Foto: Shutterstock

Kādā no naktsmītņu rezervēšanas interneta vietnēm izīrēts dzīvoklis draugu kompānijai var izmaksāt lētāk nekā palikšana viesnīcā, bet, ja dzīvokļa īpašnieks savu saimniecisko darbību nav reģistrējis, nodokļi valstij būs aizgājuši gar degunu. Viesnīcu nozares pārstāvji norāda, ka negodprātīgie izmitinātāji joprojām Latvijā ir liela problēma, bet Valsts ieņēmumu dienests (VID) lēš, ka situācija uzlabojas.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) valdes priekšsēdētājs un SIA “Islande Hotel” valdītājs Andris Kalniņš “Delfi Bizness” pauž, ka nekur nereģistrēti izīrētāji mūsu valstī aizvien vēl ir pietiekami liela problēma, kas rada bažas tiem, kas ar šo biznesu nodarbojas likumīgi, tostarp viesnīcām.
Negodīga konkurence
Pirms gandrīz diviem gadiem – 2021. gada aprīlī – ugunsgrēkā nelegālā hostelī Rīgas centrā gāja bojā astoņi cilvēki, viens vēlāk mira slimnīcā, vēl vairāki guva ievainojumus. Toreiz no vairākām pusēm izskanēja apņemšanās mēģināt mazināt nelegālo mītnes vietņu problēmu, tomēr, pēc Kalniņa teiktā, situācija īpaši nav uzlabojusies vēl šobrīd un aptuveni 20% no izmitinātājiem strādā nesertificēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!