāzes cena sarūk – vai un kad mājsaimniecības kritumu redzēs savos rēķinos?

Foto: Shutterstock

Dabasgāzes cena Eiropā janvāra sākumā sarukusi līdz zemākajam līmenim kopš 2021. gada. Mājsaimniecībām Latvijā gan vismaz dažus mēnešus vēl būs jārēķinās ar esošajiem gāzes tarifiem.

Lasīt vairāk

Par gandrīz 30 miljoniem eiro pārbūvēs Ģenerāļa Radziņa krastmalu Rīgā

Foto: LETA

Janvāra beigās Rīgas centrā paredzēts sākt vērienīgus būvdarbus Eiropas nozīmes dzelzceļa infrastruktūras "Rail Baltica" integrēšanai šīs galvaspilsētas daļas infrastruktūrā.

Lasīt vairāk

Kuros Latvijas uzņēmumos šogad vērts ieguldīt? Iesaka eksperti

Foto: LETA

Lai gan Baltijas tirgus ir mikroskopisks, ja to salīdzina ar Rietumvalstu un it sevišķi ASV biržām, interesants fakts ir, ka vēsturiski Baltijas biržu apkopojošais indekss ir audzis straujāk un nekā amerikāņu akciju vadošais indekss "S&P 500". "Delfi Bizness" nolēma pavaicāt trim ekspertiem, kuros uzņēmumos šogad ir vērts ieguldīt.

Lasīt vairāk

Kurš būs tik drosmīgs, lai prognozētu nākamo Latvijas 'vienradzi'?

Foto: Shutterstock

"Ja kāds no Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas "Startin.LV" varētu garantēti prognozēt nākotnes "vienradžus", mēs kļūtu par ļoti veiksmīgiem investoriem. Realitātē neviens eksperts, pat pieredzējis riska kapitāla investors, nevar nosaukt nākamo miljardu dolāru vērto jaunuzņēmumu no Latvijas."

Lasīt vairāk

Cirtiens maciņam: būvmateriālu cenām pērn pamatīgs kāpums

Foto: DELFI

2022. gada decembrī, salīdzinot ar 2021. gada decembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājies par 19,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lasīt vairāk

Pieaug bažas par komercīpašumu novērtējumu pasliktināšanos un iespējamo domino efektu

Foto: Shutterstock

Izaicinājumi saistībā ar finansējuma saņemšanu darījumiem Eiropas nekustamā īpašuma tirgū aktualizējuši bažas par strauju īpašumu novērtējumu kritumu. Pašlaik kā riskantākais tiek minēts komercīpašumu segments, kas var radīt problēmas arī bankām.

Lasīt vairāk

Nekorektas cenu zīmes nav retums; apjūk gan pircēji, gan tirgotāji

Foto: LETA

Sociālajos tīklos sūdzības par nekorektu pārtikas mazumtirgotāju cenu norādīšanu parādās regulāri. Tirgotājiem tiek pārmesta krāpšanās un mākslīga produktu sadārdzināšana, maldinot pircējus. Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sūdzības par nekorektām cenu zīmēm saņem ik pārdienas. Šobrīd tirgotājiem jāievēro arī prasība atlaižu laikā uz cenu zīmes norādīt iepriekšējo 30 dienu zemāko cenu, par ko aizvien vēl ir pietiekami daudz neskaidrību.

Lasīt vairāk

Brīvu darba vietu skaits šobrīd ir liels, vērtē NVA

Foto: LETA

Nodarbinātības valsts aģentūrā patlaban ir reģistrēti vairāk nekā 18 000 brīvu darba vietu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone.

Lasīt vairāk

Zelta cena varētu sasniegt nepieredzētus augstumus, lēš analītiķi

Foto: Scanpix/AFP

Finansiālās izaugsmes laikos, kad akciju cenas kāpj un investori ir gatavi ieguldīt arī riskantākos aktīvos, piemēram, kriptovalūtās, zelta cena ir teju nemainīga. Toties ekonomisko krīžu un nemieru periodos zelta cena aug.

Tas pierādījās arī pagājušā gada sākumā, kad Krievija iebruka Ukrainā, un gada izskaņā, kad auga bažas par finanšu krīzes sekām. Daži analītiķi paredz, ka šogad zelts sasniegs jaunus augstumus.

Lasīt vairāk

Autoražotājs 'Tesla' guvis rekordlielu peļņu

Foto: Publicitātes foto

ASV elektroautomobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla" pērn ceturtajā ceturksnī strādājis ar 3,7 miljardu dolāru (3,4 miljardi eiro) peļņu, kas ir visu laiku augstākais līmenis kompānijas vēsturē šim periodam, teikts trešdien publiskotajā autoražotāja paziņojumā.

Lasīt vairāk

Kokapstrādes uzņēmums 'Freimans Timber Constructions': izaugsmes mērķi neļauj apstāties

Foto: Publicitātes attēli

Saliekamo koka kopņu un jumtu konstrukciju ražotāja SIA "Freimans Timber Construction" pasūtījumu apjoms strauji pieaudzis, tādēļ uzņēmums nolēmis paplašināt ražošanu, ieguldot aptuveni pusmiljonu eiro jaunas ražošanas un noliktavas ēkas būvniecībā, portālam "Delfi Bizness" pastāstīja uzņēmuma vadītājs Raitis Freimanis.

Lasīt vairāk

Jauna ēra. Baltijas valstu nekustamā īpašuma darījumu 'Top 10'

Foto: Unsplash/Andy Beales

"Brīvas" naudas pasaulē arvien ir daudz, un augstas inflācijas apstākļos nekustamais īpašums šķiet gana pievilcīgs investīciju virziens. To apliecina arī darījumu apjoms ar īpašumiem, kas nodrošina naudas plūsmu, – Baltijas valstīs 2022. gadā notikuši darījumi par turpat 1,3 miljardiem eiro.

No citas puses, inflācijas sabiedrotās pērn bija augstās energoresursu izmaksas, kas komersantiem radīja pamatīgas galvassāpes. Būtiski palielinājās būvniecības, remonta izmaksas. Arī nauda kļuva dārgāka. Šis "ansamblis" jau pērn ietekmēja nekustamā īpašuma tirgu un turpinās noteikt toni arī šogad.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!